Składniki
0 porcja/porcje/porcji
tortownica o średnicy 22cm
olej kokosowy do wysmarowania tortownicy
CIASTO
- 1 szczypta soli
- 50 g mąki jaglanej
- 200 g czekolady gorzkiej 70-80%, np. Lindt
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 90 g ksylitolu (cukru brzozowego)
- 30 g oleju kokosowego
- 70 g masła (lub oleju kokosowego)
- pół łyżeczki sody
-
6
45min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. rozgrzać piekarnik do temp. 200st, spód tortownicy wysmarować olejem kokosowym (boków nie smarować), odstawić
2. założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 5min/temp.37st/obr.4, po ubiciu dodać 20 g cukru i dalej ubijać 20 s/obr.3,5, następnie przełożyć do innego naczynia
3. do naczynia miksującego dać masło, olej kokosowy, 70g cukru, żółtka i połamaną czekoladę, nałożyć miarkę, składniki wymieszać 6min/70st/obr.4
4. dodać mąkę jaglaną i sodkę, wymieszać 15s/obr.5 (składniki powinny być dokładnie wymieszane, w razie potrzeby należy przedłużyć czas mieszania o kilka sekund)
5. nałożyć motylek, dodać ubite wcześniej białka, wymieszać 15s/obr.2,5 (masa powinna być dobrze wymieszana, w razie potrzeby należy wydłużyć czas o kilka sekund)
6. przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy
7. piec na kratce piekarnika, przez 15 min, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić tortownicę na podłogę z wysokości ok. 30cm (oczywiście spodem do dołu), aby zachować pęcherzyki powietrza, które wytworzyły się podczas pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
makę jaglaną proponuje przygotować wg przepisu
//www.przepisownia.pl/przepisy/m%C4%85ka-jaglana/501319
ABY ZROBIĆ CIASTO BEZ NABIAŁU, NALEŻY UŻYĆ 100 G OLEJU KOKOSOWEGO
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne ciasto. Mocno czekoladowe. Takie...
Bardzo smaczne ciasto. Mocno czekoladowe. Takie lubię. Po wyjęciu z piekarnika bałam się, że jest niedopieczone, ale wyszło super. Dzięki.
Ciasto pychota, wszyscy chwalą! Mnie bardziej...
Ciasto pychota, wszyscy chwalą! Mnie bardziej chodziło,żeby nie było nabiału niż glutenu dlatego skorzystałam ze zwykłej mąki. Polecam mocno czekoladowe
Nie powinna być wklęsłe w środku, wychodzi...
Nie powinna być wklęsłe w środku, wychodzi takie jak na zdjęciu. Piekę w termoobiegu
Strach mnie oblecial, bo po upieczeniu ciasto sie...
Strach mnie oblecial, bo po upieczeniu ciasto sie trzęsie jak galareta i po rzucie o podłogę caly środek jest wklęsły jakby mial zakalec A i tak piekłam dłużej! Takie ma być?!
Pozdrawiam córeczkę. Jeżeli
Pozdrawiam córeczkę. Jeżeli jest dla niej za gorzkie, proszę dodać więcej cukru. Ja w swoich przepisach po prostu używam go jak najmniej. POZDRAWIAM
Mnie smakowało, córka
Mnie smakowało, córka marudziła, że za bardzo czekoladowe (zbyt gorzkie). Za to bardzo jej się podobało rzucanie ciastem o podłogę
Tak 50 gr
Tak 50 gr
Upiekłam ciasto zgodnie z
Upiekłam ciasto zgodnie z przepisem czyli dodałam 50g mąki jaglanej i wyszło super. Piekłam w małej blaszce 20/30cm i też jest ok. Bardzo puszyste i smaczne. Polecam
Ponawiam pytanko:) Tej mąki
Ponawiam pytanko
Tej mąki tylko 50 g???
Czy tej mąki ma być tylko 50
Czy tej mąki ma być tylko 50 gramów?