Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 200 g margaryny, do pieczenia, schłodzonej
- 450 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g powideł śliwkowych, lub z czarnej porzeczki
-
6
1h 5min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem powideł, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Wyjąć z naczynia miksującego, o winąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować na stolnicy, włożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 24).
- Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzić powidła.
- Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków, rozwałkować na stolnicy, ułożyć na powidłach, piec 50-55 min.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzCiasto banalne do zrobienia, smakuje przepysznie,...
Ciasto banalne do zrobienia, smakuje przepysznie, zwłaszcza z domowymi powidłami, ja daje 300g. Ciasto dzielę na dwie równe porcje, mrożę, część górną rozdrabniam w tm, 5s obr. 5.
czy można ciasto podzielić na więcej części...
czy można ciasto podzielić na więcej części aby było więcaj powideł? czy jest obawa że opadnie?
Lamka
Ja też zamieniłam margarynę na masło i dałam...
Ja też zamieniłam margarynę na masło i dałam cały całkiem spory słoiczek powideł śliwkowych. Ciasto podzieliłam na dwie, ale nie równe części. Mniejszą kulkę włożyłam do zamrażarki i potem starłam na górę na tarce o grubych oczkach i wtedy wygląda wyśmienicie.
Dobre było, co prawda było bardzo krótko ( zbyt...
Dobre było, co prawda było bardzo krótko ( zbyt smaczne ). Wykorzystałam masło zamiast margaryny ( czuję ewidentną niechęć do margaryny), poza tym estetyka mojej górnej warstwy pozostawiała wiele do życzenia, ale i tak walory smakowe są dla mnie najważniejsze.
Super ciasto, proste i szybkie
Super ciasto, proste i szybkie
Ciasto dość proste, ale
Ciasto dość proste, ale smaczne. Ja zamieniłam margarynę na masło, dodałam znacznie więcej powideł i zmniejszyłam ilość cukru.
Wyszło pyszne
Wyszło pyszne