Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 1000 g twarogu
- 180 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
- 60 g rodzynek
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
6
1h 22min
Czas całkowity 12minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać 150 g cukru, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek .
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, pozostały cukier i margarynę wymieszać za pomocą kopystki 2 min/obr. 6.
- Dodać pianę z białek i pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki30 s/ "Obroty wsteczne" /obr. 4.
- Masę przełożyć do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 40 min/150ºC, a następnie 30 min/170ºC.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPiekłam w blaszcze o wymiarach z przepisu i...
Piekłam w blaszcze o wymiarach z przepisu i wszystko jest ok. Sernik jest pyszny, fakt, może troszkę za słodki ale to kwestia gustu. Nie dodałam rodzynek i skórki bo nie miałam i zupełnie niepotrzebnie polalam polewą czekoladowa, teraz będę zdrapywac ehhehehehe.
Piekł ktoś w tortownicy ?? Jaki wymiar ??
Piekł ktoś w tortownicy ?? Jaki wymiar ??
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Meg:...
Meg:
Czy moze mi Pani powiedzieć ile mleka na 1kg sera? zawsze sernik mi opada na Bialkach
Pozdr
Mil
właśniw upiekłem rodzina oceni jeszcze tylko...
właśniw upiekłem rodzina oceni jeszcze tylko polewa
ZA MAŁA BLACHA W PRZEPISIE!...
ZA MAŁA BLACHA W PRZEPISIE!
Nie można tego edytować?
Czy można użyć ser z wiaderka president?
Czy można użyć ser z wiaderka president?
Sernik dobry, ale mogłam użyć lepszego sera -...
Sernik dobry, ale mogłam użyć lepszego sera - poltlusty był trochę za mokry i taki "pusty". Generalnie ciut za słodki. Rośnie rzeczywiście ładnie i przy robieniu ledwo mieści się w kielichu
Upiekłam. Jest pyszny. ja pianę ubijałam bez...
Upiekłam. Jest pyszny. ja pianę ubijałam bez cukru z szczyptą soli. A cukier dodałam na samym końcu do masy. POLECAM
Przepyszny jest, cała rodzina go uwielbia, bardzo...
Przepyszny jest, cała rodzina go uwielbia, bardzo łatwy i zawsze wychodzi, koleżanka mi poleciła, co tydzień pieke go
Zawsze robiam sernik z rosa z przepisu na termomix...
Zawsze robiłam sernik z rosa z przepisu na termomix ale od czasu kiedy koleżanka poleciła mi ten przepis już tylko robię sernik wiedeński "niebo w gębie " polecam 👍🏼👍🏼👍🏼
Rewelacja wszystkim mega smakował!
Rewelacja wszystkim mega smakował!
Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ......
Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ... zjedzone do ostatniego okruszka
Pyszny!
Pyszny!
Uwielbiam ten przepis! Ja
Uwielbiam ten przepis!
Ja zamiast rodzynek daje wiórki kokosowe i skórkę z całej cytryny i zamieniam margaryne na maslo smak jest świeży, cytrynowy a sernik puszysty
Warto wypróbować polecam!
Piekłam go w blaszce 24 na
Piekłam go w blaszce 24 na 28, wyszedł fajny, dużo dłużej mieszam. Co do opadania, to każdy sernik, do którego idzie piana z białek opada. Nie opada natomiast sernik, który zamiast białek ma w składzie mleko Też często ubijam pianę zwykłym mikserem. Sernik polecam, bo dobry, ale wolę serniki z mlekiem, np z rosą (z tak lubię gotować - daję 5 dag cukru więcej) lub z brzoskwiniami (z Boże Narodzenie z TM) , tylko do tego z brzoskwiniami trzeba dać dwa razy tyle cukru, co pisze.
Meg
Swego czasu była już dyskusja
Swego czasu była już dyskusja o ubijaniu białek, ja robię to zawsze w pierwszej kolejności, w suchym naczyniu, dobrze schłodzone białka (czasem nawet naczynie wkładam do lodówki), szczypta soli i absolutnie żadnego kawałeczka żółtka , obroty 3,5 i patrzę z góry czy są sztywne (jajka są różnej wielkości, różnej świeżości, więc nie ma jednego czasu, w którym się ubiją), do sernika też ważne żeby dodać pod koniec ubijania cukier, wtedy sernik nie opada.
Pozdrawiam
Nie piekłam sernika wg tego
Nie piekłam sernika wg tego przepisu. Mam swój przepis , który wykorzystuje od lat, tyle, że przerobiłam go na thermomix. Chciałam tylko napisać, że pianę z białek ( do innych ciast również ) ubijam na końcu zwykłym ręcznym mikserem. Gdy robiłam to jak w przepisach na thermomix to zawsze piana opadała i podchodziła wodą. Wiadomo od dawna, że pianę dodajemy na końcu i musi być dobrze ubita. Nie wiem czy macie podobne doświadczenie? Jak to robicie?
pozdrawiam serdecznie
pusia
Już kilka razy robiłam ten
Już kilka razy robiłam ten sernik, jest chyba w książce "Tak! Lubię gotować ", najlepszy jest ser zwykły w kostce półtłusty (taki lekko mokry i zbity), mieszam troszkę dłużej i mocno z użyciem kopystki, muszę przyznać, że na te Święta wyszedł mi nawet ładniejszy niż na zdjęciu polecam!
Ja białka ubiłam w zwykłym
Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepis
Ja białka ubiłam w zwykłym
Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepis
:)Blacha stanowczo zamała.TM
Blacha stanowczo zamała.TM był pełny i masa nie wymieszała się, wylałam do miski i wymieszałam ręcznie
Niestety klapa. Sernik piekł
Niestety klapa. Sernik piekł się pięknie, ale opadł. Czy te białka mają być ubite na tak sztywną pianę, jak w zwykłym mikserze (nie powinna wypaść po odwróceniu dzbanka)? Mi tak ubita piana nie wychodzi. TM jest czysty, białka bez żółtek, a i tak nie jest to sztywna piana. Jak ubić pianę w TM? Jaki ser należy używać (tłusty, półtłusty, już przemielony do serników)? Ja dałam zwykły twaróg półtłusty. Zachowałam wszystkie proporcje, a naczynie było wypełnione po brzegi. Miałam wrażenie, że przy ostatnim mieszaniu wszystko nie zostało dobrze wymieszane właśnie z tego względu.
A ja zrobiłam wg własnego
A ja zrobiłam wg własnego "przepisu" i serniczek wyszedł przepyszny
Coś skiepściłam. Na początek
Coś skiepściłam. Na początek wziełam za mała blaszke (25x25) - ciasto uciekło. Potem kroiło się masakrycznie - ropzadało. jak dla mnie - za duzo cukru. Mimo kiespkiego efektu wizualnego - bardzo dobre
Mixi napisał: Vigosz
Bardzo dobry, jak dla mnie
Bardzo dobry, jak dla mnie nawet zasłodki dlatego oblałam go gorzką polewą czekoladową - mniam
Vigosz napisał: wyszedł jak
Pozdrawiam Mixi
wyszedł jak na zdjęciu daję
wyszedł jak na zdjęciu
daję 5*