3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki na choinkę


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasteczka

  • 300 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła roślinnego, np. MR
  • 2 torebki przypraw do piernika, lub 1 torebka i 1 łyżeczka cynamonu
  • ok600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko kurze

lukier do wzorków

  • ok300 g cukru pudru
  • 1 białko jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, lub natoralne (sok z buraka, szpinaku, szafran...)
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Do naczynia wlać miód, dodać cukier, MR i przyprawy, rozgrzać 8 min. / 80*C /obr. 2-3


    Otworzyć pokrywę i przestudzić ok 10-15 minut


    Dodać mąkę, proszek, kakao a na końcu jajka i wyrabiać 1,5- 2,5 min / Ciasto


    Ciasto wyjąć z naczynia, podzielić na części; wałkować cieniutko (podsypując mąką); wykrawać ciasteczka, słomką do napojów robić dziurki (koniecznie przed upieczeniem!!)


    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10-12 min w temp. 175*C

  2. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wkładać do puszki.


    Przed powieszeniem na choince przewlec wstążkę lub ozdobny sznureczek przez otwor robiony słomką.


    Można polukrować i przyozdobić cukrowymi perełkami

  3. lukru
  4. wszystkie składniki utrzeć w suchym naczyniu 2,5 min / obr. 5


    lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, do każdej części dodać po kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać


    przełożyć do rękawa cukierniczego lub szczelnej torebki foliowej z odciętym rogiem


    malować wzorki lukrem i przyozdabiać cukrowymi perełkami

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pierniczki można zrobić miesiąc przed Świętami, przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu...

    Zgłoszony przez missolaaa na listopada 16, 2016 at 22:32.

    Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu płynnego, ciasto było bardzo luźne, dodałam sporo mąki. pierwsza część dobrze mi się walkowalo i wycinalo. druga, odstana Cześć, była już niemożliwa do rozwalkowania.

    Może trzeba użyć innego rodzaju miodu, lub odstawić do lezakowania w lodówce.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jako że thermomix mam od

    Zgłoszony przez marta0711 na grudnia 11, 2015 at 10:28.

    jako że thermomix mam od niedawna i jego użytkowanie wciąż jest dla mnie wielką niewiadomą,skusiłam się na pierniczki, I absolutnie nie żałuję! wyrobienie ciasta bezproblemowe,aczkolwiek gorzej okazało się być podczas wykrawania bo wyszło mi z tego przepisu około 300 (!) małych pierniczków  tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:2506:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hejka szukam przepisu na

    Zgłoszony przez dawid monika zurawscy na listopada 27, 2015 at 22:35.

    hejka szukam przepisu na pyszne pierniczki ktore beda mieciutkie robilam w zeszlym roku z thermomix ale nawet po odstaniu w pudelku byly twarde jak kamien 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • elmo napisał: Jak dużo

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 22, 2015 at 19:45.

    elmo

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

     

    Ilość sztuk zależy od tego jak ciekno/grubo rozwałkujesz ciasto i jak dużych foremek użyjesz do wykrawania. Nie potrafię w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. W przybliżeniu 70-100 szt. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dużo pierniczków można

    Zgłoszony przez elmo na listopada 22, 2015 at 18:38.

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis, podobny

    Zgłoszony przez IzaDz na stycznia 1, 2014 at 11:53.

    Bardzo dobry przepis, podobny do mojego sprawdzonego od lat - ale z thermomixem dużo łatwiej niż wszystko ręcznie tmrc_emoticons.)

    Polecam zostawić ciasto przed wałkowaniem na kilka godzin, żeby si ę "przegryzło".

    Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za potwierdzenie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 15:03.

    Dziękuję za potwierdzenie moich rad  tmrc_emoticons.)  A kto nie zdąży zrobić pierników wcześniej, to zachęcam do zrobienia kruchych ciasteczek cynamonowych: http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-ciasteczka-z-cynamonem/466972  Te już nie są twarde  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W takim razie wypróbuję małą

    Zgłoszony przez syla_dm na grudnia 12, 2013 at 14:57.

    W takim razie wypróbuję małą porcję lukru z mąką tmrc_emoticons.) Do wszystkich, dla których pierniczki są za twarde: chyba w przepisie na piernikową choinkę i pierniczki z newslettera była rada, żeby do pojemnika z pierniczkami włożyć rozkrojone jabłko, i zmieniać je co parę dni-pierniczki szybciej miękną, bo wyciągają wilgoć z jabłka tmrc_emoticons.) Prawdziwe piernicniczki, tak jak np. te Eli, muszą być twarde na początku, żeby dotrwały do świąt tmrc_emoticons.)

    Uśmiechnij się Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąka nie jest "niezbędna" ale

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 00:24.

    Mąka nie jest "niezbędna" ale ten lukier się wtedy nie rozlewa, można "wyczarować" różne wzorki na pierniczkach. Od wielu, wielu lat robię właśnie taki, nawet jak miałam małe dzieci i nikt na tą mąkę nie narzekał tmrc_emoticons.;) Zresztą proporcja 1-2 łyżeczki do 300g cukru pudru jest duża. Ta mąka jest niewyczuwalna. Decyzja oczywiście należy do Ciebie  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i daj znać jak lukier wyszedł  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewa, super że tak Wam

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 00:21.

    Ewa, super że tak Wam pierniczki zasmakowały!  tmrc_emoticons.)  Za chwilę wstawię przepis na takie kruche ciasteczka cynamonowe  tmrc_emoticons.) Robi je się tak samo ale nie twardnieją tak jak pierniczki. Ja akurat chrupać lubię ale wiem że niektórzy wolą mniej twardą wersję  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, czy ta mąka do lukru

    Zgłoszony przez syla_dm na grudnia 11, 2013 at 22:25.

    Elu, czy ta mąka do lukru jest niezbędna? Ja chyba nie chciałabym takiej surowej mąki potem jeść w ozdobach.

    Uśmiechnij się Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Przewspaniałe

    Zgłoszony przez jajciucha na grudnia 11, 2013 at 22:03.

    Big SmilePrzewspaniałe pierniczki! Upiekłam dziś i już wiem, że jutro czeka mnie powtórka z rozrywki, połowa zniknęła jeszcze gorąca!tmrc_emoticons.) Resztę musiałam schować  tmrc_emoticons.D 

    Przepis szybki, prosty i bardzo smaczny, Pilecam!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja chyba upieke córci do

    Zgłoszony przez marmag na listopada 14, 2013 at 13:23.

    A ja chyba upieke córci do przedszkola zeby dzieci same dekorowaly pierniczki na choinke jak sie panie zgodza . A jutro ma pasowanie na przedszkolakatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • POLECAM!

    Zgłoszony przez megr07 na grudnia 21, 2012 at 22:46.

    POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • baruckar, mam nadzieję, że

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 18, 2012 at 00:04.

    baruckar, mam nadzieję, że Twoje zęby nie ucierpiały  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Tuż po upieczeniu każde pierniczki są twarde (zwłaszcza jeśli do podsypania dodajemy za dużo mąki i pieczemy je zbyt długo, lub w za wysokiej temp), dlatego napisałam, że można je zrobić nawet miesiąc wcześniej i przechowywać w puszce. Jeśli robimy je na ostatnią chwilę, to można je zamknąć na kilka dni razem ze zdrowym jabłkiem i / lub pomarańczą. Wtedy będą pięknie pachniały i zmiękną szybciej. Spróbuj tego sposobu a zobaczysz, że to nie tylko dekoracja i niczyje zęby nie zostaną połamane...  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne?? po upieczeniu można

    Zgłoszony przez boruckar na grudnia 16, 2012 at 10:34.

    Pyszne?? po upieczeniu można sobie na nich zęby połamać... jako dekoracja super ale do jedzenia nie polecam  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fakt, są pyszne   Ja też

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2012 at 23:04.

    Fakt, są pyszne  tmrc_emoticons.)  Ja też dziś zrobiłam kolejną turę (z 2 porcji, tym razem bez kakao) bo wszyscy rozdają je na małe prezenty w szkole, w pracy, miłej pani w sklepie, panu na targu u którego zamawiam karpie (już wstępnie oczyszczone po normalnej cenie... itd, itp  tmrc_emoticons.D  tmrc_emoticons.;) Ale cieszę się bardzo, że korzystacie z tego przepisu i pierniczki smakują  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne !!! Muszę robić

    Zgłoszony przez pajaga na grudnia 12, 2012 at 18:03.

    Genialne !!! Muszę robić drugi raz bo nie doczekały do świąt tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No cóż?...GRATULUJĘ

    Zgłoszony przez agaba na grudnia 2, 2012 at 18:00.

    No cóż?...GRATULUJĘ -Pierniczki są przepiękne-Duże uznanie dla tej pracy!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, brak mi słów

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 21, 2012 at 15:51.

    tmrc_emoticons.) Elu, brak mi słów uznania!!!!!!!!!!!!

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pierniczki ,już mam

    Zgłoszony przez sylwia_2050 na listopada 21, 2012 at 10:53.

    Super pierniczki ,już mam ochotę je robic...A moja córka jak zobaczy to sie ucieszy,bo lubi dekorowac...

    Te święta Bożego Narodzenia będą inne, bo mam thermomix  najlepszy pomocnik w mojej kuchni,już się nie mogę doczekać

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Te pierniczki są inne od tych

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 17:37.

    Te pierniczki są inne od tych dojrzewających. To ciasto się nie klei, przeciwnie jest dość tępe i bardzo dobrze się rozwałkowuje na cieniutkie ciasteczka -mąki używam mało, żeby nie były za twarde. Po upieczeniu są chupiące ale nie twarde, nawet małe dzieci zjedzą je bez problemu.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak w smaku? Podobne do

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 20, 2012 at 14:35.

    a jak w smaku? Podobne do tych pierniczkow dojrzewajacych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekne , super 8) :party:

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 20, 2012 at 13:28.

    Piekne , super tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Party Party Love Love  Kupa roboty :O :O  Ale oplacilo sie Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WOW

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 20, 2012 at 11:16.

    Cooking 7 WOW tmrc_emoticons.D Big Smile Love Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na Dzień Otwarty w Biurze

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 20, 2012 at 02:27.

    Na Dzień Otwarty w Biurze Regionalnym zrobiłam z 3 porcji!!!!  Love  Potem z wytrwałą pomocnicą tmrc_emoticons.)  lukrowałam całą noc  tmrc_emoticons.D  W buziach dzieć (i nie tylko  tmrc_emoticons.;) ) znikały bardzo szybko  Party  

    [[wysiwyg_imageupload:154:]][[wysiwyg_imageupload:155:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu prawdziwe arcydzieła

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 8, 2012 at 22:32.

    Elu prawdziwe arcydzieła piernikowe :O mam dużo miodu więc go wykorzystam na pierniczki i piernik dojrzewający Lidii Love  Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Cooking 7 Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście można dodać masło

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 8, 2012 at 10:08.

    Oczywiście można dodać masło zwykłe, to wykonane w TM też, może to być też margaryna, np.Kasia lub Palma z murzynkiem  tmrc_emoticons.)  Życzę udanych wypieków i radosnej twórczości podczas ich ozdabiania  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernikowe arcydziela.Mam

    Zgłoszony przez pancio na listopada 7, 2012 at 23:41.

    Piernikowe arcydziela.Mam pytanie czy zamiast masla roslinnego moze byc zwykle maslo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszą partię już zrobiłam 

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 23:27.

    Pierwszą partię już zrobiłam  tmrc_emoticons.)  Za dwa tygodnie mamy w Biurze Regionalnym "Dzień Otwarty" o tematyce Świątecznej i to na tą okazję robiłam w tym roku pierniczki jeszcze przed Świętem Wszystkich Świętych  tmrc_emoticons.D  Najbliższa sobota upłynie na lukrowaniu i dekorowaniu  Love  Lubię ten czas  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze