3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z musem malinowym


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Mus malinowy

  • 150 g malin/ lub konfitura malinowa
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 60 g śmitanki kremówki 30% lub 36%
  • 5 jajek
  • 270 g cukru
  • 50 g mąki przennej
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g tłustegp sera twarogowego

Brownie - czekoladowy spód

  • 40 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 65 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
  • 65 g Miękkiego masła
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Czekoladowy spód
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić 10s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekonadę ze ścianek


    2. Dodać masło, roztopić 3 min/50'C/ obr. 2


    3. Dodać cukier, jajko - wymieszać 20s/obr. 4


    4. Dodać mąkę - wymieszać 15s/obr. 4


    Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.

  2. Mus malinowy
  3. Maliny zmiksować z cukrem 6s./obr. 5, przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami. Poza sezonem można wykorzystać konfiturę z malin.


    Piekarnik nagrzać do 175'C. Tortownicę o śr.25cm smarujemy masłem (jezli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna na spód kładziemy papier do pieczenia, a na zewnątrz owijamy folią aluminiową).

  4. Masa serowa
  5. 1. Do naczynia włożyć ser twarogowy, mascarpone i mąkę - ucierać 3 min/obr. 4


    2. Dodać cukier, jajka - wymieszać do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach. Na koniec dolać śmietankę. Wymieszać 1 min/ obr. 3


     


    Masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzch łyżeczką wykładać mus malinowy (nie zanużać w masie serowej), następnie wykałaczką "rysować" wzorki.


    Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, do której wlewamy wrzącą wodę. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175'C . Następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sernik pieczemy w "kąpieli wodnej", żeby nie popękał i pozostał idealne gładki.











Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • justyskaaa: spód bez kąpieli wodnej.

    Zgłoszony przez Klau Dia na lutego 13, 2021 at 16:02.

    justyskaaa: spód bez kąpieli wodnej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie, w opisie przygotowania nie dodałam...

    Zgłoszony przez Klau Dia na kwietnia 5, 2020 at 21:57.

    Faktycznie, w opisie przygotowania nie dodałam ekstraktu z wanilii. Teraz nie moge edytować, wiec pamiętajcie o ekstrakcie tmrc_emoticons.) co do spodu to u mnie wystarczylo 6 min, ale zwróćcie uwagę na skorupkę, ktora ma sie pojawić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ten sernik kilkukrotnie z przepisu na...

    Zgłoszony przez makatyma na sierpnia 31, 2018 at 11:41.

    Robiłam ten sernik kilkukrotnie z przepisu na kwestiasmaku.pl, jeszcze przed zakupem TM. Bardzo nam samkował, ale ze wzgledu na to, że jednak był czasochłonny - niezbyt często gościł na naszym stole. Brdzo dziękuję za ten przepis na TM Love

    P.S. czekoladowy spód zawsze piekę 8 minut

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik fajny w konsystencji . Nie przypiekl sie i...

    Zgłoszony przez justyskaaa na marca 25, 2018 at 20:22.

    Sernik fajny w konsystencji . Nie przypiekl sie i nie wysuszyl. Niestety spod czekoladowy sie nie upiekl. 6 min to za krotko. Czy spod tez ma sie piec w kapieli wodnej? W jakie j temperaturze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przebój ostatniej rodzinnej imprezy. Ciasto...

    Zgłoszony przez amotka72 na stycznia 6, 2018 at 20:47.

    Przebój ostatniej rodzinnej imprezy. Ciasto przepyszne,choć trochę z nim zachodu podczas pieczenia no i to czekanie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gosiek997:...

    Zgłoszony przez Klau Dia na kwietnia 1, 2017 at 04:37.

    gosiek997:
    piekarnik góra dól. Pod blachą ustawiamy miseczkę z wodą. Sernik nie wyschnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie czy piekarnik góra-dół czy...

    Zgłoszony przez gosiek997 na lutego 17, 2017 at 11:19.

    pytanie czy piekarnik góra-dół czy termoobieg?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały!...

    Zgłoszony przez malgorzata90 na grudnia 25, 2016 at 19:26.

    Wspaniały!

    Wyszedł idealny, dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!

    Zgłoszony przez MariaG90 na maja 4, 2016 at 22:05.

    Rewelacja! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przebój Wielkanocy! Wspaniały

    Zgłoszony przez adaTRY na kwietnia 5, 2016 at 14:54.

    Przebój Wielkanocy! Wspaniały smak, piękny wygląd i nietrudny w wykonaniu.

    Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wulkan rozkoszy dla

    Zgłoszony przez loko na marca 25, 2016 at 07:08.

    Wulkan rozkoszy dla podniebienia! POLECAM! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super extra

    Zgłoszony przez Limonka na września 24, 2015 at 16:58.

    Super extra tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomimo braku ekstraktu sernik

    Zgłoszony przez alexren na kwietnia 16, 2015 at 10:55.

    Pomimo braku ekstraktu sernik byl wysminity! tmrc_emoticons.-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety w opisie

    Zgłoszony przez alexren na kwietnia 5, 2015 at 00:31.

    Niestety w opisie przygotowania zostal pominiety ekstrakt z wanilii ; ja nie zauwazylam bledu i nie dodalam. Sernik juz sie piecze ale nie wiem czy bedzie smaczny... tmrc_emoticons.-( 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny Sernik! zle

    Zgłoszony przez Plavcik na kwietnia 1, 2015 at 15:37.

    Bardzo smaczny Sernik!

    zle sie miesza mase serowa - za gęsta (wolne obroty! + wspomagalem sie kopystka)

    w smaku super, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!!!

    Zgłoszony przez zmitruk na maja 14, 2014 at 21:49.

    Pycha!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowny sernik, prosta

    Zgłoszony przez pucbea na maja 5, 2014 at 15:02.

    Cudowny sernik, prosta robota, a sukces gwarantowany. Cała rodzina była zachwycona.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy sernik jaki

    Zgłoszony przez sysia na kwietnia 27, 2014 at 20:48.

    Najlepszy sernik jaki ostatnio jadłam SUPER!!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!

    Zgłoszony przez gunia77 na kwietnia 23, 2014 at 16:04.

    Super! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze