3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cebulaki Babci Adeli


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 220 g mleka
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

farsz

  • 500 g cebuli
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu

wykończenie

  • 50 g roztopionego masła
  • czarnuszka
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i włożyć drożdże, wymieszać 3min/37stopni/obr.1

  2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

  3. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  4. farsz
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na połówki, rozdrobnić 3s/obr.5

  6. Dodać pozostałe składniki, dusić 15min/Varoma/Obroty wsteczne/obr.2

  7. wykonanie
  8. Ciasto rozwałkować do grubości 0.5cm

  9. Z ciasta za pomocą szklanki wyciąć krążki (20szt)

  10. Brać kolejno po jednym krążku, delikatnie go rozwałkować, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić

  11. Odłożyć szfem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia brytfanne

  12. Tak uformowane cebulaki smarujemy roztopionym masłem (czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie podczas pieczenia-co 10minut), podczas ostatniego smarowania posypujemy czarnuszką

  13. Piec w nagrzanym piekarniku 30min/180stopni

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pychota :)polecam

    Zgłoszony przez Gosia 19 na kwietnia 29, 2016 at 21:24.

    pychota tmrc_emoticons.)polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cebulaczki zrobiłam dla

    Zgłoszony przez AliSta na października 7, 2015 at 18:23.

    Cebulaczki zrobiłam dla gości, wyszły wyśmienite!!! Polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota! na pewno

    Zgłoszony przez Violetyna na sierpnia 1, 2014 at 19:41.

    Pychota! na pewno poekseprymentuje z innymi farszamitmrc_emoticons.) dziękujętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cebulaczki palce lizać. Latwo

    Zgłoszony przez halinaprezenter na grudnia 23, 2012 at 18:09.

    Cebulaczki palce lizać. Latwo i szubko można przygotować, a smakują wysmienicie. Może babcia Adela ma jeszcze jakieś udane przepisy to prosimy o umieszczenie na przepisowni.Cooking 7" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="Cooking 7" height="59" width="42">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DPo świętach do wypróbowania

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 19, 2012 at 10:01.

    tmrc_emoticons.DPo świętach do wypróbowania tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze