3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNA TARTA


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 500 g mąki przennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g wody
  • 1 jajko kurze
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

FARSZ

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów, suszonych namoczonych
  • 300 g pieczarek
  • 50 g śliwki, suszone
  • 50 g oleju
  • 100 g cebuli przekrojonej na połówki
  • 1 płaskiej łyżeczki kminku, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 szczypty soli stołowej
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego wlać wodę, dodac drożdże, cukier i podgrzewać 2min/37st./obr.2

    2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić  4 min./ Ciasto

    3.Wyjąć z Blokada naczynia miksującego i odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce

  2. Przygotowanie farszu
  3. 1. Kapustę odcisnąc, włożyc do Blokada naczynia miksującego, poszatkować  5sek/ obr.5-6, wyjąć, przełożyć do miseczki

    2 Cebulę rozdrobnić 5sek/ obr.5. Dołożyc namoczone wcześniej grzyby i pieczarki i razem rozdrobnić 6sek./ obr.5

    3. Założyć motylek, dodać olej i dusić  4min./varoma/obr.Obroty wstecznepoz.2 , przy zdjętej miarce

    4. Zdjąć motylek, dołożyć kapustę, śliwki i przyprawy, dusić 12 min./varoma/ obr.Obroty wsteczne poz,2

  4. Czynności końcowe
  5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną olejem formę do tarty tak, żeby powstał rant wysokości ok. 2cm. na ciasto nałożyć farsz, udekorować kratką lub gałązką z wałeczków ciasta (podobnie jak sernik), posmarowac żółtkiem. Piec całość 30 min. w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.  S M A C Z N E G O !

    Uwagi: Tarta może nam zastąpić pracochłonne pierogi, ale może też byc samodzielnym daniem do pozostałego czerwonego barszczyku , na drugi dzień świąt.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W praktyce, po upieczeniu , stwierdziłam, że  dekoracyjna kratka przeszkadza w krojeniu. Można ją sobie darować.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • to że zeszło roczny przepis

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 20, 2012 at 05:40.

    to że zeszło roczny przepis robi i na te święta furorę Cooking 7 znaczy że naprawdę musi być dobry

    i oznacza to że Przepisownia jest żywa i nie tylko nowe przepisy się ogląda

    a tak jak w książce kucharskiej sięga się po coś na co akurat smak przychodzi

    i takie według mnie Przepisownia spełnia założone zadanie

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pochwały

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 19, 2012 at 22:43.

    tmrc_emoticons.;) Love Dziękuję za pochwały tegoroczne.,ale nie wiem czy zwróciliście uwagę, że przepis jest ubiegłoroczny. Dostałam też za niego nagrodę: Silikonową foremkę w kształcie choinki oraz książeczkę z przepisami świątecznymi.  Foremkę wykorzystuję , już w niej upiekłam własnie dzisiaj , dla moich wnuczek, świąteczne pierniki.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tarta zrobiona ze smakiem

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 19, 2012 at 20:06.

    tmrc_emoticons.)

    tarta zrobiona

    ze smakiem zjedzona

    przepyszna

    a ten zapach

    poemat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ojej, ale byłam w szoku jak

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 19, 2012 at 08:23.

    ojej, ale byłam w szoku jak przeczytałam składniki tmrc_emoticons.) Myślałam, że to mak i że tarta na słodko, a tu niespodzianka...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szukałem czegoś sam nie

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 3, 2012 at 05:36.

    Cooking 7

    szukałem czegoś sam nie wiedziałem czego

    ale twoja tarta mnie bardzo zaintrygowała

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Do świąt jeszcze

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 8, 2012 at 16:49.

    Big SmileDo świąt jeszcze daleko  Big Smile   ale przepis powoduje że ślinka leci Big Smile tmrc_emoticons.;) więc zrobię tartę w piątek Cooking 1 Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pięknie i smakuje

    Zgłoszony przez Magshe na lutego 5, 2012 at 18:04.

    Wygląda pięknie i smakuje doskonale.

    Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pięknie i smakuje

    Zgłoszony przez Magshe na lutego 5, 2012 at 18:04.

    Wygląda pięknie i smakuje doskonale.

    Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze