3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kopiec kreta


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

CIASTO

Masa Smietanowa

  • 730 g śmietanka 30%
  • 40 g Cukier puder
  • 3 śmietan fix
  • 1 galaretka żółta np.cytrynowa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z połowy cytryny

4-6 bananow

  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Skladniki ciasta podaję tutaj, poniewaz nie moge zapisać ich tam gdzie być powinny ( muszę zgłosić ten fakt do moderatora) pojawia sie błąd i za każdym razem zapisuje tylko 2 skladniki albo wcale.

    SKŁADNIKI NA CIASTO

    1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki

    1 szklanka cukru

    2 łyżki cacao

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 jajka

    3/4 szklanki oleju słonecznikowego

    1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody



    4 - 6 BANANY




    Do Blokada naczynia miksującego założyć motylek i ubić białka jaj obr.4 / 3,5 min.
    W misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier, cacao i proszek do pieczenia.
    Wsypać do ubitych białek dodac żółtka, wlać olej i włączyć mieszanie na 2 - 2,5 min / obr.3,5 pod koniec dodać gorącą wodę.
    Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w 180 °C ok.40 min.

    Wystudzić.
    Z zimnego ciasta odciąć górną część tak ok.1/3 , połamać na mniejsze kawałki włożyć doBlokada naczynia miksującego i pokruszyć 5 s. / obr.4.
    Przesypać do miski.
  2. MASA ŚMIETANOWA
  3. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia np do miseczki z zimną wodą.
    Czekoladę połamać na kawałki włożyć do Blokada naczynia miksującego i rozdrobnić 5 sek. / obr.10. Przełożyć do miseczki.
    Śmietankę z cukrem pudrem i fixami ubić obr.3 / 1,5 min.
    Pod koniec ubijania dodać wystudzoną galaretkę i rozdrobnioną wcześniej czekoladę.
  4. OSTATNI ETAP
  5. Banany obrać ze skórki przekroić wzdłuż na dwie połowy i ułożyć na upieczone ciasto brzuszkami do góry.
    Skropić sokiem z cytryny.
    Na banany wyłożyć masę śmietanową.
    Na masę wysypać pokruszone wcześniej ciasto.
    Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ilość bananów zależy od ich wielkości. Przekrojone na pół, ciasno poukładane muszą zakryć calą powierzchnię ciasta.

Można użyć tortownicy wtedy ciasto będzie okrągłe co bardziej przypomina kopiec kreta, jednak ja robię w blaszce prostokątnej i kroję ciasto w kwadraty.

Znawcy ciasta po pierwszym kęsie nie mają watpliwosci, że to kopiec kreta.


Dlatego nie bądźmy drobiazgowi tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ponieważ nie mogę wpisać składników bo...

    Zgłoszony przez Gladzinka na stycznia 17, 2017 at 22:22.

    Ponieważ nie mogę wpisać składników bo za kazdym razem gdy wpisze wszystkie zapisuje mi tylko dwa skladniki.

    Dlatego podaję tutaj składniki ciasta reszta bez zmian.

    CIASTO ;

    1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki

    1 szklanka cukru

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki cacao

    4 jajka

    3/4 szklanki oleju słonecznikowy

    1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam wszystkich za moje...

    Zgłoszony przez Gladzinka na stycznia 17, 2017 at 22:01.

    Przepraszam wszystkich za moje niedopatrzenie.dopisałem co trzeba.

    Pozdrawiam wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile dodać maki i pozostałych skladnikow?

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 5, 2017 at 20:42.

    Ile dodać maki i pozostałych skladnikow? Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można podać dokładne ilości...

    Zgłoszony przez Asia01 na stycznia 2, 2017 at 00:52.

    Można podać dokładne ilości składników, tj. jajka, mąka, cukierPuzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile mąki i jajek? Cos ten przepis niepełny...

    Zgłoszony przez doroc na grudnia 30, 2016 at 16:13.

    A ile mąki i jajek? Cos ten przepis niepełny...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o podanie ilości jajek, mąki i cukru bo...

    Zgłoszony przez renee1974 na grudnia 28, 2016 at 08:39.

    Proszę o podanie ilości jajek, mąki i cukru bo w składzie ciasta jest tylko cacao i proszek do pieczeniatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze