Tu jesteś:
4
Składniki
12 osoba/osoby
Chrusty karnawałowe
- 200 g mąka pszenna, typ 550
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 łyżki spirytusu
etap koncowy
- 1 litra olej, do smażenia
- 4 łyżki Cukier puder, do posypania chrustów
-
6
1h 10min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- "Blokada naczynia miksującego" "Obroty wsteczne" Mąkę zmieszj z proszkiem do pieczenia , dodaj żółtka, sól, śmietane i 1 łyzę siprytusu. Załóż pokrywe włącz "Ciasto" na 4 minuty.
Przełóż ciasto na stolnice ,podziel na 3 części , rozwałkuj na cienkie placki .
Wytnij paski o szer 3 cm długość ok 10-15 cm . po środku kazdegopaska natnijnozem ciasto w celu wywinęcia ciasta przez naciety otwór.
Na patelni wlej olej i rozgrzej do 180 stopni.
Wyciete paski z całego ciasta pieczemy po kolei na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
po upieczeniu przenosimy na rozłożony recznik papierowy w celu pozbycia sie nadmiaru oleju.
Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
wałek , sylikonowa stolnica, głęboka patelnia. papierowy ręcznik
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne faworki. Ja zawsze robiłam z dodatkiem...
Pyszne faworki. Ja zawsze robiłam z dodatkiem masła, ale te są lepsze. SUPER
Przepyszny!!!!!
Przepyszny!!!!!
Ja zrobiłam z podwójnej porcji )),wyszło...
Ja zrobiłam z podwójnej porcji )),wyszło super.
Czekam do 23 lutego na przetestowanie przepisu w...
Czekam do 23 lutego na przetestowanie przepisu w tłusty czwartek
Przepis udał się fantastycznie , szybko , łatwo...
Przepis udał się fantastycznie , szybko , łatwo , 100% smaku i zabawy we dwoje.
Ale jeszcze szybciej zniknął mniam mniam , musimy powtórzyć !!!!!!!!
Trzeba wypróbować w karnawale....
Trzeba wypróbować w karnawale....
Wygląda smacznie...
Wygląda smacznie...