Tu jesteś:
4
Składniki
12 osoba/osoby
BABKA AJERKONIAKOWA
- 250 g AJERKONIAKU
- 250 g oleju
- 250 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 jajek
-
6
1h 0min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 160 STOPNI C
2. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK. DO NACZYNIA DODAĆ: jajka, cukier . Ucierać 4 min/37 st./ obr.3, po upływie 3 min. przez otwór w pokrywie wlewać powoli olej. Zdjąć motylek.
3. DODAĆ AJERKONIAK, MĄKĘ PSZENNĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I WYRABIAĆ "Ciasto" OK. 3 MIN/ OBR. 3
4. PRZEŁOŻYĆ DO FORMY BABKOWEJ, POSMAROWANEJ OLEJEM. PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU PRZEZ OK. 50 MIN
5. POSYPAĆ SUKREM PUDREM LUB POLEWĄ
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
JA MUSIAŁAM PIEC OK. 60 MIN, POONIEWAŻ ZA BARDZO MI WYROSŁA, TAKŻE PROSZĘ PILNOWAĆ W TRAKCIE PIECZENIA.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZmniejszyć cukier
Zmniejszyć cukier
Smak bardzo dobry ale mi wyszedł zakalec pewnie...
Smak bardzo dobry ale mi wyszedł zakalec pewnie coś źle zrobiłam
Już w piekarniku nie mogę się doczekać
Już w piekarniku nie mogę się doczekać
Babka bardzo pyszna wilgotna i smaczna polecam
Babka bardzo pyszna , wilgotna i smaczna polecam !!!!
super babka wilgotna i puszysta zarazem
super babka, wilgotna i puszysta zarazem