1 W-Z

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

W-Z


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 200 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 g wody, ciepłej
  • 500 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 300 g ser, ka homogenizowanego
  • 50 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • Polewa:
  • 50 g margaryny, do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kakao, gorzkiego
  • 20 g wody
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
    2. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, jajka i cukier, utrzeć 1 min/obr. 2.
    3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 min/obr. 3.
    4. Wylać do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 30-40 min.
    5. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poziomie na dwa płaty. Krem:
    6. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
    7. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    8. Wlać schłodzoną śmietanę, ubić 1 min/obr. 3.
    9. Dodać żelatynę, serek homogenizowany i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 2.
    10. Powstały krem rozprowadzić na dolnym płacie ciasta, przykryć drugim. Polewa:
    11. Do naczynia miksującego włożyć składniki na polewę, podgrzewać 2 min/100ºC/obr. 1.
    12. Ciepłą polewą polać ciasto.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jak dla mnie przepis super! Martwiłam się...

    Zgłoszony przez Anettjee na stycznia 23, 2021 at 10:01.

    Jak dla mnie przepis super! Martwiłam się troszkę, ponieważ w trakcie przygotowania zaczęłam czytać komentarze tmrc_emoticons.D
    Zmieniłam jedynie opcje z żelatyna - rozrobilam ją w zimnej wodzie, po rozpuszczeniu odstawiłam na chwilkę. Następnie wstawiłam do ciepłej kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu szybko wlałam pod koniec mieszania kremu.
    Gotowe przełożone, ciasto włożyłam na noc do lodówki.
    Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie polecam. Ciasto się rozpada.

    Zgłoszony przez LuBe na listopada 15, 2020 at 13:22.

    Nie polecam. Ciasto się rozpada.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na marca 11, 2019 at 16:32.

    Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to daleko.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach....

    Zgłoszony przez kociak na lutego 5, 2019 at 10:27.

    Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach. Proponuję biszkopt naponczować(około szklanka wody z cytryną+ rum). Do masy należy dodać żelatynę, rozpuścić w wodzie, a nastepnie wymieszac z mała ilością ubitej śmietany i dopiero dodać do masy. Polewę najlepiej zrobić z czekolady: 1/2 mleczna + 1/2 gorzka+ 2 lub 3 łyżki mleka- rozpuścic

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej...

    Zgłoszony przez diana2017 na września 9, 2018 at 20:41.

    Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej Rutkowskiego krem był bez sera .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę...

    Zgłoszony przez Bradamante na kwietnia 22, 2018 at 01:36.

    ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę suchy dlatego po przekrojeniu nasączyłam ponczem. Może to być wina pieczenia, bo nie do końca piekarnik mnie słucha, ale generalnie ładnie wyrósł. Robiłam w tortownicy 26cm. Jednak krem niestety rzeczywiście nie do końca udany. Tak jak pisali niektórzy komentatorzy trochę zbyt wodnisty. Chociaż nie używałam żelatyny (jak w przepisie), a śmietan fix. Kolejnym razem zrobię jednak z żelatyną dla porównania. Pomimo tego ciasto w smaku dobre a będzie może jeszcze lepsze jak biszkopt nasiąknie trochę od kremuWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko...

    Zgłoszony przez ewelinamor na stycznia 12, 2018 at 13:42.

    Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko zwiększyłam czas przy ubijaniu śmietany bo ten przepisu był zdecydowanie za krótki jak na taką ilość kremu. Teraz ciasto się chłodzi, dam znać jak smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dość długo szukałam takiego przepisu , często...

    Zgłoszony przez amotka72 na stycznia 6, 2018 at 21:00.

    Dość długo szukałam takiego przepisu , często ciasto z innych przepisów nie wychodziło, ale z tego się udało. Masę muszę jeszcze rozgryźć, wyszła odrobiną za rzadka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne Wszystko wyszo Nie mialam serka...

    Zgłoszony przez ajnancy na maja 11, 2017 at 20:37.

    Ciasto pyszne. Wszystko wyszło. Nie mialam serka homogenizowanego, więc dałam mielony ser biały. Polewę zrobilam z 2 porcji, pycha. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam czy ktoś robił to na większej blaszce?...

    Zgłoszony przez moniq2012 na marca 2, 2017 at 20:57.

    witam czy ktoś robił to na większej blaszce?

