3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CZEKOLADOWE CIASTO BEZGLUTENOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

tortownica o średnicy 22cm

olej kokosowy do wysmarowania tortownicy

CIASTO

  • 1 szczypta soli
  • 50 g mąki jaglanej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70-80%, np. Lindt
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 90 g ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 70 g masła (lub oleju kokosowego)
  • pół łyżeczki sody
  • 6
    45min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać piekarnik do temp. 200st, spód tortownicy wysmarować olejem kokosowym (boków nie smarować), odstawić

    2. założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać  5min/temp.37st/obr.4, po ubiciu dodać 20 g cukru i dalej ubijać 20 s/obr.3,5, następnie przełożyć do innego naczynia

    3. do naczynia miksującego dać masło, olej kokosowy, 70g cukru, żółtka i połamaną czekoladę, nałożyć miarkę, składniki wymieszać 6min/70st/obr.4

    4. dodać mąkę jaglaną i sodkę, wymieszać 15s/obr.5 (składniki powinny być dokładnie wymieszane, w razie potrzeby należy przedłużyć czas mieszania o kilka sekund)

    5. nałożyć motylek, dodać ubite wcześniej białka, wymieszać 15s/obr.2,5  (masa powinna być dobrze wymieszana, w razie potrzeby należy wydłużyć czas o kilka sekund)

    6. przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy

    7. piec na kratce piekarnika, przez 15 min, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić tortownicę na podłogę z wysokości ok. 30cm (oczywiście spodem do dołu), aby zachować pęcherzyki powietrza, które wytworzyły się podczas pieczenia

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

makę jaglaną proponuje przygotować wg przepisu

 //www.przepisownia.pl/przepisy/m%C4%85ka-jaglana/501319

 

ABY ZROBIĆ CIASTO BEZ NABIAŁU, NALEŻY UŻYĆ 100 G OLEJU KOKOSOWEGO


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczne ciasto. Mocno czekoladowe. Takie...

    Zgłoszony przez annasa77 na stycznia 6, 2018 at 12:16.

    Bardzo smaczne ciasto. Mocno czekoladowe. Takie lubię. Po wyjęciu z piekarnika bałam się, że jest niedopieczone, ale wyszło super. Dzięki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pychota, wszyscy chwalą! Mnie bardziej...

    Zgłoszony przez aga_niunius na grudnia 6, 2017 at 11:36.

    Ciasto pychota, wszyscy chwalą! Mnie bardziej chodziło,żeby nie było nabiału niż glutenu dlatego skorzystałam ze zwykłej mąki. Polecam mocno czekoladowe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie powinna być wklęsłe w środku, wychodzi...

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 11, 2017 at 20:59.

    Nie powinna być wklęsłe w środku, wychodzi takie jak na zdjęciu. Piekę w termoobiegu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strach mnie oblecial, bo po upieczeniu ciasto sie...

    Zgłoszony przez be tinka na marca 3, 2017 at 12:40.

    Strach mnie oblecial, bo po upieczeniu ciasto sie trzęsie jak galareta i po rzucie o podłogę caly środek jest wklęsły jakby mial zakalec Puzzled A i tak piekłam dłużej! Takie ma być?!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pozdrawiam córeczkę. Jeżeli

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na kwietnia 17, 2016 at 09:05.

    Pozdrawiam córeczkę. Jeżeli jest dla niej za gorzkie, proszę dodać więcej cukru. Ja w swoich przepisach po prostu używam go jak najmniej. POZDRAWIAM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Mnie smakowało, córka

    Zgłoszony przez HelaFu na kwietnia 7, 2016 at 22:59.

     Mnie smakowało, córka marudziła, że za bardzo czekoladowe (zbyt gorzkie). Za to bardzo jej się podobało rzucanie ciastem o podłogę Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak 50 gr

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na lutego 25, 2016 at 20:43.

    Tak 50 gr

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam ciasto zgodnie z

    Zgłoszony przez Magdaluk na lutego 20, 2016 at 15:14.

    Upiekłam ciasto zgodnie z przepisem czyli dodałam 50g mąki jaglanej i wyszło super. Piekłam w małej blaszce 20/30cm i też jest ok. Bardzo puszyste i smaczne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ponawiam pytanko:) Tej mąki

    Zgłoszony przez bea228 na lutego 4, 2016 at 12:25.

    Ponawiam pytankotmrc_emoticons.)

    Tej mąki tylko 50 g???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy tej mąki ma być tylko 50

    Zgłoszony przez weronika.w na grudnia 21, 2015 at 20:19.

    Czy tej mąki ma być tylko 50 gramów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze