3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki "teściowej"


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

pączki

  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • olejek aromatyczny np. pomarańczowy lub waniliow, kilka kropli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży, do nadziania
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania, lub do zrobienia lukru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    pączków
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, żółtka, cukier, masło podgrzewamy 1 min.30 sek./37stopni/obr.5.


    2. Dodajemy mąkę, sól, olejek. Mieszamy 2 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Dodajemy spirytus wyrabiamy dalej 1 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto.


    3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 minut.


    4. Z ciasta formujemy mniej więcej 15 takich samych kulek,bądź odmierzamy ciasto wagą po 70 g (wtedy pączki wszystkie są takie same). Odstawiamy znowu do wyrośnięcia.


    5. Smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu na rumiany kolor, należy pilnować aby się nie spaliły. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy.


    6. Szprycujemy pączki konfiturą.


    7. Obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem, jeśli mamy posypujemy skórką pomarańczową.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na pączki należy poświęcić dużo czasu, aby mogły dobrze wyrosnąć.


Tą porcję ciasta można podwoić, wtedy mamy 30 pączków, ale musimy 2 razy wyrabiać ciasto w TM.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Paczki sa pyszne, ja trochę

    Zgłoszony przez PatrycjaM. na lutego 6, 2016 at 21:35.

    Paczki sa pyszne, ja trochę zmodyfikowalam przepis i dodałam 2 łyżki spirytusu a zamiast olejku dałam likier pomaranczowy, sa wyborne. Najlepsze jest to ze na drugi dzień wg nie zeschly sie ani nic. I smażę na bardzo gorącym oleju po około 15sekund z każdej strony po 2 razy. 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pączki należy smażyć w

    Zgłoszony przez Kamcia771 na lutego 16, 2012 at 15:12.

    Pączki należy smażyć w niskiej temperaturze po ok. 4-5 minut z każdej strony, wtedy wychodzą pyszne, mięciutkie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze