3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BABKA AJERKONIAKOWA


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

BABKA AJERKONIAKOWA

  • 250 g AJERKONIAKU
  • 250 g oleju
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 160 STOPNI C

    2. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK. DO NACZYNIA DODAĆ: jajka, cukier . Ucierać 4 min/37 st./ obr.3, po upływie 3 min. przez otwór w pokrywie wlewać powoli olej. Zdjąć motylek.

    3. DODAĆ AJERKONIAK, MĄKĘ PSZENNĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I WYRABIAĆ Ciasto OK. 3 MIN/ OBR. 3

    4. PRZEŁOŻYĆ DO FORMY BABKOWEJ, POSMAROWANEJ OLEJEM. PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU PRZEZ OK. 50 MIN

    5. POSYPAĆ SUKREM PUDREM LUB POLEWĄ
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

JA MUSIAŁAM PIEC OK. 60 MIN, POONIEWAŻ ZA BARDZO MI WYROSŁA, TAKŻE PROSZĘ PILNOWAĆ W TRAKCIE PIECZENIA.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zmniejszyć cukier

    Zgłoszony przez Jabłonka na kwietnia 8, 2023 at 09:47.

    Zmniejszyć cukier

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak bardzo dobry ale mi wyszedł zakalec pewnie...

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na maja 14, 2018 at 14:01.

    Smak bardzo dobry ale mi wyszedł zakalec pewnie coś źle zrobiłam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już w piekarniku nie mogę się doczekać

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na maja 8, 2018 at 14:06.

    Już w piekarniku nie mogę się doczekać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka bardzo pyszna wilgotna i smaczna polecam

    Zgłoszony przez kejth na maja 7, 2017 at 17:29.

    Babka bardzo pyszna , wilgotna i smaczna polecam !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super babka wilgotna i puszysta zarazem

    Zgłoszony przez barbara@ na kwietnia 22, 2017 at 15:04.

    super babka, wilgotna i puszysta zarazem tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze