3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Strudel jabłkowy


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

  • 20 g soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 750 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 150 g bułki tartej
  • 160 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 10 g octu
  • 120 g wody, letniej
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 370 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 20 g rumu
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 50 g mleka
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Ciasto: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajko, 40 g oleju, wodę, ocet i sól, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto.
    2. Z ciasta uformować kulę, natłuścić ją pozostałym olejem, zawinąć w folię, wstawić na 30 min do lodówki. Farsz:
    3. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać bułkę tartą, podgrzać 6 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
    6. Dodać jabłka, rozdrobnić (mieszając dodatkowo kopystką) 5 s/obr. 4.
    7. Dodać cynamon, cukier wanilinowy, sok z cytryny, rum, rodzynki i cukier, wymieszać 15 s/ Obroty wsteczne /obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    8. Do czystego i suchego naczynia włożyć pozostałe masło, podgrzać 2 min/100°C/obr. 2. Przygotowanie strudla
    9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    10. Stół przykryć obrusem, posypać mąką, rozwałkować na nim ciasto tak cienko, jak to jest tylko możliwe, starając się uformować prostokąt. Zostawić na 5 min.
    11. Ciasto posmarować roztopionym masłem, włożyć ręce pod ciasto, zaczynając od środka, przesuwać ręce do siebie, delikatnie rozciągając ciasto (jeśli pojawią się dziury, skleić je lub wyciąć kawałek z boku i zakleić).
    12. Farsz ułożyć wzdłuż dłuższego boku na 1/3 powierzchni ciasta. Posypać zrumienioną bułką tartą. Trzymając za dwa końce obrusa, lekko go unosić, rolując ciasto. Końce strudla zagnieść, uformować strudel na kształt rogala.
    13. Lekko skropić mlekiem, posmarować roztopionym masłem.
    14. Piec 20-25 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podczas pieczenia skrapiać mlekiem i smarować pozostałym masłem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super ciasto i nie takie trudne jak to wygląda z...

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 9, 2016 at 12:45.

    Super ciasto i nie takie trudne jak to wygląda z opisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie ciasta wychodzi

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na stycznia 23, 2014 at 10:06.

    Faktycznie ciasta wychodzi cały stół ale o to chodzi aby było jak najcieńsze a po zwinięciu miało dużo warstw

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak zwijacie? strasznie dużo

    Zgłoszony przez hancyna na października 27, 2013 at 14:25.

    jak zwijacie? strasznie dużo mi wyszło tego ciasta, prawie na cały stół, a już jazda ze zwijaniem... może jakieś praktyczne wskazówki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strudel REWELKA Widziałem

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na sierpnia 31, 2013 at 17:46.

    Strudel REWELKA tmrc_emoticons.;) Widziałem przepis w książce ale bałem się go zrobić że zbyt skomplikowany. Polecam wszystkim którzy się zastanawiają, u nas napewno zagości i jużwiem czym znowu zaskoczę swoich gości. Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strudel REWELKA Widziałem

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na sierpnia 31, 2013 at 17:46.

    Strudel REWELKA tmrc_emoticons.;) Widziałem przepis w książce ale bałem się go zrobić że zbyt skomplikowany. Polecam wszystkim którzy się zastanawiają, u nas napewno zagości i jużwiem czym znowu zaskoczę swoich gości. Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze