3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z powidłami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 200 g margaryny, do pieczenia, schłodzonej
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g powideł śliwkowych, lub z czarnej porzeczki
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
    2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem powideł, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Wyjąć z naczynia miksującego, o winąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    4. Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować na stolnicy, włożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 24).
    5. Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzić powidła.
    6. Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków, rozwałkować na stolnicy, ułożyć na powidłach, piec 50-55 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto banalne do zrobienia, smakuje przepysznie,...

    Zgłoszony przez Polaeva na czerwca 8, 2020 at 14:59.

    Ciasto banalne do zrobienia, smakuje przepysznie, zwłaszcza z domowymi powidłami, ja daje 300g. Ciasto dzielę na dwie równe porcje, mrożę, część górną rozdrabniam w tm, 5s obr. 5.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można ciasto podzielić na więcej części...

    Zgłoszony przez Lamka na kwietnia 4, 2020 at 22:39.

    czy można ciasto podzielić na więcej części aby było więcaj powideł? czy jest obawa że opadnie?

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też zamieniłam margarynę na masło i dałam...

    Zgłoszony przez sanee77 na kwietnia 4, 2020 at 18:31.

    Ja też zamieniłam margarynę na masło i dałam cały całkiem spory słoiczek powideł śliwkowych. Ciasto podzieliłam na dwie, ale nie równe części. Mniejszą kulkę włożyłam do zamrażarki i potem starłam na górę na tarce o grubych oczkach i wtedy wygląda wyśmienicie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre było, co prawda było bardzo krótko ( zbyt...

    Zgłoszony przez przyjaciółka Eli na października 23, 2018 at 18:30.

    Dobre było, co prawda było bardzo krótko ( zbyt smaczne ). Wykorzystałam masło zamiast margaryny ( czuję ewidentną niechęć do margaryny), poza tym estetyka mojej górnej warstwy pozostawiała wiele do życzenia, ale i tak walory smakowe są dla mnie najważniejsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto, proste i szybkie

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 7, 2016 at 18:27.

    Super ciasto, proste i szybkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dość proste, ale

    Zgłoszony przez AngelinaK na maja 26, 2015 at 09:53.

    Ciasto dość proste, ale smaczne. Ja zamieniłam margarynę na masło, dodałam znacznie więcej powideł i zmniejszyłam ilość cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pyszne  

    Zgłoszony przez ryczkowska-katarzyna na stycznia 25, 2014 at 14:36.

    Wyszło pyszne tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze