Składniki
ciasto
- 20 gramów cukru
- 210 gramów miodu lub syropu klonowego
- 175 gramów masła
- 1 czubate łyżki imbiru, suszonego, mielonego
- 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżeczki goździków mielonych
- 200 gramów śmietany 36%
- 725 gramów mąki pszennej
- 1 czubatych łyżek Sody spożywczej
-
6
30min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Rozgrzać miód i cukier 6min/80*C/1obr
Dodać masło i przyprawy rozpuścić 3min/80*C/2obr
Przelać masę do innego naczynia, umyć TM i osuszyć
Ubić śmietanę (nie na sztywno) za pomocą motylka 30s/4obr
Dodać do śmietany mase miodową zamknąć TM i na pokrywie odważyć mąkę wraz z sodą
Ustawić TM na 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" i powoli dodawać mąkę pod koniec pomagać sobie w mieszaniu kopystką.
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 1 dzień. Wywałkować ciasto na stolnicy na wysokość 0,5 cm wykrawać foremkami i wypiekać w tem 180-200*C
Dekorować lukrem lub czekoladą
Ciastka wg tego przepisu zawsze są miękie .
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz10 minut, doczytałam z
10 minut, doczytałam z boku..ale z tym 1 dniem w lodówce to chyba Pani przesadziła..wyjęłam ciasto z lodówki twarde jak kamień. Uważam, że 2 godziny w lodówce wystarczą
jak długo piec pierniczki?
jak długo piec pierniczki?
przypraw może być trochę
przypraw może być trochę mniej , chyba , że ktoś lubi tak jak ja
Ania ze Szczecina
przypraw może być trochę
przypraw może być trochę mniej , chyba , że ktoś lubi tak jak ja
Ania ze Szczecina
Smakują równie bajecznie jak
Smakują równie bajecznie jak wyglądają