Tu jesteś:
4
Składniki
- 500 g tłuszczu, do smażenia
- szczypty soli
- 100 g kwaśnej śmietany, około
- 25 g spirytusu, około
- 20 g masła
- 4 żółtka
- 230 g mąki pszennej
- 230 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 20 g masła
- 25 g spirytusu, około
- 100 g kwaśnej śmietany, około
- szczypty soli
- 500 g tłuszczu, do smażenia
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać - 1 min 30 s/
Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Pokroić paski szerokości 3 cm, długości 8-10 cm, uformować faworki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor i osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne....
Przepyszne.
Dodalam 60 g mąki, cukier waniliowy i zamiast spirytusu zastosowałam rum.
Pierwszy raz w życiu robiłam faworki, wyszły...
Pierwszy raz w życiu robiłam faworki, wyszły pyszne i kruche, świetny prosty przepis (po przeczytaniu komentarzy również dodałam więcej mąki)👍
Przy drugiej porcji moja modyfikacja polegała na...
Przy drugiej porcji moja modyfikacja polegała na dodaniu o 80 g mąki więcej, dodaniu cukru waniliowego oraz 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszły konkretniejsze - mniej chrupkie, bardziej miękkie. Jak kto woli 😉 Tak czy inaczej przepis godny polecenia 😊
Polecam - najlepiej z podwójnej porcji od razu,...
Polecam - najlepiej z podwójnej porcji od razu, bo ja muszę dorobić 😊 Zgodnie z komentarzami poniżej należy dodać więcej mąki.
Pyszne, kruche.Właśnie zakończyłam...
Pyszne, kruche.Właśnie zakończyłam poszukiwania żeby skorzystać znowu z tego przepisu. Teraz już zapisuję w swoich kolekcje Polecam.
Polecam. Musiałem dodać odrobinę więcej mąki....
Polecam. Musiałem dodać odrobinę więcej mąki. Jak dla mnie lepsze trochę bardziej wypieczone. Pozdrawiam
elabonczak: faworki z reguły robi się z samych...
elabonczak: faworki z reguły robi się z samych żółtek
Dlaczego jest 2 przepisy podane o co chodzi.
Dlaczego jest 2 przepisy podane o co chodzi.
Witam dzięki za ten przepis właśnie sie...
Witam dzięki za ten przepis właśnie sie zastanawiałam czy mogła bym zrobić faworki w Termomiksie i proszę ,tu znalazłam przepis, a jaki prosty i szybki pozdrawiam
Rewelacyjny przepis😊
Rewelacyjny przepis😊
ile wychodzi faworków z jednej porcji ?
ile wychodzi faworków z jednej porcji ?
Robiłam je po raz drugi i wyszły obłędne...
Robiłam je po raz drugi i wyszły obłędne również po raz drugi.
Super przepis wyszły pyszne dodałam jednak...
Super przepis wyszły pyszne dodałam jednak więcej mąki ciasto było zbyt luźne
Super! Najlepsze faworki jakie jadłam👍, a...
Super! Najlepsze faworki jakie jadłam👍, a testowałam już kilka przepisów z przepisowni!!! POLECAM!!!☺☺☺☺☺
Świetne naprawdę kruche Polecam
Świetne naprawdę kruche Polecam
Przepis super. Akurat dałam jedno żółtko...
Przepis super. Akurat dałam jedno żółtko więcej niż w przepisie bo mi zostały z Pavlowej i też wyszły super. Troszkę więcej mąki musiałam dać.
super szybki, latwy i pyyyyyszny
super szybki, latwy i pyyyyyszny
pychotka pychotka
pychotka pychotka
ja też dałam więcej mąki,bo
ja też dałam więcej mąki,bo ciasto było zbyt kleiste
Faworków wyszła cala masa.
Faworków wyszła cala masa. Pycha. Ale mąki moim zdaniem trzeba więcej.
F
. A oto moje. Wyszły
. A oto moje. Wyszły doskonałe, a przepis zbliżony do mojego osobistego
[[wysiwyg_imageupload:2571:]]
Robiłam faworki pierwszy raz
Robiłam faworki pierwszy raz w życiu i wyszły naprawdę smaczne. Chrupiące, kruchutkie... [[wysiwyg_imageupload:2567:]]
Robiłam pierwszy raz w życiu!
Robiłam pierwszy raz w życiu! Wyszły ok. Synek się zajada
GENIALNE !!!!! nie pamiętam
GENIALNE !!!!! nie pamiętam kiedy jadłam tak pyszne faworki przepis na stałe ląduje w mojej liście ulubionych
a całą porcję na jutro musiałam schować głęboko żeby nie zniknęło wszystko już dzisiaj
Super przepis dodany do
Super przepis dodany do ulubionych
Rewelacyjne faworki, polecam
Rewelacyjne faworki, polecam ten przepis
Polecam przepis,faworki
Polecam przepis,faworki wyszły pyszne
Mixi przepis na faworki
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Mixi przepis na faworki prawie taki sam z którego ja piekę swoje, tylko zamiast spirytusu daje 20g octu 10% " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Są przepyszne i kuchutkie " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Polecam ten przepis ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19">
[[wysiwyg_imageupload:2059:]] [[wysiwyg_imageupload:2060:]]
Polecam ten przepis. Pierwszy
Polecam ten przepis. Pierwszy raz robiłam faworki bez bicia ciasta i te mają o wiele wiele więcej pęcherzyków
Meg
Przepis sprawdzony Godny
Przepis sprawdzony Godny polecenia
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Na faworki przyjdzie czas we
Na faworki przyjdzie czas we wtorek -ostatki Co roku robię z tego przepisu i są pyszne
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Faworki pyszne :bigsmile:
Faworki pyszne Bardzo szybko je zrobiłam,a jeszcze szybciej znikają Polecam
Robiłam wczoraj, pycha,
Robiłam wczoraj, pycha, polecam
Mariola
Bardzo smaczne!!! Właśnie
Bardzo smaczne!!! Właśnie skoczylam robić Polecam
joaren
super przepis, faworki pyszne
super przepis, faworki pyszne
przepis udany!!! faworki
przepis udany!!! faworki pyszne. PYTANIE: czy można użyć całych jaj a nie same żółtka????