    Wyjdzie jak zrobię podwójnie ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubimy

    Zgłoszony przez reddress na lutego 3, 2017 at 09:24.

    Bardzo lubimy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no to robimy.... trzymać kciuki

    Zgłoszony przez MixPomysłów na stycznia 27, 2017 at 15:27.

    Cooking 7 no to robimy.... trzymać kciuki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto polecam

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 12, 2016 at 21:20.

    Bardzo dobre ciasto polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne, ale

    Zgłoszony przez silye na września 29, 2016 at 02:08.

    Ciasto bardzo smaczne, ale gęste .  Krem mnie trochę rozczarował ale ok. Mimo tego napewno kiedyś zrobię. Zamiast żelatyny dodałam śmietan fix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko ok. 

    Zgłoszony przez Marecki na kwietnia 24, 2016 at 13:30.

    Wszystko ok. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Juz wkrotce wypróbuje i

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 16, 2016 at 21:11.

    Juz wkrotce wypróbuje i napisze opinie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis placek poprostu

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na marca 14, 2016 at 21:45.

    Super przepis placek poprostu boski.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam ten przepis zawsze

    Zgłoszony przez malwi25 na marca 4, 2016 at 00:20.

    uwielbiam ten przepis zawsze sie udaje  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło bardzo dobre, z

    Zgłoszony przez ewelinka19895 na stycznia 30, 2016 at 08:21.

    Ciasto wyszło bardzo dobre, z śmietan fixem udało się idealnie,

    Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja do kremu zamiast żelatyny

    Zgłoszony przez Joanna555 na stycznia 17, 2016 at 10:07.

    Ja do kremu zamiast żelatyny dodałam 1 śmietan fix na 400 g śmietany, a zamiast cukru pudru 2 cukry waniliowe i 200 g serka waniliowego. Następnie krem schlodzilam w lodówce przez 40 minut i wyłożylam nim ostudzone i podzielone ciasto, które wcześniej nasączyłam ponczem arakowym i wysmarowałam dżemem wiśniowym. Polewy czekoladowej trzeba zrobić dwa razy tyle co jest w przepisie, bo wychodzi jej za mało, a nadto jest trochę rzadka. Przepis jest generalnie ok, ale trzeba nanieść swoje poprawki. Mi wyszło pyszne. Mniam.... tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w smaku

    Zgłoszony przez marta32 na października 20, 2015 at 09:23.

    Ciasto w smaku pycha.....mialam troche problemu z kremem a raczej z zelatyna ale robilam juz dwa razy i dochodze do wprawy . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez agnieszka99 na maja 24, 2015 at 19:07.

    Blokada naczynia miksującego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja również jestem bardzo

    Zgłoszony przez ewelina wohs na lutego 28, 2015 at 19:13.

    ja również jestem bardzo zawiedziona ciasto się rozpada a krem jest płynny nie polecam tego przepisu 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuje uzyć Dr Otker

    Zgłoszony przez urafal na października 7, 2014 at 20:19.

    Proponuje uzyć Dr Otker żelatyne fix. ciepła woda 50 ml. i mikserek. nic sie nie ścina i bomba. i naprawde schłodzona śmietanę ( nie z kartoników ale z kubeczków z lodówki ze sklepu ) wtedy krem wyjzie bomba. a nawet jak nie wyjdzie to smak jest świetny POLECAM. ale niestety trzeba się postarać tutaj. ( ja robiłem w tortownicy wygodniej się przekrawa )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis nieudany :(  Krem

    Zgłoszony przez bsokol na czerwca 5, 2014 at 21:21.

    Przepis nieudany tmrc_emoticons.( 

    Krem kompletna klapa, ze śmietany zrobiło się masło (schłodziłam w lodówce cały dzień, ubijałam 1 min/obr.3) Szkoda było czasu i kasy na produkty.

    tmrc_emoticons.( a taką miałam dziś ochotę na W-Ztkę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Zamist żelatyny radzę

    Zgłoszony przez iwonakozba na marca 25, 2014 at 01:49.

    Super. Zamist żelatyny radzę użyć śmietan fixu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek może być naturalny lub

    Zgłoszony przez mellka79 na lutego 9, 2014 at 15:40.

    Serek może być naturalny lub waniliowy nie ma znaczenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Jaki to ma byc serek

    Zgłoszony przez Aga-Kraków na lutego 8, 2014 at 11:43.

    Witam. Jaki to ma byc serek homogenizowany? Naturalny czy waniliowy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ciasto według

    Zgłoszony przez marcia na kwietnia 11, 2013 at 18:45.

    Zrobiłam ciasto według wskazówek,wyrosło świetnie, tylko szkoda,że taka mała blaszka wychodzi. Ja mam blaszkę ciut większą niż podane wymiary, ale to nie przeszkadza. Masa wyszła pyszna, tylko tyle,że nie rozrobiłam tyle żelatyne co jest podane , natomiast w pół szklanki gorącej wody wymieszałam 1łyżkę żelatyny i dodałam do ubitej kremówki z serkiem waniliowym.

    Błąd zrobiłam taki,że jak przekrajałam ciasto to okazało się,że nie wystygło do końca  w środku i się przez to rozleciało.Jakoś to wszystko poskładałam i przełożyłam masą. Smak był wyśmienity tmrc_emoticons.) Polewę miałam już wcześniej zrobioną z jakiegoś przepisu na tej stronie . Robi się ją z czekolady deserowej lub gorzkiej. tmrc_emoticons.)

     

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam to ciastko ostatnio

    Zgłoszony przez ewelina44 na marca 9, 2013 at 11:09.

    Zrobilam to ciastko ostatnio na urodziny tesciowej... wyszlo znakomite.. normalnie ja zagielam!Big Smile jedyna uwaga to to ze zmienilam proporcje zelatyny tj. na pol szkanki wody goracej dalam lyzke zelatyny a do bitej smietany dalam mascarpone i biszkopt nasaczylam amaretto z sokiem z cytryny. Pychota!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super, wuzetki wyszły

    Zgłoszony przez Krotox na sierpnia 28, 2012 at 22:53.

    Przepis super, wuzetki wyszły genialne, trzeba mieć talent do pieczenia  tmrc_emoticons.;)

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja gdy pierwszy raz robiłam

    Zgłoszony przez mellka79 na listopada 11, 2011 at 22:32.

    Ja gdy pierwszy raz robiłam to ciasto też mi nie wyszło, ale nie poddałam się !!! Znalazłam swój własny sposób na nieudaną śmietanę z żelatyną jak w przepisie jest podane, bo samo ciasto - nigdy nie zawiodło. A mój patent to zamiast żelatyny i wody - do ubitej śmietany dodać tzw. zagęstnika do śmietany w ilości 2 szt. i mniej serka Danio (1 szt.) i dodaje tylko cukier waniliowy zamiast cukru pudru i dobrze schłodzić i zawsze wychodzi, a piekłam już kilka razy tmrc_emoticons.) powodzenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis komplet5nie do

    Zgłoszony przez renawol na listopada 11, 2011 at 19:23.

    przepis komplet5nie do niczego,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musimy sprawdzić w czym jest

    Zgłoszony przez Mixi na września 4, 2011 at 18:51.

    Musimy sprawdzić w czym jest problem

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja niestety rowniez napalilam

    Zgłoszony przez monika.a na września 4, 2011 at 11:12.

    Ja niestety rowniez napalilam sie, ale nic nie wyszlo. 2 lyzki zelatyny na 20g wody stworzylo od razu gruba zbita kule, ktorej nozem nie da sie rozbic, nie mowiac o polaczeniu z reszta kremu. Sprobowalam 2 lyzeczki, ale rowniez, nic z tego. Krem jest plynny, z nierozbitymi granulkami. Szkoda, bo na zdjeciu wyglada pieknie i apetycznie.tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.-(( Cry" class="smiley-class smileysProcessed" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="tmrc_emoticons.((" width="19" height="19" />

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety przepis mocno mnie

    Zgłoszony przez marta22 na sierpnia 6, 2011 at 14:53.

    niestety przepis mocno mnie zawiódł,duzo pracy a efekt taki,ze ciasto sie rozpada,krem jest płynny i nie da sie rozsmarowac na ciescie,polewa rowniez bez rewelacji.ogolnie ciasto nie nadaje sie do podaniatmrc_emoticons.(tmrc_emoticons.J)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze