3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Razowe ślimaczki dyniowo-migdałowe


Wydrukuj:
4

Składniki

19 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe

  • 150 g mleka
  • 30 g drożdże suche
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej białej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 130 g pure z dyni
  • 1 jajko kurze
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 szczypty soli

Nadzienie

  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki przpyprawy korzennej - lub po 1/3 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, kardamonu, gałki
  • 30 g mielonych migdałów - gotowych lub zmielonych w TM 1m/10
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do naczynia wrzucamy drożdże, łyżkę cukru i wlewamy mleko. Nastawiamy 3min/37/obr.1

    Następnie wrzucamy kolejno wszystkie pozostałe skladniki na ciasto. Wyrabiamy 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Jeśli ciasto klei się do garnka dosypać ciut mąki. Zależy to od rodzaju dyni i przygotowanego pure*.  Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Zostawiamy. Myjemy garnek i przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki 3min/90/obr.2

    Nadzienie rozsmarowujemy na cieście i zwijamy w rulon. Kroimy paski około 2 cm i rozkładamy na blaszce wysmarowanej masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30min, następnie pieczmy 20 minut - 170 stopni.

    Ślimaczki skleją się ze sobą, jednak kiedy będziemy je odrywać pozostaną piękne. Smacznego!

     

    *Pure przygotowujemy w prosty sposob - wrzucamy dynię do garnka, pokrojoną na kawałki włączamy 5sek/5, następnie 5 min/80 C/obr.2.Gorące pure możemy zamknąć w słoiczki lub wykorzystać do ciast, zup itp.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dodaję do wypróbowania,bo

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 3, 2015 at 10:29.

    Dodaję do wypróbowania,bo zapowiadają się przesmaczne ! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • razowe ślimaczki - palce

    Zgłoszony przez magda_szczypinska na lutego 2, 2013 at 19:36.

    razowe ślimaczki - palce lizać i samo zdrowie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakimś cudem wpisały się w

    Zgłoszony przez Karolinad2 na października 21, 2012 at 17:07.

    Jakimś cudem wpisały się w składniki drożdże suche, nigdy ich nie używam. Mają być normalne świeże drożdże tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze