3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort motyl


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

biszkopt

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenie
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek

Śmietanowy krem do przełożenia

  • 3/4 litra śmietany 36%, dobrze schłodzonej
  • 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 200 gramów masy marcepanowej
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 śmietan fixy

Do dekoracji

  • 1 banan
  • kolorowa posypka cukrowa, u mnie różowa
  • rurki waflowe na czułka
  • gorzka czekolada do oblania banana
5

Przygotowanie

    Biszkopt:
  1. Jajka ubijamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę w temp. 37st.C. obr. 3. Po ubiciu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia - najlepij delikatnie kopystką aby jajka nie opadły. Przelewamy do tortownicy i przeczemy ok. 35 w temp. 180 st. Lub do tak zwanego suchego patyczka.

     

  2. Krem: 

    Śmietanę ubijamy za pomoca motylka z cukrem waniliowym i śmietan fixem.

    Przetudzony biszkopt przekrawamy dwa razy. Pierwszy krązek smarujemy dżemem brzoskwiniowym i smarujemy częścią śmietany. Nakładamy następny krążek. Samrumemy cienką warstwą kremu i ładziemy rozwałkowany na cukrze pudrze krążek marcepanu, następnie zakrywamy śmietaną i następnym krążkiem. Całość smarujemy doodkoła śmietaną. Przekrawamy na pół i obracamy do siebie okrągłymi bokami. Ozdabiamy według uznania, śietaną, posypką cukrową a na środek kładziemy oblanego czekoladą banana.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Biszkopt można nasączyć likierem brzoskwiniowym lub amaretto. Masę marcepanową najlepiej rozwałkować na cukrze pudrze. Śmietanę należy bardzo dobrze schłodzić przed ubijaniem. Banan oblewamy czekoladą jeszcze przed pieczeniem biszkoptu aby czekolada dobrze się zastygła. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy