3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto marchewkowe

  • 300 g marchwi, pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów, niekoniecznie
  • 2 duże jajka
  • 150 g oleju roślinnego
  • 170 g cukru brązowego
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypty soli
  • 2 opakowania serka mascarpone (250 g)
  • 100 g cukru pudru, zmielonego w TM
  • 3 łyżki kajmaku z puszki
  • 1 śmietanfix
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Thermomix włożyć marchew, założyć miarkę na pokrywę, 10 s obroty 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać jajka, cukier i olej- 15 s obroty 4. Dodać pozostałe składniki ciasta czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do piernika,sól i ewentualnie posiekane orzechy- 45 s obroty 3.
    Przygotuj dwie okrągłe formy o średnic 20
    -24 cm (nie większe) wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia (jeśli wyłożysz tylko dno) będzie lepiej wyglądało) i rozdziel pomiędzy nie ciasto (ja piekłam w jednej foremce dwa razy druga część musiała poczekać w misce - nie zaszkodziło jej to)

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do
    160°C i piecz przez około 30- 35 minut
    sprawdź patyczkiem.

    Pierwszy blat wyjęłam z formy od razu,
    drugi w niej chwilę postał- nie widziałam
    między nimi różnicy- czyli można wyciągać
    jak komu wygodnie.
    Kiedy blaty stygną należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki kremu, czyli założyć motylek, do naczynia włożyć składniki kremu (cukru może być mniej, bo krem wychodzi dość słodki) założyć miarkę na pokrywę naczynia, ustawić 60 s obroty 4
    Ciasto przekładamy grubo kremem- tym samym kremem dekorujemy go na wierzchu.

    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wierzch ciasta można udekorowć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy