3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek jabłkowo-serowy


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 1 jajko
  • 250 g jabłek, twardych, kwaśnych, pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g soku z cytryny
  • 200 g twarogu, chudego
  • 35 g kaszy manny
  • 10 g skórki otartej z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki słodziku
  • szczypta soli
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Założyć motylek.
    2. Oddzielić białko od żółtka, białko umieścić w naczyniu miksującym, ubić na sztywną pianę, ok.1 min/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    3. Zdjąć motylek.
    4. Do naczynia miksującego włożyć jabłka i wlać sok z cytryny, rozdrobnić, 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtko, kaszę manną, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, słodzik i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/obr. 4.
    6. Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s/ Obroty wsteczne/obr. 3, spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku.
    7. Dodać ubite białko, wymieszać 3 s/ Obroty wsteczne/obr. 3.
    8. Ciasto wylać do okrągłej natłuszczonej formy (Ø 22 cm), upiec na złoty kolor w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a mi wyrosl pieknie. nie robie ciast w termisiu...

    Zgłoszony przez Fredka na lipca 2, 2018 at 16:03.

    a mi wyrosl pieknie. nie robie ciast w termisiu tylko ubijam mikserem jest bardziej aksamitny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba jednak zwrócić uwagę,

    Zgłoszony przez Meg na września 21, 2014 at 20:16.

    Trzeba jednak zwrócić uwagę, że to rodzaj ciasta dietetycznego.... więć nie będzie ono biło na głowę zwykłych smakołyków. Jednak, gdy ma się ochotę na lekki deser, ja w daszym ciągu twierdzę, że warto zrobić ten placek, a z cytrynką trzeba uważaćtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety to prawda, ciasto

    Zgłoszony przez Madzia86 na września 21, 2014 at 20:04.

    Niestety to prawda, ciasto nie wyrosło w ogóle. W Dodatku jest średnio dobre... w moim przypadku skórka cytryny chyba była niedobra, bo ciasto ogólnie ma gorzki posmak. Na pewno nie zrobię tego ciasta drugi raz. Żałuję, że przed zrobieniem nie spojrzałam na forum - przepis wzięłam z książki...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja polecam! To prawda -

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 14, 2014 at 10:45.

    A ja polecam! To prawda - jest niski i zupełnie inny niż na zdjęciu, ale smak niepowtarzalnie orzeźwiający, szczególnie na upalne dni, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.Ja dałam 3,5 łyżki stewii i naprawdę wyszedł bardzo dobry. Ze względu na wygląd zyskał przydomek "naleśnik", ale o dziwo każdy wyciąga rękę po tego "naleśnika". tmrc_emoticons.) Ja polecam, bo na pewno jest zdrowszy niż zwykłe ciasta! Pieklam około 40 minut.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Totalna porażka. Na pewno nie

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:39.

    Totalna porażka. Na pewno nie liczcie że będzie jak na foto. Jest niskie i ciężkie. Taki twaróg pieczony wyszedł zupełnie. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze