3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paszteciki z pieczarkami


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

Farsz

  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 cebule średnie
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 1000 gramów pieczarek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 65 gramów margaryny

Ciasto:

  • 1 łyżek cukru
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów margaryny "Kasi", rozpuszczona
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka, białko zostawić do posmarowania pasztecików
  • 50 gramów drożdży
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do naczynia miksującego włożyć ok 300 gr pieczarek i cebule i  rozdrobnić 10s/ obr 6 następnie przełożyć do garnka.  Do naczynia miksującego włożyć 350 gr pieczarek i rozdrobnić 10s/obr 6 i przełożyć do garnka z pozostałymi pieczarkami zrobić tak samo. Pieczarki podsmażyć w garnku razem z margaryną i cebulą,( należy zredukować jak najwięcej wody) a następnia doprawić solą i pieprzem i odłożyć do przestygnięcia. Do letniego farszu pieczarkowego dołożyć bułkę tartą i wymieszać. Konsystencja farszu  musi być gęsta.

  2. Ciasto
  3. Najpierw rozpuścić margarynę w garnuszku i przestudzić.

    Do naczynia miksującego włożyć drożdże i cukier i podgrzać 2min/37 stopni C/obr 1. Następnie dołożyć mąkę, 2 zółtka (białka zostawić do posmarowania pasztecików), kwaśną śmietanę, roztopioną margarynę i szczyptę soli i wyrobić 2min/Ciasto, następnie wyłożyć ciasto na blat i delikatnie ugnieść i podzielić na 3 części. Na blat nasypać trochę mąki i rozwałkować 1 część ciasta bardzo cienko. Powycinać trójkąty równoboczne o szer ok 12 cm. Nałożyć na każdy trójkąt czubatą łyżeczkę farszu ( na dół trójkąta) Dolne boki zawinąć do środka i zawijać ku górze. Z pozostałym ciastem zrobić tak samo. Blachę posmarować oliwą i porozkładać paszteciki na niej zostawiająć przerwy żeby się nie posklejały. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch pasztecików białkiem. Piec 20 min w 180 stopniach C.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy