3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki z miodem


Wydrukuj:
4

Składniki

80 kawałek/kawałki/kawałków

  • 270 g cukru
  • 1 białko jajek
  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
  • 1 jajko
  • 6
    42min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Lukier Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 30 s/obr. 10, przesypać cukier puder do innego naczynia i odmierzyć 150 g z powrotem do naczynia miksującego. Pozostałą część odstawić.
    2. Nałożyć motylek. Dodać białko, ubijać 1min/obr.3. Zdjąć motylek. Przełożyć lukier do miski, przykryć. Ciasto na piernik imbirowy
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło, pozostały cukier puder, miód i przyprawy, podgrzać 5 min/100°C/obr. 1.
    4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko, wyrobić 1min/obr.4. Ciasto przełożyć do miski, uformować kulę i przykryć. Ciasto pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny.
    5. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    6. Kulę z ciasta podzielić na 4 równe części, rozwałkować każdą część pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Ciasto pokroić na prostokątne kawałki (3 x 5 cm), ułożyć w pewnej odległości od siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 12-15 minut.
    7. Gorące pierniki polać lukrem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne, miękkie i słodkie idealne !!

    Zgłoszony przez juka89 na grudnia 28, 2017 at 00:00.

    pyszne, miękkie i słodkie idealne !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis nieudany.

    Zgłoszony przez jadwiga-walasek@wp.pl na grudnia 6, 2015 at 15:06.

    Przepis nieudany.

    iga55

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczi są pyszne. Ja dałam

    Zgłoszony przez ewemar na grudnia 8, 2013 at 20:08.

    Pierniczi są pyszne. Ja dałam gotową przyprawę do piernikówtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juz wiem gdzie jest imbir

    Zgłoszony przez aja na grudnia 14, 2010 at 12:19.

    juz wiem gdzie jest imbir odp.. "

     

    Jeśli chodzi o pierniczki imbirowe, to nazwa
    może być myląca, bo w przepisie rzeczywiście nie ma imbiru. Zbyt
    dosłownie przetłumaczono nazwę „gingerbread”, czyli pierniki (ginger –
    imbir)."

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A może miało być w

    Zgłoszony przez maks21 na grudnia 13, 2010 at 15:43.

    A może miało być w hermetycznie zamykanym pojemniku...

    Maks21

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no wlasnie GDZIE JEST

    Zgłoszony przez aja na grudnia 13, 2010 at 09:56.

    no wlasnie GDZIE JEST IMBIR???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co to takiego kardamon,i

    Zgłoszony przez Agnieszka Dychowska na grudnia 6, 2010 at 13:27.

    A co to takiego kardamon,i hermetycznoe zamykany piekarnik to inny niz tradycyjny?

    Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego pierniki IMBIROWE,

    Zgłoszony przez pepel75 na grudnia 6, 2010 at 12:48.

    Dlaczego pierniki IMBIROWE, jezeli w przepisie nie ma imbiru?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze