Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 1 czubate łyżeczki przyprawa GF do piernika
- poarańcza, cała, soczysta
- żurawina suszona, wedle uznania
- czekoladowe gorzkie kropelki, wedle uznania
- 100g jogurt naturalny
- 2 czubate łyżeczki proszek do pieczenia GF, GF -gluten free.
- 1 szczypty soli
- 50g kasza jaglana
- 20g wiórki kokosowe
- 180g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 jajka
- 15 g sieie lniane złociste
- 70g oleju kokosowego
- 100g ksylitolu
-
6
90h 0min
Czas całkowity 50h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik 180 st
2. Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, siemie lniane, wiórki kokosowe zmiksować 30 sekund obroty 8. W razie potrzeby dołożyć 10-15 sekund. Przełożyć do osobnej miski
3. Do naczynia miksującego włożyć jajka, ksylitol, pomarańczę sparzoną, oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki. Wymieszać 3,5 min / 37st/ obr. 4-5
4. Dodać olej kokosowy, jogurt naturalny wyieszać 15s/ obr.3
5.Dodać mąkę z kasz, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną wyieszać 15s/ obr 3
6. Wsypać suszoną żurawinę, czekoladowe kropelki, wyieszać 15 sekund "Obroty wsteczne" obroty 3
7. Formę do pieczenia posmarować olejem kokosowym i lekko oprószyć mąką gryczaną. Przełożyć masę. Piecv 40 min
Wierzch ciasta po ostudzeniu można posmarować miodem - oprószyć wiórkami kokosowymi - lub polać czekoladowym sosem. Również z TM
3
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłyśmy jest przepyszne.
Zrobiłyśmy jest przepyszne. Zamiast wiórek kokosowych dodałyśmy migdały i upiekłyśmy w foremkach na mufinki. Wyszły piękne.
Próbowałam, jest przepyszne
Próbowałam, jest przepyszne
Muszę wypróbować!!! Same
Muszę wypróbować!!! Same pyszności! A tą pomarańczę to ze skórką się dodaje?