3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik wiedeński


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1000 g twarogu
  • 180 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
  • 60 g rodzynek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 22min
    Czas całkowity 12min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać 150 g cukru, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Zdjąć motylek .
    6. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, pozostały cukier i margarynę wymieszać za pomocą kopystki 2 min/obr. 6.
    7. Dodać pianę z białek i pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki30 s/ Obroty wsteczne /obr. 4.
    8. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 40 min/150ºC, a następnie 30 min/170ºC.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekłam w blaszcze o wymiarach z przepisu i...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na marca 7, 2021 at 09:26.

    Piekłam w blaszcze o wymiarach z przepisu i wszystko jest ok. Sernik jest pyszny, fakt, może troszkę za słodki ale to kwestia gustu. Nie dodałam rodzynek i skórki bo nie miałam i zupełnie niepotrzebnie polalam polewą czekoladowa, teraz będę zdrapywac ehhehehehe. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekł ktoś w tortownicy ?? Jaki wymiar ??

    Zgłoszony przez Idii na kwietnia 9, 2020 at 17:16.

    Piekł ktoś w tortownicy ?? Jaki wymiar ??

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meg:...

    Zgłoszony przez TestujeTM11 na kwietnia 23, 2019 at 13:37.

    Meg:
    Czy moze mi Pani powiedzieć ile mleka na 1kg sera? tmrc_emoticons.) zawsze sernik mi opada na Bialkach

    Pozdr
    Mil

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśniw upiekłem rodzina oceni jeszcze tylko...

    Zgłoszony przez stan1955 na kwietnia 19, 2019 at 19:35.

    właśniw upiekłem rodzina oceni jeszcze tylko polewa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ZA MAŁA BLACHA W PRZEPISIE!...

    Zgłoszony przez BeataAniszewska na stycznia 12, 2019 at 16:31.

    ZA MAŁA BLACHA W PRZEPISIE!
    Nie można tego edytować?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można użyć ser z wiaderka president?

    Zgłoszony przez somebodyyy na grudnia 22, 2018 at 09:12.

    Czy można użyć ser z wiaderka president?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik dobry, ale mogłam użyć lepszego sera -...

    Zgłoszony przez ejenajej na sierpnia 27, 2018 at 17:50.

    Sernik dobry, ale mogłam użyć lepszego sera - poltlusty był trochę za mokry i taki "pusty". Generalnie ciut za słodki. Rośnie rzeczywiście ładnie i przy robieniu ledwo mieści się w kielichutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam. Jest pyszny. ja pianę ubijałam bez...

    Zgłoszony przez mzp na stycznia 13, 2018 at 07:09.

    Upiekłam. Jest pyszny. ja pianę ubijałam bez cukru z szczyptą soli. A cukier dodałam na samym końcu do masy. POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny jest, cała rodzina go uwielbia, bardzo...

    Zgłoszony przez Kasiszczek na grudnia 3, 2017 at 13:22.

    Przepyszny jest, cała rodzina go uwielbia, bardzo łatwy i zawsze wychodzi, koleżanka mi poleciła, co tydzień pieke go tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze robiam sernik z rosa z przepisu na termomix...

    Zgłoszony przez kasiaxp3 na czerwca 9, 2017 at 16:12.

    Zawsze robiłam sernik z rosa z przepisu na termomix ale od czasu kiedy koleżanka poleciła mi ten przepis już tylko robię sernik wiedeński "niebo w gębie " polecam 👍🏼👍🏼👍🏼

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja wszystkim mega smakował!

    Zgłoszony przez Gracja 84 na lutego 7, 2017 at 22:31.

    Rewelacja wszystkim mega smakował!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ......

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:34.

    Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ... zjedzone do ostatniego okruszkatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny!

    Zgłoszony przez daga210 na października 31, 2016 at 18:55.

    Pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam ten przepis! Ja

    Zgłoszony przez ka_pa na maja 18, 2016 at 21:52.

    Uwielbiam ten przepis!

    Ja zamiast rodzynek daje wiórki kokosowe i skórkę z całej cytryny i zamieniam margaryne na maslotmrc_emoticons.-) smak jest świeży, cytrynowy a sernik puszystytmrc_emoticons.-)

    Warto wypróbować polecam!tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam go w blaszce 24 na

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 14, 2014 at 11:05.

    Piekłam go w blaszce 24 na 28, wyszedł fajny, dużo dłużej mieszam. Co do opadania, to każdy sernik, do którego idzie piana z białek opada. Nie opada natomiast sernik, który zamiast białek ma w składzie mleko tmrc_emoticons.) Też często ubijam pianę zwykłym mikserem. Sernik polecam, bo dobry, ale wolę serniki z mlekiem, np z rosą (z tak lubię gotować  - daję 5 dag cukru więcej) lub z brzoskwiniami (z Boże Narodzenie z TM) , tylko do tego z brzoskwiniami trzeba dać dwa razy tyle cukru, co pisze.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swego czasu była już dyskusja

    Zgłoszony przez niusia na stycznia 5, 2012 at 17:00.

    Swego czasu była już dyskusja o ubijaniu białek, ja robię to zawsze w pierwszej kolejności, w suchym naczyniu, dobrze schłodzone białka (czasem nawet naczynie wkładam do lodówki), szczypta soli i absolutnie żadnego kawałeczka żółtka tmrc_emoticons.), obroty 3,5 i patrzę z góry czy są sztywne (jajka są różnej wielkości, różnej świeżości, więc nie ma jednego czasu, w którym się ubiją), do sernika też ważne żeby dodać pod koniec ubijania cukier, wtedy sernik nie opada. 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie piekłam sernika wg tego

    Zgłoszony przez pusia na stycznia 5, 2012 at 09:17.

    Nie piekłam sernika wg tego przepisu. Mam swój przepis , który wykorzystuje od lat, tyle, że przerobiłam go na thermomix. Chciałam tylko napisać, że pianę z białek  ( do innych ciast również ) ubijam na końcu zwykłym ręcznym mikserem. Gdy robiłam to jak w przepisach na thermomix to zawsze piana opadała i podchodziła wodą. Wiadomo od dawna, że pianę dodajemy na końcu i musi być dobrze ubita. Nie wiem czy macie podobne doświadczenie? Jak to robicie?


    pozdrawiam serdecznietmrc_emoticons.)

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już kilka razy robiłam ten

    Zgłoszony przez niusia na stycznia 4, 2012 at 18:45.

    Już kilka razy robiłam ten sernik, jest chyba w książce "Tak! Lubię gotować ", najlepszy jest ser zwykły w kostce półtłusty (taki lekko mokry i zbity), mieszam troszkę dłużej i mocno z użyciem kopystki, muszę przyznać, że na te Święta wyszedł mi nawet ładniejszy niż na zdjęciu tmrc_emoticons.;) polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja białka ubiłam w zwykłym

    Zgłoszony przez vici18 na stycznia 3, 2012 at 10:54.

    Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepistmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja białka ubiłam w zwykłym

    Zgłoszony przez vici18 na stycznia 3, 2012 at 10:54.

    Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepistmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Blacha stanowczo zamała.TM

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 3, 2011 at 23:25.

    tmrc_emoticons.)Blacha stanowczo zamała.TM był pełny i masa nie wymieszała się, wylałam do miski i wymieszałam ręcznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety klapa. Sernik piekł

    Zgłoszony przez marsta na grudnia 3, 2011 at 19:25.

    Niestety klapa. Sernik piekł się pięknie, ale opadł. Czy te białka mają być ubite na tak sztywną pianę, jak w zwykłym mikserze (nie powinna wypaść po odwróceniu dzbanka)? Mi tak ubita piana nie wychodzi. TM jest czysty, białka bez żółtek, a i tak nie jest to sztywna piana. Jak ubić pianę w TM? Jaki ser należy używać (tłusty, półtłusty, już przemielony do serników)? Ja dałam zwykły twaróg półtłusty. Zachowałam wszystkie proporcje, a naczynie było wypełnione po brzegi. Miałam wrażenie, że przy ostatnim mieszaniu wszystko nie zostało dobrze wymieszane właśnie z tego względu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zrobiłam wg własnego

    Zgłoszony przez mellka79 na maja 16, 2011 at 08:42.

    A ja zrobiłam wg własnego "przepisu" i serniczek wyszedł przepyszny  tmrc_emoticons.;)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś skiepściłam. Na początek

    Zgłoszony przez monika_z na maja 15, 2011 at 09:13.

    Coś skiepściłam. Na początek wziełam za mała blaszke (25x25) - ciasto uciekło. Potem kroiło się masakrycznie - ropzadało. jak dla mnie - za duzo cukru. Mimo kiespkiego efektu wizualnego - bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi napisał: Vigosz

    Zgłoszony przez g.bialkowska@op.pl na stycznia 2, 2011 at 13:16.

    Cooking 7 Cooking 7 Cooking 7 Cooking 7

    Mixi

    tmrc_emoticons.)

    Vigosz

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, jak dla mnie

    Zgłoszony przez waga na grudnia 22, 2010 at 18:00.

    Bardzo dobry, jak dla mnie nawet zasłodki dlatego oblałam go gorzką polewą czekoladową - mniam Cooking 7 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vigosz napisał: wyszedł jak

    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 16, 2010 at 21:50.

    tmrc_emoticons.)

    Vigosz

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł jak na zdjęciu daję

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 16, 2010 at 19:33.

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze