Składniki
20 porcja/porcje/porcji
MASA ŚMIETANOWA
- 1 litra śmietany 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
PONCZ do jasnego biszkoptu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g czekolada gorzka
- 100 g czekolada mleczna
- 100 g wódki
- 3 łyżki cukru
POLEWA
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
MASA ŚMIETANOWA DO DEKORACJI
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 g śmietany 30%
MASA CUKROWA DO DEKORACJI
- 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
- 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
- 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
- 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
- 8 ciasteczka pierniczki
PONCZ do ciemnego biszkoptu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g wody gorącej
- 50 g wódki lub koniak
BISZKOPT JASNY
- 85 g mąki tortowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 95 g mąki ziemnaczanej
BISZKOPT CIEMNY
- 6 jajek
- 1 łyżki czubata łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 170 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 170 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżki czubata łyżka kakao
- 95 g mąki ziemnaczanej
- 85 g mąki tortowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 litra śmietany 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g czekolada gorzka
- 100 g czekolada mleczna
- 100 g wódki
- 3 łyżki cukru
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 500 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
- 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
- 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
- 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
- 8 ciasteczka pierniczki
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g wody gorącej
- 50 g wódki lub koniak
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Czekoladę włożyć do naczynia i rozdrobnić 10s/obr.5. przełożyć do miseczki
Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody . Wlać do naczynia dodać kawałki czekolady i cukier . Podgrzewać 6min/80*C/obr.2. Wystudzić dodać wódkę wymieszać 5s.obr.3
Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe )
Na ciemny biszkopt włozyć 1 porcę masy śmietanowej na to poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem do jasnego biszkoptu. Włożyć drugą część masy przyczyć ciemnym biszkoptem nasączyć ponczem do ciemnego biszkoptu. 3/4 masy całe ciasto boli obłożyć masą i posypać pokruszonymi 6 ciastkami pierniczkami. 1/3 masy zostawić do dekoracji po polaniu polewą czekoladową.
3 łyżki galaretki wiśniowej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody rozpuścić lekko przestudzić.
Dodać do naczynia 8 łyczeczek cukru pudru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodać rozpuszczoną galaretkę i wyrabiać 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Rozwałkować cienki placek wykrawć szklanką kólka i zwijać w róze .
To samo powtórzyć z dodatkową porcją zielonej gararetki wykrawać listki .
Masę cukrową można przygotować wcześniej przelożyć do pojemnika i wykorzystać do dekoracji można użyć innych kolorów galaretek
GĘSTOŚĆ MASY ZALEŻY TEŻ OD TEMPERATURY W POMIESZCZENIU , NAJLEPIEJ DODAWAĆ DOBRZE WYSTUDZONĄ GALARETKĘ . A JEŚLI KONSYTENCJA BĘDZIE ZA RZADKA I NIE DA SIĘ ROZWAŁKOWAĆ DODAWAĆ CUKIER PUDER - NAJLEPSZA JEST TO TEGO STOLINICA SYLIKONOWA
Do naczynia włożyć wszyskie składniki zagotować 6 min/80*C/obr.2
Polać tort . Wystudzony w lodówce można dekorować pozostałą 1/3 masy .
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.
Założyć motylek . Do naczynia miksującego wlać 500g zimnej śmietany dodać 3 łyżki cukru pudru i ubijać przy obr.3 (dopóki nie powstanie sztywna piana ) dodać wystudzoną żelatynę . Pzełożyć do miski i wstawić do lodówki .
Powtórzyć tę czynność z pozostałą ilością 500g śmietany oraz z Masą śmietanową do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek . Odważyć mąkę znieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, odważyć cukier .
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka dodać szczyptę soli, ubijać ok. 3-4 min/obr.3,5.
1 min/obr.1,5 porcjami dosypywać cukier ewentualnie powtórzyć do rozpuszczenia się cukru.
Dodać żółtka wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.
Ustawić obr.2 przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wyłożyć ciasto to formy o 38/22 wyłożonej papierm do pieczenia . Piec 25-30minut w temp. 175*C. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części. (Poncz wszystkie składniki wymieszać) Każdą część nasączyć ponczem do ciemnego ciasta .
PONCZ do jasnego ciasta
BISZKOPY JASNY
PRZYGOTOWANIE TORTU
Masa cukrowa do dekoracji
POLEWA
MASA ŚMIETANOWA
BISZKOPT CIEMNY:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Tort warto zrobić dzień wcześniej .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziękuję za
Dziękuję za komentarz
Uwielbiam piec ciasta i ten przepis od lat jest w mojej kuchni ale musiałam go przepisać na thermomix sprawdzajac czy wszystko wyjdzie tak jak powinno nie żależało mi na konkursie jak komuś się nie podoba nie musi go robić . Ja sama szukam też nowych przepisów i doświadczeń czasami coś nie wyjdzie albo nie smakuje > Bo w kuchni tak jak z tancem nie wystarczy talent trzeba ćwiczyć i trenować
Pozdrawiam
Torcik do wypròbowania.
Torcik do wypròbowania. Zgadzam sie jednak z kolezanka, co do niektòrych komentarzy. Przepis zostal wstawiony wieczorem przez autorke, ktòra dodatkowo poleca przygotowanie dzien wczesniej, a tu w komentarzu czytamy, ze torcik zostal wykonany wczoraj ???? ..... W nocy.... ????? Czy jak ??? Piszmy szczere komentarze, ladniej to wyglada Wlasnie dlatego rodza sie pòzniej "sprzeczki" i "klòtnie". I wszelkie inne nieporozumienia, za kazdym razem, jak jest jakis konkurs. Jak dany przepis sobie zasluzy, to i tak wygra Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nie wiedziałam że złośliwi
Nie wiedziałam że złośliwi ludzie też mogą być na przepisowni na szczęście gdy zamieściłam przepis wydrukowała , nie wiem jak można była usunąć najważniejszy punkt , trudno lepiej się nie dzielić z innymi swoimi przepisami i zachować je dla siebie , a co dotyczy mazurka to chyba Pani nigdy nie piekła mazurka i biszkoptu to dwa różne ciasta .
Sorry. Nie chcę się wymądrzać
Sorry. Nie chcę się wymądrzać tym bardziej, że nigdy sama jeszcze nie zamieściłam żadnego przepisu. Mam wątpliwości , kto pisze te wychwalające komentarze. Fakt wystawiająca bardzo się napracowała, ale przepis jest mało czytelny co z tym jasnym biszkoptem połamanym na kawałki orzecha włoskiego. Z całą pewnością nie trafi do wypróbowania. No i gdyby nie podpis myślałabym ,że to mazurek wielkanocny.
niebo w gębie, lepszego nie
niebo w gębie, lepszego nie jadłam, świetne połączenie śmietany z czekoladą
Fantazja brzmi fajnie i tak
Fantazja brzmi fajnie i tak smakuje dodał bym jeszcze rozpuszczoną czekoladę w środek po białym biszkopcie jak zastygnie będzie fantastyczne
Wczoraj próbowałam zrobić
Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis
Pozdrawiam.
Wczoraj próbowałam zrobić
Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis
Pozdrawiam.
świetny przepis i te róże
świetny przepis i te róże
pycha
pycha
Tort rewelacja! Bardzo
Tort rewelacja! Bardzo smaczny i efektowny. Polecam
(Brak tematu)
Torcik już wypróbowałam
Torcik już wypróbowałam świetny smak niebo w gębie
Dziękuję za uwagę i
Dziękuję za uwagę i komentarz.
Dziękuję autorce przepisu za
Dziękuję autorce przepisu za szybką reakcję i poprawki. Pozdrawiam.
;o)
Jajka są w przepisie
Jajka są w przepisie
Przecież pisze tam wiśniowe
Przecież pisze tam wiśniowe plus dodatkowa porcja zielonej. ( wiśniowa do różyczek, a zielona do listków) ;]
Jeszcze jedna nieścisłość
Jeszcze jedna nieścisłość (poza brakiem jajek w biszkopcie)... w masie cukrowej do dekoracji chyba powinna być galaretka wiśniowa (jaka jest podana w składnikach)... bo zielone różyczki... chyba zbyt awangardowe ;o) Pozdrawiam.
;o)
W biszkopcie jasnym
W biszkopcie jasnym zapomniałaś chyba o jajkach? Bez nich chyba biszkoptu się nie zrobi? Bardzo podoba mi się przepis na masę cukrową. Muszę wypróbować, własnie do zrobienia różyczek. Dzięki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tort niesamowicie wygląda!
tort niesamowicie wygląda! koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Ciasto poprostu nieziemskie !
Ciasto poprostu nieziemskie ! Przepis jest napisany "wyraźnie" i jasno punkt po punkcie.