3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek z masą kokosową i galaretką


Wydrukuj:
4

Składniki

składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na masę

  • 200 g kokosu
  • 450 g mleka
  • 50 g cukru
  • 2 białka
  • 100 g Miękkiego masła

składniki na polewę

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleka
  • 40 g masła

dodatkowo

  • 3 czerwone galaretki
  • 3 paczki herbatników „petite beurre” albo „szkolnych”
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    przygotowanie ciasta
    1.  

      1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Odważyć mąkę i wymieszac ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.

      2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 3 białak, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5min/obr.3,5.

      3. Dodac cukier., ubijać dalej 1min/obr.1,5

      4. Dodać żółtka, wymieszac 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek

      5. Ustawić obroty na 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako, mieszając kopystką 30 sekund.

      6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 37x25 cm. I piec 25 min. odstawić do ostygnięcia

       

  1. przygotowanie masy
    1.  

      1. Umyć naczynie miksujące, wlać do niego mleko, dodać kokos i gotować 20min/90°C/obr.1,5.  Przełożyć i odstawić do ostygnięcia.

      2. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder i ucierać 1min./obr.3

      3. Założyć motylek, przez otwór w pokrywie porcjami dodawać zimny kokos i ucierać 1 min/obr.1. Po tym czsie zgarnąć masę kokosową ze ścianek naczynia za pomocą kopystki i powtórnie nastawić na 1min./obr.2. Gotową masę wyjąć.

      4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać 2 białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5 min/obr.3,5.

      5. Przez otwór w pokrywie dodawać porcjami masę kokosową, wymieszać 1 min/obr.1,5.

        Gotową masę wyłożyć na zimny placek i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

       

  2. przygotowanie galaretki
    1.  

      1. Galaretki rozpuścić w 1000 g gorącej wody. Krzepnącą galaretkę wylać na zastygnięty placek i ułożyć na niej herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.

       

  3. przygotowanie polewy
    1. Połamaną czekoladę wraz z masłem i mlekiem umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 4 min/50°C/obr.2. Polewę rozsmarować na placku i posypać kokosem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wygląda apetycznie muszę

    Zgłoszony przez Tymoteusz2015 na czerwca 21, 2016 at 21:19.

    wygląda apetycznie muszę wyprubować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto smaczne, jak ktoś lubi

    Zgłoszony przez zdesio na marca 27, 2016 at 14:29.

    Ciasto smaczne, jak ktoś lubi kokos.

    Jedynie co następnym razem zmienię gdy będę go robić, to do polewy zamiast 200g gorzkiej czekolady dam 100g mlecznej i 100g gorzkiej. Wolimy bardziej słodkie wykończenia ciast.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ogólnie bardzo dobre ,

    Zgłoszony przez Belunia na kwietnia 12, 2014 at 16:24.

    Ciasto ogólnie bardzo dobre tmrc_emoticons.-), jest pewien mankament rozsypujacej sie masy mize dobrze byliby dodać Do masy grysiku aby związało dobrze kokos. Następnym dobrym rozwiązaniem byłoby ściąć gore ciasta przed położeniem masy kokosowej żeby dobrze spoić ciasto z masa. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam w koncu to ciasto i

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 7, 2013 at 22:45.

    Zrobilam w koncu to ciasto i polecam, wyszlo pyszne.  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam kokosy  , przepis

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 14, 2012 at 20:00.

    uwielbiam kokosy  , przepis dodaje do ulubionych Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam przepysznie wygląda! z

    Zgłoszony przez 83filipka na grudnia 14, 2012 at 17:13.

    mniam przepysznie wygląda! z pewnością wyprubuje Cooking 7

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto godne uwagi przepis 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2012 at 22:01.

    Cooking 7Ciasto godne uwagi tmrc_emoticons.) przepis  dodałam do wyprobowania ,a upiekę na sylwestra tmrc_emoticons.D Big Smile Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyglada bardzo

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 9, 2012 at 21:21.

    Ciasto wyglada bardzo smakowicie, dodaje do wypróbowania, tylko kiedy te wszystkie slodkości robić ???? tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze