3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tureckie bajgle


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g zimnej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki sezamu podprażonego
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i pokruszone drożdże.Podgrzewamy 2min/37C/obr.1

     

    2.Dodajemy mąkę i sól , wyrabiamy 2 min/Ciasto

     

    3.W tym czasie prażymy sezam na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy. Zimną wodę mieszamy z miodem.

     

    4.Ciasto dzielimy na 10 części.Z każdej części rolujemy dwa ruloniki ok.10 cm.Zaplatamy je ze sobą i sklejamy na końcach tworząc okrąg.

     

    5.Bajgle moczymy w wodzie z miodem , a następnie w sezamie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

     

    6.Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią(warto również sprawdzić średek bajgla patyczkiem), w temperaturze ok.180 C.

     

    Smacznego tmrc_emoticons.)

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przy prażeniu sezamu, proszę kontrolować go często mieszając. Za ciemny będzie gorzkawy w smaku tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglądają ciekawie, muszę wypróbować

    Zgłoszony przez ola12315 na marca 22, 2019 at 19:51.

    Wyglądają ciekawie, muszę wypróbowaćSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze