3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

piernik sułtański


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

masa

  • 500 g mleka
  • 4 łyżki kaszy manny, (ok. 70 g)
  • 300 g cukru
  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g pokrojonych suszonych owoców, mango, papaja, ananas, rodzynki

ponadto:

  • powidła śliwkowe
  • 100 g gorzkiej czekolady

ciasto

  • 4 łyżki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
  • 150 miodu plynnego
  • 100 cukru
  • 200 masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    48h 30min
    Czas całkowity 48h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 3 min / Ciasto. Ciasto wyłożyć, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na blachę o wymiarach 43x33 cm. Ciasto od razu na blasze przeciąć nożem na pół. Piec 15 min w temp. 180 st. C. W ten sam sposób rozwałkować i upiec drugą część ciasta. W sumie mają być cztery placki. Umyć naczynie miksujące.

  2. Masa:

     

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, kaszę i cukier. Podgrzać 8 min / 90 st. C / obr. 2. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dodać miękkie masło, zmiksować 3 min / obr. 1,5. Zdjąć motylek. Dodać bakalie, wymieszać kopystką.

     

    Na jeden placek nałożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Następnie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć trzeci placek, na który nakładamy drugą część masy. Na to nakładamy czwarty placek. 

     

    Czekoladę połamaną na kawałki rozdrobnić 8 sek. / Obr 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia. Podgrzać 2 min / 50 st. C / Obr. 3. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto powinno poleżeć 2 dni, żeby zmiękło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierniczek pierwsza klasa! na nadchodzące...

    Zgłoszony przez Iwona Brzica na grudnia 12, 2016 at 15:44.

    Pierniczek pierwsza klasa! na nadchodzące Święta wymarzony! Polecam przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania po

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 23, 2014 at 17:13.

    Dodaję do wypróbowania po świętach - teraz już mam piernik tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze