3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KRAJANKA CZEKOLADOWA BEZGLUTENOWA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 2 jaja kurze
  • 250 g Mąki kasztanowej
  • 100 g oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 130 g cukru trzcinowego, lub 90g xsylitolu
  • 100-140 g gorzkiej czekolady 70-85%
  • 100 g wody
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. połamaną czekoladę wrzuć do naczynia miksującego, posiekaj ją 2 x 3 sek. obroty 6, przesyp do innego naczynia

    2. do naczynia miksującego włóż ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, wodę i olej, miksuj 2 x po 7 sek. obroty 10 (nie musi wyjść gładka masa)

    3. dodaj cukier, żółtka, makę kasztanową, zmiksowaną czekoladę, wymieszaj całość przy pomocy kopystki 15- 20 sek, obroty 5

    4. wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

    5. a następnie blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni)

    6. piecz 30-35 min

    7. pokrój jeszcze ciepłe ciasto na kawałki (np. nożem do pizzy), zostaw do ostygnięcia

    8. krajankę przechowuj w słoiku

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. zamiast mąki kasztanowej można dodać inne mąki bezglutenowe (np. migdałowa)

2. można regulować ilość cukru i czekolady, 140 g dodanej gorzkiej czekolady sprawi, że ciastka będą "NAPRAWDĘ CZEKOLADOWE"


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zdrowa i pyszna przekąska do szkoły

    Zgłoszony przez Topaz79 na listopada 19, 2018 at 11:15.

    Zdrowa i pyszna przekąska do szkoły Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  

    Zgłoszony przez goferek na listopada 15, 2015 at 17:14.

    tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna kombinacja ! Uwielbiam

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 26, 2014 at 18:38.

    Pyszna kombinacja ! Uwielbiam kaszę jaglaną i wszelakie z niej potrawy - czy to słodkie czy słone.

    Dołączam się do prośby J@dwiga

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis stworzyłam  z

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na listopada 25, 2014 at 23:02.

    Ten przepis stworzyłam  z myślą o swoich dzieciach. Dziewczynki bardzo lubią słodkości, ale starsza córka ma uczulenie na cukier buraczany :O

    Więc duuuuuuuuuuuuużo kombinuję. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, mDziękuję za przepis

    Zgłoszony przez J@dwiga na listopada 22, 2014 at 17:17.

    Witam,

    mDziękuję za przepis bezglutenowy z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli masz jeszcze więcej takich wspaniałych przepisóów z kaszą jaglaną to chętnie przyłączę się do ich wypróbowania- oczywiście z pomocą Thermomixa.

    Dzięki bardzo za tak inspirujący przepis.

    Pozdrawiam

    Jagoda.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze