Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
- Ciasto:
- 200 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Krem:
- 2 łyżki żelatyny
- 20 g wody, ciepłej
- 500 g śmietany 30%, schłodzonej
- 300 g ser, ka homogenizowanego
- 50 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- Polewa:
- 50 g margaryny, do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao, gorzkiego
- 20 g wody
-
6
1h 15min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, jajka i cukier, utrzeć 1 min/obr. 2.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 min/obr. 3.
- Wylać do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 30-40 min.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić w poziomie na dwa płaty. Krem:
- Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać schłodzoną śmietanę, ubić 1 min/obr. 3.
- Dodać żelatynę, serek homogenizowany i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Powstały krem rozprowadzić na dolnym płacie ciasta, przykryć drugim. Polewa:
- Do naczynia miksującego włożyć składniki na polewę, podgrzewać 2 min/100ºC/obr. 1.
- Ciepłą polewą polać ciasto.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzJak dla mnie przepis super! Martwiłam się...
Jak dla mnie przepis super! Martwiłam się troszkę, ponieważ w trakcie przygotowania zaczęłam czytać komentarze
Zmieniłam jedynie opcje z żelatyna - rozrobilam ją w zimnej wodzie, po rozpuszczeniu odstawiłam na chwilkę. Następnie wstawiłam do ciepłej kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu szybko wlałam pod koniec mieszania kremu.
Gotowe przełożone, ciasto włożyłam na noc do lodówki.
Polecam
Nie polecam. Ciasto się rozpada.
Nie polecam. Ciasto się rozpada.
Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to...
Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to daleko.
Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach....
Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach. Proponuję biszkopt naponczować(około szklanka wody z cytryną+ rum). Do masy należy dodać żelatynę, rozpuścić w wodzie, a nastepnie wymieszac z mała ilością ubitej śmietany i dopiero dodać do masy. Polewę najlepiej zrobić z czekolady: 1/2 mleczna + 1/2 gorzka+ 2 lub 3 łyżki mleka- rozpuścic
Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej...
Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej Rutkowskiego krem był bez sera .
ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę...
ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę suchy dlatego po przekrojeniu nasączyłam ponczem. Może to być wina pieczenia, bo nie do końca piekarnik mnie słucha, ale generalnie ładnie wyrósł. Robiłam w tortownicy 26cm. Jednak krem niestety rzeczywiście nie do końca udany. Tak jak pisali niektórzy komentatorzy trochę zbyt wodnisty. Chociaż nie używałam żelatyny (jak w przepisie), a śmietan fix. Kolejnym razem zrobię jednak z żelatyną dla porównania. Pomimo tego ciasto w smaku dobre a będzie może jeszcze lepsze jak biszkopt nasiąknie trochę od kremu
Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko...
Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko zwiększyłam czas przy ubijaniu śmietany bo ten przepisu był zdecydowanie za krótki jak na taką ilość kremu. Teraz ciasto się chłodzi, dam znać jak smakuje
Dość długo szukałam takiego przepisu , często...
Dość długo szukałam takiego przepisu , często ciasto z innych przepisów nie wychodziło, ale z tego się udało. Masę muszę jeszcze rozgryźć, wyszła odrobiną za rzadka.
Ciasto pyszne Wszystko wyszo Nie mialam serka...
Ciasto pyszne. Wszystko wyszło. Nie mialam serka homogenizowanego, więc dałam mielony ser biały. Polewę zrobilam z 2 porcji, pycha. Polecam.
witam czy ktoś robił to na większej blaszce?...
witam czy ktoś robił to na większej blaszce?
Wyjdzie jak zrobię podwójnie ?
Bardzo lubimy
Bardzo lubimy
no to robimy.... trzymać kciuki
no to robimy.... trzymać kciuki
Bardzo dobre ciasto polecam
Bardzo dobre ciasto polecam
Ciasto bardzo smaczne, ale
Ciasto bardzo smaczne, ale gęste . Krem mnie trochę rozczarował ale ok. Mimo tego napewno kiedyś zrobię. Zamiast żelatyny dodałam śmietan fix
Wszystko ok.
Wszystko ok.
Juz wkrotce wypróbuje i
Juz wkrotce wypróbuje i napisze opinie.
Super przepis placek poprostu
Super przepis placek poprostu boski.
uwielbiam ten przepis zawsze
uwielbiam ten przepis zawsze sie udaje
Ciasto wyszło bardzo dobre, z
Ciasto wyszło bardzo dobre, z śmietan fixem udało się idealnie,
Polecam przepis.
Ja do kremu zamiast żelatyny
Ja do kremu zamiast żelatyny dodałam 1 śmietan fix na 400 g śmietany, a zamiast cukru pudru 2 cukry waniliowe i 200 g serka waniliowego. Następnie krem schlodzilam w lodówce przez 40 minut i wyłożylam nim ostudzone i podzielone ciasto, które wcześniej nasączyłam ponczem arakowym i wysmarowałam dżemem wiśniowym. Polewy czekoladowej trzeba zrobić dwa razy tyle co jest w przepisie, bo wychodzi jej za mało, a nadto jest trochę rzadka. Przepis jest generalnie ok, ale trzeba nanieść swoje poprawki. Mi wyszło pyszne. Mniam....
Ciasto w smaku
Ciasto w smaku pycha.....mialam troche problemu z kremem a raczej z zelatyna ale robilam juz dwa razy i dochodze do wprawy .
(Brak tematu)
"Blokada naczynia miksującego"
ja również jestem bardzo
ja również jestem bardzo zawiedziona ciasto się rozpada a krem jest płynny nie polecam tego przepisu
Proponuje uzyć Dr Otker
Proponuje uzyć Dr Otker żelatyne fix. ciepła woda 50 ml. i mikserek. nic sie nie ścina i bomba. i naprawde schłodzona śmietanę ( nie z kartoników ale z kubeczków z lodówki ze sklepu ) wtedy krem wyjzie bomba. a nawet jak nie wyjdzie to smak jest świetny POLECAM. ale niestety trzeba się postarać tutaj. ( ja robiłem w tortownicy wygodniej się przekrawa )
Przepis nieudany :( Krem
Przepis nieudany
Krem kompletna klapa, ze śmietany zrobiło się masło (schłodziłam w lodówce cały dzień, ubijałam 1 min/obr.3) Szkoda było czasu i kasy na produkty.
a taką miałam dziś ochotę na W-Ztkę
Super. Zamist żelatyny radzę
Super. Zamist żelatyny radzę użyć śmietan fixu.
Serek może być naturalny lub
Serek może być naturalny lub waniliowy nie ma znaczenia
Witam. Jaki to ma byc serek
Witam. Jaki to ma byc serek homogenizowany? Naturalny czy waniliowy?
Zrobiłam ciasto według
Zrobiłam ciasto według wskazówek,wyrosło świetnie, tylko szkoda,że taka mała blaszka wychodzi. Ja mam blaszkę ciut większą niż podane wymiary, ale to nie przeszkadza. Masa wyszła pyszna, tylko tyle,że nie rozrobiłam tyle żelatyne co jest podane , natomiast w pół szklanki gorącej wody wymieszałam 1łyżkę żelatyny i dodałam do ubitej kremówki z serkiem waniliowym.
Błąd zrobiłam taki,że jak przekrajałam ciasto to okazało się,że nie wystygło do końca w środku i się przez to rozleciało.Jakoś to wszystko poskładałam i przełożyłam masą. Smak był wyśmienity Polewę miałam już wcześniej zrobioną z jakiegoś przepisu na tej stronie . Robi się ją z czekolady deserowej lub gorzkiej.
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
Zrobilam to ciastko ostatnio
Zrobilam to ciastko ostatnio na urodziny tesciowej... wyszlo znakomite.. normalnie ja zagielam! jedyna uwaga to to ze zmienilam proporcje zelatyny tj. na pol szkanki wody goracej dalam lyzke zelatyny a do bitej smietany dalam mascarpone i biszkopt nasaczylam amaretto z sokiem z cytryny. Pychota!!!
Przepis super, wuzetki wyszły
Przepis super, wuzetki wyszły genialne, trzeba mieć talent do pieczenia
Polecam
Ja gdy pierwszy raz robiłam
Ja gdy pierwszy raz robiłam to ciasto też mi nie wyszło, ale nie poddałam się !!! Znalazłam swój własny sposób na nieudaną śmietanę z żelatyną jak w przepisie jest podane, bo samo ciasto - nigdy nie zawiodło. A mój patent to zamiast żelatyny i wody - do ubitej śmietany dodać tzw. zagęstnika do śmietany w ilości 2 szt. i mniej serka Danio (1 szt.) i dodaje tylko cukier waniliowy zamiast cukru pudru i dobrze schłodzić i zawsze wychodzi, a piekłam już kilka razy powodzenia
przepis komplet5nie do
przepis komplet5nie do niczego,
Musimy sprawdzić w czym jest
Musimy sprawdzić w czym jest problem
Pozdrawiam Mixi
Ja niestety rowniez napalilam
Ja niestety rowniez napalilam sie, ale nic nie wyszlo. 2 lyzki zelatyny na 20g wody stworzylo od razu gruba zbita kule, ktorej nozem nie da sie rozbic, nie mowiac o polaczeniu z reszta kremu. Sprobowalam 2 lyzeczki, ale rowniez, nic z tego. Krem jest plynny, z nierozbitymi granulkami. Szkoda, bo na zdjeciu wyglada pieknie i apetycznie. " class="smiley-class smileysProcessed" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="" width="19" height="19" />
niestety przepis mocno mnie
niestety przepis mocno mnie zawiódł,duzo pracy a efekt taki,ze ciasto sie rozpada,krem jest płynny i nie da sie rozsmarowac na ciescie,polewa rowniez bez rewelacji.ogolnie ciasto nie nadaje sie do podania