Składniki
18 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g masła lub margaryny
- 330 g mąki pszennej
KREM
- 900 g mleka
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i gotować używając motylka 15min/100 st/obr.3 bez założonego MT. Gorącą masę wyłożyć na upieczone ciasto. Przykryć drugą częścią. Kroić w kwadraty.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić czas 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blachę do pieczenia. Piec ok. 25 min do zrumienienia ciasta, w temp. ok 180 st.
KREM
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzO nie nie... Nigdy więcej. Ani ciasto nie...
O nie nie... Nigdy więcej. Ani ciasto nie powala,ani krem, choć dodałam cukier waniliowy jak sugerowały tutaj dziewczyny. Spodziewałam się bardziej puszystego finału.
Ciasto bardzo dobre, znikło w pare chwil
Ciasto bardzo dobre, znikło w pare chwil
Wyprobuje i skomentuje
Wyprobuje i skomentuje
POLECAM, ja dodałam cukier waniliowy i...
POLECAM, ja dodałam cukier waniliowy i wydłuzyłam czas gotowania kremu o 5 min, gdyż był posmak mąki. krem wyszedł gęsty i pyszny. juz dawno nie jadłam takdobrej kremówki
NiuniaOO o godzinie 14-stej
NiuniaOO o godzinie 14-stej chodzisz spać ????
Witam. Nie polecam. Cała
Witam. Nie polecam. Cała rodzina dostała sraczki, kolki i bólu brzucha ze względu na ilość mąki. Smakuje jak kupa. Trąci mąką na dwa kilometry! Muszę kończyć bo znowu lecę do kibelka jak sobie o tym pomyślałam. Dobranoc!
Zrobiłam wg przepisu i muszę
Zrobiłam wg przepisu i muszę przyznać, że pierwszy raz ciasto przygotowane przeze mnie w TM jest udane !!! Krem genialny, na pewno zostanie wykorzystany do innego rodzaju ciasta . Ja do kremu dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i nie było czuć w ogóle smaku mąki Ciasto jako całość jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
dodaję do
dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Pychotka!!! Do kremu dodalam
Pychotka!!! Do kremu dodalam cukru waniliowego.
Wszyscy zajadaja sie ze smakiem. Dziekuje
Zaraz bedzie w piekarniku.
Zaraz bedzie w piekarniku. Juz mam smaka ;D
bardzo latwe i pyszne
bardzo latwe i pyszne
bedziemy dzisiaj mialy
bedziemy dzisiaj mialy
Ciasto świetne! Szybko się
Ciasto świetne! Szybko się robi oraz strasznie szybko znika z talerza... I rodzinka mówi, że... "śmierdzi" - (śmierdzi "malizną" - czyli, że mało) hihi Polecam! PS. Do kremu dodaję jeszcze cukier waniliowy aby wzmocnić aromat
ciasto banalnie proste w
ciasto banalnie proste w przygotowaniu. Ciasto francuskie w TM wychodzi i smakuje doskonale i jest na prawdę dziecinnie proste! Ale jak dla mnie całość płaska w smaku. Mało wyraziste.
Polecam! Tani, łatwy i pyszny
Polecam! Tani, łatwy i pyszny przepis na kremówkę Piekłam już dwa razy . Szybko się robi, ale jeszcze szybciej znika z talerza
Ja poszłam na łatwizne i
Ja poszłam na łatwizne i kupiłam dwa gotowe ciasta francuskie upiekłam i przełożyłam kremem z przepisu wyszło pysznie. Następnym razem spróbuje upiec ciasto.