3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki wychodząco -znikające


Wydrukuj:
4

Składniki

40 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g drożdży świeżych
  • 200 g śmietany kwaśnej i gęstej
  • 1 kostek margaryny
  • 800 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypty soli

słoiczek ulubionych konfitur

  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Drożdże rozmieszaj w śmietanie. Nie musisz czekać, żeby wyrosły. Do Blokada naczynia miksującego odważ mąkę, cukier, dodaj sól i pokrojoną na drobne kawałki margarynę. Dodaj drożdże rozczynione w śmietanie. Włącz Ciasto na 3 minuty. Przełóż ciasto do innego naczynia i pozwól mu przez pół godziny rosnąć. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę zagnieć je i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Podziel go gwiaździście na 8-12 części. Na zewnętrznym brzegu połóż odrobinę konfitury. Rogaliki zwijaj zaczynając od szerokiego brzegu. Zlepiaj ich końce. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozwól im rosnąć przez pół godziny. Piecz w piekarniku (termoobieg) temp. 180 stopni prze 30-40 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i pilnuj, żeby nie zniknęły w dziwnych okolicznościach tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Uwaga! przepis nie zawiera jajek!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fantastyczne, ja zrobiłam z

    Zgłoszony przez MagdaP87 na lutego 23, 2015 at 15:59.

    Fantastyczne, ja zrobiłam z nutellą, mistrzostwo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdzony, stary przepis-

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 31, 2015 at 19:42.

    Sprawdzony, stary przepis- nie za dużo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 100 g drożdży? Nie za dużo ?

    Zgłoszony przez marthusia1 na stycznia 18, 2015 at 10:19.

    100 g drożdży? Nie za dużo ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak się uporam z ciasteczkami

    Zgłoszony przez asiazab na listopada 29, 2014 at 18:56.

    Jak się uporam z ciasteczkami to na pewno spróbuję, wyglądają znakomicie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze