3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort z grejpfrutami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Masa śmietanowa

  • 2 łyżki żelatyny
  • 600 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru

Lukier - poncz

  • 100 g cukru pudru
  • 1 cytryna, sok
  • sok z obranych grejpfutów
  • 250 g wody

Ciasto

  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 6 różowych grejpfrutów
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna
  • 6
    55min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Tort z grejpfrutami
  1. 1. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego włożyć białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 3 min/obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Założyć motylek. W Blokada naczynia miksującego urzeć żółtka z 150 g cukru do momentu otrzymania jednolitej puszystej konystencji obr.3-4. Następnie zmniejszyć obroty na poz. Mieszanie i stopniowo dodawać wcześniej ubitą pianę z białek oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatną, jednolitą konsystencję przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy/blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez ok. 25 min.

    3. Grejpfruty obrać, usuwając z nich białą skórę. Podzielić na cząstki, zebrać sok. Do Blokada naczynia miksującego włożyć wodę (250 g), cukier, sok z cytryny, sok z grejpfrutów. Zagotować 4 min./60 st.C/obr.1-2. Przełożyć do innego naczynia. Przestudzić.

    4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Ostudzić. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego wlać śmietanę i wsypać cukier, ubijać ok. 1 min./poz.3-4. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę.

    5. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozłożyć cząstki grejpfruta i zalać ciepłym lukrem.  3/4 ubitej śmietany umieścić na cząstkach grejpfruta i przykryć drugim blatem ciasta. Ten blat również nasączyć pozostałym lukrem. Wierzch posmarować reszą śmietany i ozdobić wiórkami czekoladowymi (z wcześniej przygotowanej czekolady). Ewentualnie przyozdobić według własnych upodobań smakowych i inwencji twórczych.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy