Tu jesteś:
4
Składniki
80 kawałek/kawałki/kawałków
- 270 g cukru
- 1 białko jajek
- 100 g masła
- 250 g miodu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
- 1 jajko
-
6
42min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Lukier Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 30 s/obr. 10, przesypać cukier puder do innego naczynia i odmierzyć 150 g z powrotem do naczynia miksującego. Pozostałą część odstawić.
- Nałożyć motylek. Dodać białko, ubijać 1min/obr.3. Zdjąć motylek. Przełożyć lukier do miski, przykryć. Ciasto na piernik imbirowy
- Do naczynia miksującego włożyć masło, pozostały cukier puder, miód i przyprawy, podgrzać 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko, wyrobić 1min/obr.4. Ciasto przełożyć do miski, uformować kulę i przykryć. Ciasto pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Kulę z ciasta podzielić na 4 równe części, rozwałkować każdą część pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Ciasto pokroić na prostokątne kawałki (3 x 5 cm), ułożyć w pewnej odległości od siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 12-15 minut.
- Gorące pierniki polać lukrem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzpyszne, miękkie i słodkie idealne !!
pyszne, miękkie i słodkie idealne !!
Przepis nieudany.
Przepis nieudany.
iga55
Pierniczi są pyszne. Ja dałam
Pierniczi są pyszne. Ja dałam gotową przyprawę do pierników
juz wiem gdzie jest imbir
juz wiem gdzie jest imbir odp.. "
Jeśli chodzi o pierniczki imbirowe, to nazwa
może być myląca, bo w przepisie rzeczywiście nie ma imbiru. Zbyt
dosłownie przetłumaczono nazwę „gingerbread”, czyli pierniki (ginger –
imbir)."
A może miało być w
A może miało być w hermetycznie zamykanym pojemniku...
Maks21
no wlasnie GDZIE JEST
no wlasnie GDZIE JEST IMBIR???
A co to takiego kardamon,i
A co to takiego kardamon,i hermetycznoe zamykany piekarnik to inny niz tradycyjny?
Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką
Dlaczego pierniki IMBIROWE,
Dlaczego pierniki IMBIROWE, jezeli w przepisie nie ma imbiru?