3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

100 g

Ciasto

  • 480 g mąki
  • 250 g gęstej śmietany
  • 120 g masła
  • 40 g drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

masa makowa

  • 100 g orzechów włoskich
  • 500 g suchego maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    masa makowa
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy,rozdrobnić 3s./obr.6.Przesypac do innego naczynia,odstawić. Zalać rodzynki wrzątkiem,odstawić. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zmielić 35s./obr.10. Przełożyc do innego naczynia. Czynność powtórzyć z pozostałą częścią maku.Po zmieleniu dodac wcześniej zmieloną część maku,mleko,cukier. Gotować 15min/90 stopni/obrót 3.Dodać rodzynki, zmielone orzechy oraz miód.Wymieszać 5s/obr.4/obroty wsteczne.Odstawić w innym naczyniu do wystygnięcia.Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
  2. ciasto
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę,cukier,drożdże,śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki.Wyrobić ciasto 2min./interwał.Ciasto podzielić na dwie części.Najpierw jedną część rozwałkować,wykroić szklanką krążki,na środek włozyc masę makową.Składać na połowę lekko przyklejając brzeg góry z dołem jednym szczypnięciem.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować góry jajkiem ,posypać cukrem i resztką zmielonych orzechów.Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.Z tej porcji wychodzi około 95 makowniczek czyli dwie całe blachy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez AGA POZ na stycznia 2, 2017 at 02:21.

    Moje makowniczkiMoje makowniczki
    Przepyszne, za każdym razem wychodzą rewelacyjnie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu coś pysznego ! Świetna

    Zgłoszony przez radek na listopada 25, 2015 at 13:14.

    Aniu coś pysznego ! Świetna alternatywa makowca ,ale lepszy i szybszy.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne, pyszne, lepszych nie

    Zgłoszony przez jjj200 na listopada 16, 2015 at 11:46.

    Cudowne, pyszne, lepszych nie jadłam  tmrc_emoticons.;) Polecam każdemu! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze