Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Murzynek
- 100 g mleka
- 4 jajka
- 250 g Margaryny Kasia
- 60-70 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
- 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 kropli aromatu rumowego, lub 1 mała buteleczka 4,5 g
- 15 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.
Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.
Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojoną w kawałki margarynę. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.
Około 100 ml gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta)
Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, aromat rumowy i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3 (zgariając pianę kopystką)
Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 40 stopni), zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Piec około 40 - 45 minut.
Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
Murzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Ja dziś z murzynka zrobiłam tort, przełożyłam konfiturą porzeczkowe i polałam roztopioną gorzką czekoladą. Pycha
Zrobiłem , wyszedł zajebisty
Zrobiłem , wyszedł zajebisty
Super....
Super.
Zawsze wychodzi pyszny. Cukru dodaję 280-300 g i dzieciom smakuje.
świetne ciasto, w pierwszym momencie...
świetne ciasto, w pierwszym momencie pomyślałam, że wyszedł mi piękny zakalec, ale ciasto po prostu ma taką gliniastą konsystencję - ubóstwiam! Polewa też znakomita. Zgodnie z komentarzami zmniejszyłam tylko ilość cukru do 230g
Murzynek przepyszny chociaż dałam mniej...
Murzynek przepyszny chociaż dałam mniej cukru,pianę ubiłam dopiero na samym końcu a formę wysmarowałam masłem.
Sprawdziłam - super ...
Sprawdziłam - super
Skorzystałam z porad i dałam 200g cukru. Dodałam też na koniec do ciasta grubo posiekane orzechy włoskie. Fajnie chrupią. Posypałam też orzechy na polewę, na wierzchu ciasta. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Pozdrawiam
Bardzo smaczne ciasto. Przepis wychodzi nawet gdy...
Bardzo smaczne ciasto. Przepis wychodzi nawet gdy się wrzuci wszystkie składniki i wymiesza. Pewnego razu zapomniałam dodać masła i tez nie było tragedii (Nie wyrosło mi wtedy i było mniej puszyste)
Gdyby ktoś, kiedyś podczas robienia spostrzegł,...
Gdyby ktoś, kiedyś podczas robienia spostrzegł, że nie ma w domu kakao, a zamiast tego jest przyprawa do piernika, spokojnie można zastąpić, też wychodzi super 😁 aczkolwiek murzynek pierwsza klasa! najlepszy przepis z dotychczasowych, które wypróbowałam.
Czy zamist margaryny mozna uzyc masla?
Czy zamist margaryny mozna uzyc masla?
Murzynek pierwsza klasa. Palce lizać. jeszcze...
Murzynek pierwsza klasa. Palce lizać. jeszcze ciepły a już znika
Super
Super
Wyszło gumowe. Już sama masa przed pieczeniem...
Wyszło gumowe. Już sama masa przed pieczeniem była taka gliniasta. Zupełnie inna niż jak się robi tradycyjnie.
Upieczony 15 min temu i połowy już nie ma,...
Upieczony 15 min temu i połowy już nie ma, pyszny
Ciasto pyszne, cukru dałam tylko 200g, jak dla...
Ciasto pyszne, cukru dałam tylko 200g, jak dla mnie wystarczy.
Murzynek rewelacja!!!!
Murzynek rewelacja!!!!
Czemu wyszedł mi zakaleć ?
Czemu wyszedł mi zakaleć ?
Ciasto rewelacja - zrobiło furrorę, jak na tę...
Ciasto rewelacja - zrobiło furrorę, jak na tę ilość pracy to efekt jest na prawdę świetny! Jedyne co, jak część przedmówczyń zmniejszyłam ilość cukru do 250g i wyszedł słodki, następnym razem chyba spróbuję 220 g, raczej będzie wystarczająco. Od razu po upieczeniu skorupka wychodzi taka cudownie chrupiąca, plus ta polewa - super! Polecam przepis
Pyszny, prosty. Znikał błyskawicznie. Dałam...
Pyszny, prosty. Znikał błyskawicznie. Dałam jednak 230 g cukru. Dla mnie w sam raz. 👏
Super przepis. Upieczony wczoraj-dzisiaj zjedzony...
Super przepis. Upieczony wczoraj-dzisiaj zjedzony przez zawodników. Zabieram się za pieczenie następnego, tym razem dla rodziny.
Pyszny!
Pyszny!
Robiłam już parę razy i zawsze wychodzi! Jest...
Robiłam już parę razy i zawsze wychodzi! Jest przepyszny, moja córka i mąż go uwielbiają
Fantastyczne! ...
Fantastyczne!
Ciasto bardzo dobre, wilgotne a masa czekoladowa...
Ciasto bardzo dobre, wilgotne a masa czekoladowa mega pyszna.Wszystkim bardzo smakuje dodane do mojej kolekcji
Ciasto może być, mało wilgotne. Tradycyjny...
Ciasto może być, mało wilgotne. Tradycyjny murzynek lepszy.
Bardzo dobre ciasto Upieklo sie ladnie mimo to ze...
Bardzo dobre ciasto. Upieklo sie ladnie mimo to ze make I zoltka dodaje sie do cieplej masy. Dodane do mojej kolekcji. Wyszlo slodkie mimo ze dodalam 300gr cukru.
również zdecydownaie polecam, co...
również zdecydownaie polecam, co najważniejsze pyszny w smaku, a czas przygotowania to jakiś obłęd 10 minut wszystkiego:P? świetne !
ciasto wyszło OBŁĘDNE ! dziś piekę go po raz...
ciasto wyszło OBŁĘDNE ! dziś piekę go po raz drugi , dodajeę krem z bitej śmietany a na wierzch galaretkę , wiem ze warto , i z całą odpowiedzialnością polecam ten przepis .
Przepyszny murzynek 😉polecam😀
Właśnie sie piecze ,zapach niesamowity, wygląd...
Właśnie sie piecze ,zapach niesamowity, wygląd prawie imponujący, piszę ''prawie '' ponieważ ciasto popękało z góry ale chyba dlatego bo piecze sie w okrągłej foremce.Przepis trafia do ulubionych
Genialny dodałam tylko troche mniej cukru
Genialny dodałam tylko troche mniej cukru
Robię po raz kolejny i zawsze wychodzi. Robię w...
Robię po raz kolejny i zawsze wychodzi. Robię w okrąglej tortownicy
Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"
mój synek przepada za tym ciastem
mój synek przepada za tym ciastem
Pyszne, daję tylko mniej cukru! Polecam
Pyszne, daję tylko mniej cukru! Polecam
Dzieci zachwycone, przełożyłam tylko kremem...
Dzieci zachwycone, przełożyłam tylko kremem śmietankowym
Czy masa czekoladowa powinna
Czy masa czekoladowa powinna przestygnąć przed dodaniem mąki ?
Właśnie zrobiłam. Wyszedł
Właśnie zrobiłam. Wyszedł super a jaki dobry
Pyszny
Pyszny
Ok, zaczynam robić. Myślę, że
Ok, zaczynam robić. Myślę, że będzie smaczne. Wszyscy tak piszą. Tylko ją nie mam formy do babki więc spróbuję w blaszce. Napiszę jak wyszło.
monikalopuska
Ciasto bardzo
Ciasto bardzo dobre.Polecam.Łatwe w wykonaniu.
.....robię wciąż i
.....robię wciąż i wciąż......i wciąż pyszny
Przepyszny,tylko ja dałam
Przepyszny,tylko ja dałam mniej cukru
Bardzo prosty przepis na
Bardzo prosty przepis na przepyszne ciasto. Moje dziewczyny za nim przepadaja!
Bardzo dobry, gęsty i mokry -
[[wysiwyg_imageupload:2621:]]Bardzo dobry, gęsty i mokry - robię bez rumu, zjadamy zanim wystygnie
najlepszy murzynek który jest
najlepszy murzynek który jest podobny do brownie !
....smak dzieciństwa....wciąż
....smak dzieciństwa....wciąż go robię....przepyszny....dziękuję
Dziękuję za przepis Ciasto
Dziękuję za przepis Ciasto wyszło pyszne. Dodałam trochę bakali.
To najlepszy murzynek,
To najlepszy murzynek, którego miałam okazję piec i próbować. Opinia potwierdzona przez najbliższych i znajomych. Rewelacja. Zawsze dodaję suszone śliwki i robię do niego bitą śmietanę. Czekoladowe obżarstwo.
Pyszności.
Pyszności.
znakomity Murzynek! Wykonanie
znakomity Murzynek! Wykonanie śmiesznie proste, efekt WOW! Dziękuję
Pychota
Pychota