Składniki
10 porcja/porcje/porcji
- 4 łyżki wody
- 3 jajka duże
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowania cukier waniliowy
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczki przyprawy do piernika, opcjonalnie
- 100 g cukru
- 200 g Czekolady gorzkiej
- 250 g margaryny lub masła
-
6
1h 7min
Czas całkowity 37minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksujacego włożyć 250 g margaryny lub masła pokrojonego na kawałki, dodać 200g gorzkiej czekolady połamanej na kawalki,100g cukru, 4 łyżki wody. Zamknąć naczynie, podgrzać składniki czas 3 min/ 60 C/ obroty 2.
Nałożyć motylek, wbić 3 jajka, zamknąć pokrywe, ubijac czas 2 min/ obroty 4.
Zdjąć motylek, dodać 340g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1 lyzeczke imbiru mielonego.
Można dodac rodzynki lub inne bakalie wg uznania.
Zamknąć naczynie miksujace, wymieszać czas 2 min/ obroty 3.
Przełożyć do wysmarowanej blachy okrągłej, piec okolo 30 minut, sprawdzac patyczkiem.
Smacznego
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można uzyc dowolnych bakali typu rodzynki, wiórki kokosowe. Konzystencja ciasta powinna być gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za gęste, dodac troche wody i wymieszac.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz