3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocna przeplatanka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 MT mleka
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • sól.
  • Farsz:
  • 1 kg surowego mięsa ( najlepiej jak będą to różne gatunki np. piersi kurczaka , kawałek wieprzowiny, kawałek chudego boczku surowego)
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1/2 pęczkazielonej pietruszki
  • 2 surowe jajka
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz ,przyprawa do mięs lub Vegeta( wg upodobania)
  • jajko do posmarowania ciasta
  • 1/2 l wody.
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W naczyniu umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i soli podgrzać - czas 3 min./ temp. 37 stopni/poz. 2.

    Następnie dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli i wyrabiać 4 min/Interwał.

    Ciasto przełożyć do miseczki ,nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godz.(ciasto powinno podwoić swoją objętość).

    Farsz:

    Na wirujące noże wrzucić pietruszkę , rozdrobnić  kilka sek. Przełożyć do miseczki.

    Do naczynia wlać wodę, w koszyczku umieścić pokrokone mięso , natomiast na dolnej części Varomy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość uparować  30 min,temp. Varoma.poz 1. Wyjąć.

    Do naczynia włożyć cebule , rozdrobnić 5 sek/poz.6., zgarnąć ze ścianek naczynia wlać oliwę i smażyć 4 min. /Varoma/poz.1 .

    Mięso  przestudzić nastepnie  zmielić wrzucając porcjami na wirujące noże -poz.8.Do ostatniej porcji dodać ugotowany ziemniak.

    Całośc wymieszać w misce dodając pieczarki, 2 surowe jajka , pietrruszkę oraz przyprawy .Wyrobić farsz.

    Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta dopasowanego do wielkości formy do pieczenia. Formę wyłożyc papierem , przełożyć ciasto na papier. Linijką zaznaczyć  w cieście dwie równoległe kreski, zachowując z każdej strony margines ok. 8 cm.W pozostawionej części  marginesu wykonać regularne cięcia ciasta ,aby uzyskać paski o dł. 8 cm i szerokości 2 cm.

    Nadzienie ułożyć wzdłuż ciasta, w środkowej jego części ułożyć farsz. Po środku położyć przekrojone połowki jajek na twardo , następnie zakryć farsz z dwóch stron paskami ciasta. lekko je krzyżując. Wierzch przeplatanki posmarować rozmąconym jajkiem.

    Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 190 stopni ,na około 35-45 min. Podawać  na ciepło lub  na zimno.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Małgosiu, bardzo ciekawy

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 20, 2013 at 22:31.

    Małgosiu, bardzo ciekawy przepis, a odkryłam go dopiero dzisiaj. Mylśę, że można do farszu wykorzystać mięso z gotowanego rosołu niedzielnego i mamy obiadek na nastepny dzień. Super. Love Wypróbuję  z pewnościa. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wbrew pozorom nie jest to

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 15, 2011 at 14:37.

    Wbrew pozorom nie jest to trudne danie  do zrobienia.Ja robię je z  farszem mięsno-pieczarkowym, ale dowolnośc jest tu duża. Koleżanka moja robi je z pieczarkami i żółtym serem Smacznego! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze