Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto drożdżowe na 3 strucle
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- 21 g drożdży suchych
- 6 żółtek
- 150 g masła roztopionego i ostudzonego
- 180 g letniego mleka
- 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
Masa makowa
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 3 łyżki miodu
- 100 g rodzynek
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 500 g maku
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżki masła w temp. pokojowej
- 6 białek
-
6
2h 40min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło i wyrobić jeszcze 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
Wykonanie masa makowej:
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody.
Do naczynia miksującego wkładać partiami po 250 g sparzonego maku, zemleć 30 sek/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tą czynność z pozostałą częścią maku.
Do maczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 sek./obr 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego (do zmielonych orzechów) dodać wcześniej zmielony mak i pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać 30 sek/obr. 4 - przełożyć wszystko do innego naczynia.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Założyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę 3 min./obr.4 - dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowanie strucli:
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.
iec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) można polać lukrem.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa dzisiaj znów rozpoczynam produkcję
Ja dzisiaj znów rozpoczynam produkcję
Szkoda ze nie znalazlam tego przepisu przed...
Szkoda ze nie znalazlam tego przepisu przed swietami. Ale nic straconego i tak wyprobuje
Bardzo lubie strucle makowa,
Bardzo lubie strucle makowa, napewno skorzystam z tego przepisu
Strucle rewelacyjne
Strucle rewelacyjne
Jutro zabieram się za strucla
Jutro zabieram się za strucla - mam już złożone zamówienie przez mamę,że jedna mi podkradnie
placki wyszły pyszne,dodałam
placki wyszły pyszne,dodałam cynamon do smaku i na koniec posypałam cukrem pudrem.
To może jednak mało
To może jednak mało "włożyłaś" do strucli?
Cóż mogę powiedzieć...strucla
Cóż mogę powiedzieć...strucla smakowała jak u mamy Jedyna uwaga,to taka,że maku zostało mi na kolejne trzy strucle,więc musiałam dorobić ciasto.