3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki świąteczne


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

Pierniczki świąteczne

  • 50 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika
  • 100 g miodu
  • 40 g masła
5

Przygotowanie

    Sposób wykonania:
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć masło, miód i podgrzać 2min/37C/obr.1

    2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5s/obr.6, a następnie 1min/Ciasto

    3. Wałkować i wykrawć kształty pierniczków, a następnie piec ok 15-20min w 180C.

    4. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dekorując pierniczki lukrem należy pamiętać, aby dobrze wyschły przed włożeniem ich do pojemnika. Gdy lukier dobrze wyschnie, pierniczki nam się nie posklejają. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i...

    Zgłoszony przez anna-a na grudnia 23, 2019 at 08:02.

    Bardzo dobre ,ja zrobiłam z podwójnej porcji i zwiększyłam ilość maki do 280.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę...

    Zgłoszony przez malinowa75 na grudnia 21, 2019 at 20:13.

    Dzisiaj upiekłam te pierniczki i muszę przyznać, że są bardzo dobre. Piekłam od razu z podwójnej porcji ciasta. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, ponieważ już miód daje słodycz. Każdą porcję pierniczków piekłam 15 minut w 175 stopniach. Nie lubię lukru, dlatego pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Polecam wsystkim ten przepis na pierniczki, gdyż są pyszne.
    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie ta ilość mąki jest...

    Zgłoszony przez a_p_bee na grudnia 19, 2017 at 13:16.

    Faktycznie ta ilość mąki jest niewystarczająca!ciasto płynne i trzeba dodać dużo dużo więcej nim cokolwiek będzie się dało z ciastem zrobić, w smaku są super ale bardzo twarde..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • anisia1234:...

    Zgłoszony przez boogna na grudnia 15, 2017 at 12:35.

    anisia1234:
    Mąki trzeba dać 280 g. Ciasto wtedy jest idealne. Pozdr

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie...

    Zgłoszony przez anisia1234 na grudnia 12, 2017 at 18:48.

    Niestety u mnie ciasto wyszło półpłynne , nie wiem czy to wina miodu, bo robiłam zgodnie z przepisem. Niestety żeby móc rozwałkować ciasto musiałam dodać sporej ilości mąki. Pierniczki wyszły mi bardzo twardę. Teraz dodałam obierek od jabłek i poczekam, mają jeszcze tydzień żeby stać się miekkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie...

    Zgłoszony przez JOLWIT na grudnia 10, 2017 at 00:11.

    rozwałkowałam trochę za cienko i chyba nie zmiękną do świąt, następnym razem zrobie grubsze ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po...

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 20, 2017 at 05:37.

    Elszka:ja slyszalam ze prawdziwe pierniki po wyjeciu z piekarnika powinny byc twarde jak skala a potem maja zmieknac tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Polecam

    Zgłoszony przez Termojust na stycznia 9, 2017 at 01:58.

    Bardzo dobre. PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wiecej maki i perfecto

    Zgłoszony przez perelka53 na grudnia 15, 2016 at 19:58.

    wiecej maki i perfecto tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na...

    Zgłoszony przez jolade na grudnia 13, 2016 at 19:18.

    AAAA i zapomniałam dodać, że 20 min na pieczenie to stanowczo za długo wystarczy 10-15 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie upiekłam! Pachnie w całym domu. Ciasto...

    Zgłoszony przez jolade na grudnia 13, 2016 at 19:11.

    Właśnie upiekłam! Pachnie w całym domu. Ciasto było troszke za płynne więc dodałam około 20 gram więcej mąki. Teraz zabieramy się zd ziećmi do dekorowania tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zawsze wykrawam tak na ok

    Zgłoszony przez asiazab na grudnia 22, 2015 at 11:58.

    Ja zawsze wykrawam tak na ok 0,5cm. Moje pierniczki są miękkie. Choć raz wyszły twarde - nie wiem czy to nie wina miodu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mam takie pytanie, jakiej

    Zgłoszony przez Elszka na grudnia 20, 2015 at 21:02.

    Ja mam takie pytanie, jakiej grubosci wykrawac pierniki? Czy po wyciągnięciu z piekarnika powinne być twarde czy miękkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie upiekłam, wyglądają

    Zgłoszony przez gabik31 na grudnia 19, 2015 at 19:12.

    Właśnie upiekłam, wyglądają cudnie i smakują wyśmienicie. Robiłam wg przepisu i wszystko było ok. Można zrobić dwie porcje na raz. Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki wyszły mi bardzo

    Zgłoszony przez colie90 na grudnia 18, 2015 at 11:34.

    Pierniczki wyszły mi bardzo dobre, znikają w zawrotnym tempie. Odnosząc się do innych komentarzy muszę stwierdzić, że konsystencja ciasta zależy od konsystencji miodu. Ja do moich pierniczków użyłam koncówki miodu, który był twardy i już częściowo skrystalizowany i ciasto wyszło idealne. Widocznie jeśli używamy płynnego miodu, to wtedy trzeba ratować się większą ilością mąki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki bardzo smaczne

    Zgłoszony przez K.Katarzynna na grudnia 10, 2015 at 22:04.

    Pierniczki bardzo smaczne jednak zdecydowanie masa zbyt kleista i płynna, musiałam dodać sporo dodatkowej mąki.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • według mnie w przpisie jest

    Zgłoszony przez sobolak na grudnia 10, 2015 at 14:36.

    według mnie w przpisie jest za mala porcja maki. konystencja wychodzi półpłynna 

    proponuje dodac wiecej mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, właśnie robię te

    Zgłoszony przez madado87 na grudnia 4, 2015 at 10:35.

    Witam, właśnie robię te pierniczki i potwierdzam opinię innego użytkownika: ciasto wyszło za płynne. Musiałam dodać więcej mąki. Tylko, że teraz proporcja jest inna. Zobaczymy co wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak to już jest z prawdziwymi

    Zgłoszony przez ola1323 na grudnia 2, 2015 at 16:26.

    Tak to już jest z prawdziwymi pierniczkami,trzeba je upiec conajmniej miesiąc wcześniej.Najlepiej przełożyć je do szczelnuch pojemników i włożyć do środka obierki z jabłka (oczywiście skórkę co jakiś czas wymienić) wtedy pierniczki szybciej zmiękną. Smacznego

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PIEKŁAM TWOJE PIERNIKI , ALE

    Zgłoszony przez nataliawys na grudnia 1, 2015 at 14:48.

    PIEKŁAM TWOJE PIERNIKI , ALE DAŁAM MNIEJ CUKRU . WYSZŁY DOBRE. NIE LUKROWAŁAM . ZNIKAJĄ  SAME BEZ LUKRU . tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki robiłam pierwszy

    Zgłoszony przez anka0209 na grudnia 21, 2014 at 06:00.

    Pierniczki robiłam pierwszy raz w termomiksie i wyszły baaaardzo smaczne. Po udekorowaniu przełożyłam do pojemniczka z pokrywką i już na drugi dzień pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hehe, po świętach będą jak

    Zgłoszony przez asiazab na grudnia 19, 2014 at 16:34.

    Hehe, po świętach będą jak znalazł tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki twarde, ale na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 19, 2014 at 14:16.

    Pierniczki twarde, ale na choince skruszeją tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz w życiu robiłam

    Zgłoszony przez xxkasiekkxx na grudnia 17, 2014 at 22:12.

    Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki z dziećmi i wszystko byłoby ok tylko, że są twarde jak kamienie :/

    xxkasiekkxx

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jako absolutny nowicjusz w

    Zgłoszony przez komano68 na grudnia 14, 2014 at 00:12.

    Jako absolutny nowicjusz w gotowaniu i pieczeniu czegokolwiek podjąłem się dziś upieczenia pierniczków wg tego przepisu. Trochę przerażała mnie myśl , że to nie przepis " z automatu" - używam od niedawna TM 5 - w którym to wszystko jest wyświetlane na ekranie krok po kroku. Pierniczki wyszły rewelacyjnie dobre. W smaku i twardości genialne. Jak dla mnie przepis na pięć z plusem tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Juz zrobione, moje pierwsze w

    Zgłoszony przez Gosicka1912 na grudnia 9, 2014 at 17:44.

    Juz zrobione, moje pierwsze w życiu pierniczki tmrc_emoticons.) pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do nathalie_m Te pierniczki

    Zgłoszony przez asiazab na grudnia 8, 2014 at 10:23.

    Do nathalie_m

    Te pierniczki są twarde i trzeba je robić ok miesiąca wcześniej. Jeśli chcesz miekkie i gotowe do jedzenia to polecam Ci mój przepis na "Miękkie pierniczki na smalcu" - nie są twarde, ja zawsze piekę pod koniec listopada i rozdaję bliskim, a dla nas na święta to tak ok 1 tydzień przed wigilią.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj magducha , Te

    Zgłoszony przez asiazab na grudnia 8, 2014 at 10:19.

    Witaj magducha ,

    Te pierniczki są twarde i robiłam je raz na miesiąc przed świętami tmrc_emoticons.;). Spróbuj tym razem wg. tego przepisu: http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/mi%C4%99kkie-pierniczki-na-smalcu/480034. Polceam Ci ten przepis, który podałam pochodzi ze starych przepisów mojej mamy, od lat pieczemy wg tego przepisu. Teraz próbuję przerabiać te przepisy na TM. Jak pisałam we wskazówkach ciasto jest lepkie, ale nie powinno być płynne. Należy ciasto odstawić aby stężało i nie dodawać mąki bo wtedy twrdnieje. Mąkę należy podsypywać tylko do wałkowania. Może następnym razem Ci wyjdą. Pzdrawiam i powodzenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jestem nowym

    Zgłoszony przez Anik na grudnia 8, 2014 at 00:13.

    Witam, jestem nowym uzytkownikiem i odrazu pisze ze pierniczki wygladaja pieknie sa slicznie udekorowane musze je zrobic tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają pysznie

    Zgłoszony przez mmegi39 na grudnia 5, 2014 at 13:57.

    Wyglądają pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ja nie wiem co zrobiłam źle

    Zgłoszony przez magducha na grudnia 4, 2014 at 14:38.

    a ja nie wiem co zrobiłam źle robiłam w podanych proporcjach ciasto wyszło mi prawie płynne do wylania na blaszkę. Dodałam więcej mąki i dało się wykroić ciasteczka ale twarde jak kamyczki. Do zjedzenia będa pewnie na przyszłe święta tmrc_emoticons.D

    (przepis wzięłam  z książeczki nota bene jakiegoś dodatku świątecznego thermomixu więc nie rozumiem dlaczego opisane jako nieprzetestowany przez thermomix)

    Ale skoro wszystkim wychodzi podejmę jeszcze jedną próbę i dam znać jak wyszło

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro będzie zabawa z

    Zgłoszony przez Monia Trębacz na listopada 30, 2014 at 21:22.

    Jutro będzie zabawa z dziećmi, piękne te pierniczki Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a na ile wcześniej przed

    Zgłoszony przez nathalie_m na listopada 29, 2014 at 13:49.

    a na ile wcześniej przed świętami robisz te pierniczki? bo słyszałam wiele o tym, że pierniczki muszą leżeć dlugo itp. i zastanawiam się, czy te też są z tych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • asiazab napisał: Jutro wrzucę

    Zgłoszony przez gufo na listopada 26, 2014 at 20:10.

    asiazab

    Jutro wrzucę przepis na pierniczki ze smalcem, miękkie i od razu do jedzenia tmrc_emoticons.).

    Trzymam za słowo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro wrzucę przepis na

    Zgłoszony przez asiazab na listopada 26, 2014 at 19:53.

    Jutro wrzucę przepis na pierniczki ze smalcem, miękkie i od razu do jedzenia tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania -

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 26, 2014 at 19:01.

    Dodaję do wypróbowania - jeszcze przed świętami tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skomentuję jako pierwsza

    Zgłoszony przez gufo na listopada 26, 2014 at 15:11.

    Skomentuję jako pierwsza tmrc_emoticons.) jeszcze zanim zrobię! Proporcje wydają się idealne, ale nawet gdyby pierniczki wyszły mi twarde jak głaz,nie będę płakać. Udekoruję je tak jak Ty! No cudne są prawdziwie  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze