3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowo-orzechowe


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 300 g marchewki
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150 g ksylitolu
  • 225 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 100 g oleju

Krem serowy

  • 25 g ksylitolu
  • 2 łyżeczek cukru wanilinowego, najlepiej z TM :)
  • 250 g twarogu chudego
  • 20 g mleka
  • 6
    50min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto marchewkowo-orzechowe
  1. Marchewkę obrać i pokroić w kawałki, nastęnie wrzucić je do Blokada naczynia miksującego wraz z orzechami włoskimi. Rozdrobnić 10sek/5.
    Po zakończeniu zgarnąć kopystką i powtórzyć czynność.
    Uzyskaną masę przekładamy do innego naczynia.


  2. Do Blokada naczynia miksującego nakładamy na noże motylek, wbić 3 jajka oraz dodać 100g ksylitolu. Ubijać 8min/37*C/4.
    PO UPŁYWIE POŁOWY CZASU DOSYPAĆ RESZTĘ KLYLITOLU 50G.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
  3. Do jajecznej masy dodajemy składniki: mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać 30sek/5.

    Dodać 100g oleju. Wymieszać 20sek/5.
  4. Do Blokada naczynia miksującego dokładamy pierwszą masę marchewkowo-orzechową. Wszytsko razem mieszamy 2min/4.

    Zgarnąć kopystką i powtórzyć czynność.
    W miedzyczasie nasmarować olejem blachę lub formę sylikonową.
  5. Powstałe ciasto przekładamy na blachę lub formę sylikonową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.30-40minut.

    CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD GRUBOŚCI NAŁOŻONEJ MASY NP. W FORMIE.

    U mnie forma sylikonowa o śr. 25cm - czas pieczenia ok. 30 minut. tmrc_emoticons.;)
  6. Po upieczeniu ciacha odstawiamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu zabieramy się za krem serowy.
  7. Krem serowy
  8. Do czystego Blokada naczynia miksującego włożyć 25g ksylitolu, 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Zmielić 10sek/10.

    Dodać ser twaróg 250g oraz 20g mleka. Zmiksować 30sek/6.
    Zgarnąć kopystką i powtórzyć czynność.
  9. Otrzymanym kremem posmarować ostudzone ciasto.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1) U mnie piekarnik z termoobiegiem 180*C.

2) Zamiast kremu serowego można posypać cukrem pudrem. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy