3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rolada Cappuccino


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

  • 4 jajka
  • Ciasto:
  • 170 g cukru pudru, (3/4 szkl)
  • 130 g mąki, (szklanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 100 ml wody
  • 2 duże łyżki kakao
  • Masa:
  • 1.5 szkl mleka
  • 90 g capuccino czekoladowego
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml gorącej wody
  • 6
    25min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Wykonanie ciasta:

    Wbić białka i ubijać motylkiem pozycja numer 4 około 2 min do czasu aż piana będzie sztywna,kolejno dodać cukier,  i żółtka.Wsypać przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wlać wodę i przy pomocy motylka wszytsko delikatnie wymieszac pozycja numer 1 okolo 2 min.Gotową masę wylać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 43x35 (standardowa blaszka z piekarnika). Piec w temperaturze 175 stopni około 15-18 minut.Po upieczeniu gorące ciasto położyć na ściereczce lnianej i ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.

    Rada: ściereczkę można posypać kako albo cukrem pudrem, żeby ciasto nam się nie przykleiło.

    Wykonanie masy:

    Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie również odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do zastygnięcia powinna być płynna. Bardzo zimne mleka z rozpuszczonym cappuccino wlewamy do termomixa wsypujemy 2 śnieżki i przy pomocy motylka pozycja 4 ubijamy stopniowo wlewając żelatyne, czas około 2.5 min. Czekamy chwilę aż masa zacznie gęstnieć.Ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować na całości masą i zwinąć. Udekorować według upodobania i odstawić w chłodne miejsce na około 4 godziny.

    Smacznego!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rolada pierwsza liga. Jak

    Zgłoszony przez ankawojcik@tlen.pl na grudnia 4, 2011 at 13:02.

    Rolada pierwsza liga. Jak zwinęłam w ścierkę to trudno było ciasto ułożyć do posmarowania, ale poradziłam sobie. Super ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :party:  Aniu, rolada jest

    Zgłoszony przez Joanna na sierpnia 16, 2011 at 22:06.

    Party  Aniu, rolada jest super efektowna i niesamowicie smaczna, palce lizać

    Joanna Tyburek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam!!! smakuje tak jak

    Zgłoszony przez azieml na lipca 19, 2011 at 22:10.

    Cooking 4 Cooking 7

    Polecam!!! smakuje tak jak wygląda jest bardzo lekka i puszysta tmrc_emoticons.)

    Ania Ziemlańska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo piękna. Wygląda też

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 19, 2011 at 16:21.

    Bardzo piękna. Wygląda też smacznie! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze