3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffiny jabłkowe pod cynamonową kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

dodatkowo

  • 250 g jabłek, pokrojonych w kostkę, wymieszanych z łyżeczką cynamonu
  • 50 g rodzynek

składniki mokre

  • 1 jajko
  • 50 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawaki
  • 230 g serka mascarpone

składniki suche

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 130 g cukru
  • 80 g płatków owsianych
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej

na kruszonkę

  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 30 g cukru
  • 15 g masła
  • 30 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    kruszonki
  1. W naczyniu umieścić wszystkie składniki na kruszonkę. Wymieszać 4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.

  2. muffinek
  3. 1. Nastawić piekarnik na 170*C. W naczyniu umieścić wszystkie składniki suche. Wymieszać 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.

  4. 2. W naczyniu umieśić wszystkie składniki more. Wymieszać 10 s/ obr. 5.

  5. 3. Dodać składniki suche. Wymieszać 30 s/ obr. 5. Kopystką zgarnąć ciasto ze scianek naczynia. Dodać rodzynki. Wymieszć 6 s./Obroty wsteczne/ obr. 5. Otrzymne ciasto przełożyć do większego naczynia.

  6. 4. Dodać 3/4 jabłek. Wymieszać. Napełnić foremki do muffinek (12 tradycyjnych) pozostawiając ok. 0,5 cm miejsca. Pozostałymi jabłkami posypać wierzch muffinek. Na każdą muffinkę nałożyć czubatą łyżeczkę cynamonowej kruszonki.

  7. 5. Piec 30-35 min w temp 170*C. Wyjąć na deskę i pozostawić do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Muffinki, dzięki serkowi mascarpone są wyjątkowo puszyste i wilgotne.

Można upiec 12 takich solidnych, większych lub rozłożyć tą ilość ciasta na 14 muffinek - wówczas otrzymamy troszkę mniejsze muffinki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jabłka i cynamon moje ulubione połączenie...

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na stycznia 23, 2018 at 15:31.

    Jabłka i cynamon moje ulubione połączenie musiałam wypróbować zmieniłam tylko płatki owsiane na jaglane bo tylko takie miałam w domu i do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu DLA MNIE REWELACYJNE

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze