Składniki
10 osoba/osoby
Ciasto
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru pudru
- 3 jajka
- 110 gramów mąki pszennej
- 200 gramów malin świeżych lub mrożonych
Masę serową
- 500 gramów sera białego
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru zrobionego w TM
- 150 gramów cukru pudru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Blaszkę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem
W TM zmielić cukier na cukier puder 10 s/ obr.10 i odłożyć do innego naczynia.
W TM zmielić czekoladę 10 s/ obr.10 i przełożyć do innego naczynia.
Następnie przygotowujem ynajpierw masę serową gdyż ta czekoladowa szybko zastyga i twardnieje
Cukier i czekoladę mielimy na początku póki mamy suche naczynie.
W naczyniu umieszczamy ser, 150 g cukru pudru, 2 jajka i cukier waniliowy. Ucieramy 15 s/ obr. 4.
Przekładamy do miski
W TM umieszczamy zmieloną czakoladę i rozpuszczamy 3 min/ 80 stopni/ obr.2.
Dodajemy 200 g masła, 250 g cukru pudru i ucieramy 20 s/ obr.4
Następnie zakładamy motylek i ubijamy 30s/ obr. 3 wbiając po kolei 3 jajka oraz mąkę.
Do blaszki wykłądamy 1/3 masy czekoladowej i rozprowadzamy.
Następnie wykładamy masę serową.
Na wierzch wykładamy resztę masy czekoladowej. (masa ta jest dość ciężka i ciężko się ją wylewa, dlatego należy to zrobić ostrożnie)
Na wierzch ułożyć świerze lub maliny (jeżeli są mrożone należy je umieścić w koszyczku i rozmrozić aby odsączyć od soku)
Piec 1 godzinę w temp. 170 stopni
Przygotowanie cukru pudru i czekolady
Przygotowanie masy serowej
Przygotowanie masy czekoladowej
Ułożenie warstw w blaszce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można dodać więcej malin.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSernik i brownie to bardzo ciekawe połączenie,...
Sernik i brownie to bardzo ciekawe połączenie, którego trochę się bałam, ale... właśnie rodzinka zjadła całą blachę tego deseru. Co prawda, jest przy nim trochę roboty, ale smak naprawdę godny polecenia. Radziłabym jednak robić go w mniejszej blaszce niż takiej zwykłej dużej, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. No i ja dodałam dużo mniej cukru.
beacia3: Ciasto powinno być wilgotne lekko...
beacia3: Ciasto powinno być wilgotne lekko gliniaste bo to brownie czekoladowe. Więc wyszło Ci ok!
Czy on ma wyjsc taki wilgotny? Az mialam wrazenie,...
Czy on ma wyjsc taki wilgotny? Az mialam wrazenie, ze sie nie dopiekl. Dalam zamrozone maliny i ich nie rozmrazalam, bo zawsze tak wlasnie robie ciasto. Wydawalo mi sie dziwne, iz trzeba je troszke rozmrozic, wg mnie to wlasnie wtedy zacznie sie dopiero puszczanie soku.
Właśnie upiekłam i wszystko wyszło idealne ....
Właśnie upiekłam i wszystko wyszło idealne . Byłam trochę zdziwiona, że malinki mi się trochę przypiekły. Ale to chyba dlatego, ze mój piekarnik nie ma funkcji góra dół, a jak jest to z termoobiegiem.
Pyszniutkie ciasto!
Wanie si piecze Zrobiam z mroonych malin i...
Właśnie się piecze. Zrobiłam z mrożonych malin i jagód.
Robie go właśnie!!! dam znać jak wyszedł
Robie go właśnie!!! dam znać jak wyszedł
Sorki, Ślepudra jestem. dopiero zauważyłam...
Sorki, Ślepudra jestem. dopiero zauważyłam słowo ser.
Tak się zastanawiam kiedy dodaje się ser, bo nie...
Tak się zastanawiam kiedy dodaje się ser, bo nie mogę doczytać. Chcę upiec to ciasto i zaryzykuje dodając do utartej masy. Mam nadzieję, że wyjdzie.
PRZEPYSZNE
PRZEPYSZNE
Ciasto robiłam dwa razy. Za
Ciasto robiłam dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam zgodnie z podanym przepisem, za drugim wprowadziałam następujące modyfikacje: 1. zmniejszyłam ilość cukru: do masy serowej 100g, do ciasta 180-200g 2. do cista dodałam 1 łyżeczkę sody. 3. wykorzystałam mrożone maliny i jagody, trochę je rozmroziłam i obroczyłam w bułce tartej.
Wg mnie i mojej rodziny ciasto było lepsze za drugim razem, ale i pierwotna wersja jest super (tylko dla mnie trochę za dużo cukru)
Ciasto przepyszne! Piekłam
Ciasto przepyszne! Piekłam już 2 razy. Maliny zamieniłam na jagody i też super! Polecam! Przepis prosty, a efekt imponujący.
Mała uwaga, blacha do pieczenia o standardowych wymiarach ma ok 30x40 cm. Lepiej sprawdz się mniejsza własnie o wymiarach ok 20x30 cm.
standartowa blacha 30x 40 cm
standartowa blacha 30x 40 cm
Ciasto wygląda bardzo
Ciasto wygląda bardzo zachęcająco jakiej wielkoścI blachy powinnam użyć?
Bardzo smakowicie wygląda ;o)
Bardzo smakowicie wygląda ;o) Dodaję do wypróbowania ;o) Pozdrawiam.
;o)
Dziękuję za dokładny przepis
Dziękuję za dokładny przepis Sernik wypróbuję. Pozdrawiam
Poezja smaku
Poezja smaku
SUPER !! przepyszne ciacho !!
SUPER !! przepyszne ciacho !! czekam na sezon malinowy , ale też popróbuje z innymi owocami
A smakuje jeszcze lepiej niż
A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Polecam
A smakuje jeszcze lepiej niż
A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Polecam
Ciasto wygląda smakowicie,
Ciasto wygląda smakowicie, dodaje do przepisów do wypróbowania