3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec wigilijny


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

cukier puder

  • 30 gramów cukru

Masa makowa

  • 600 gramów wody
  • 150 gramów margaryny Palmy
  • 2 płaskie łyżki olejku migdałowego
  • 100 gramów miodu spadziowego
  • 50 gramów Migdałów
  • 100 gramów rodzynek
  • 150 gramów orzechów włoskich
  • 4 żółtka jaj
  • 400 gramów maku
  • 200 gramów cukru

Ciasto kruche

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • 250 gramów margaryny Palmy
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów cukru
  • 450 gramów mąki tortowej
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Masa makowa
  3. Mak podzielić na dwie części po 200 g. Zmielić 40s/10ob.

    Połączyć. Dodać 600g wody. Gotować 15 min-90st/3 obr.

    Odsączyć nadmiar wody. Przełożyć do innego naczynia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Wsypać orzechy, migdały - rozdrobnić 4s/4obr.

    Przesypać do miseczki.

    Roztopić margarynę. Dodać odsączony mak, cukier, miód, rodzynki, żółtka. Dodać rozdrobnione orzechy i migdały.

    Wymieszać 5s/4obr.

    Gotową masę przełożyć do innego naczynia.

    Naczynie umyć i osuszyć.

     

  4. Ciasto

    Ciasto kruche

     

    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, margarynę.

    Wymieszać 5s/5obr

    Wymieszane ciasto wyłożyć na blat i uformować prostokąt, następnie podzielić na dwie części.

    Pierwszą część rozwałkować i przełożyć na blachę, piec w piekarniku około 20 minut, 190st do uzyskania "złotego koloru".

    Drugą część rozwałkować  na grubość 3mm i pokroić na 5mm paski.

    Masę makową rozłożyć na upieczone ciasto kruche. Następnie pokrojone paski układać w poprzeg w jedną, a następnie w drugą stronę, tworząc kratę.

    Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, 180st.

    Po wystudzeniu górę posypać cukrem pudrem ( 30g cukru 15s/10obr w suchym naczyniu )

     

    Smacznego!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • makowiec wyszedł jak z załączonego zdjęcia....

    Zgłoszony przez Hiszpan221 na lutego 18, 2017 at 12:18.

    makowiec wyszedł jak z załączonego zdjęcia. Przepis oceniam na bardzo dobry .Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, ale czy nie

    Zgłoszony przez izadka na grudnia 14, 2015 at 08:36.

    Ciekawy przepis, ale czy nie trzeba ubitych białek do masy makowej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze