3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks z białek


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 1szklanka białek
  • 1szklanka cukru
  • 1szklanka masła lub margaryny, rozpuszczonej i wystudzonej
  • 1szklanka mąki tortowej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1szklanka bakalii, rodzynki, orzechy, morele, śliwki itp
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli 5min./obr.3,5. Następnie przez otwór w naczyniu dodawaćstopniowo cukie dalej ubijając 2,30 min./obr3,5. Ubitą masę przełożyć do innego naczynia i bardzo delikatnie ,drewnianą lub plastikową łyżką wymieszać z mąką połączoną z proszkiem i zimną margaryną. Na końcu dodać bakalie i jak ktoś lubi aromat. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki (najlepiej keksówki ) i piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min.
  1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Przygotować bakalie( pokroić) jak kto lubi.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Keks świetny! Bardzo łatwy i szybki w...

    Zgłoszony przez uelka na października 23, 2017 at 08:37.

    Keks świetny! Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego smaczny. A przede wszystkim bardzo dobry sposób na wykorzystanie białek tmrc_emoticons.) Według mnie jednak w zupełności wystarczy 3/4 szklanki cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baaaardzo dobry keksik...

    Zgłoszony przez Gladzinka na listopada 14, 2016 at 16:21.

    Baaaardzo dobry keksikWink

    Ciasto szybkie i przede wszystkim tak jak już wspomniano białka wykorzystane.

    Dzięki za przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks smakuje pysznie ,robiłam

    Zgłoszony przez radek na listopada 25, 2015 at 13:27.

    Keks smakuje pysznie ,robiłam wiele razy ,zawsze się udaje i co najważniejsze wykorzystuję białka ,na które wcześniej nie miałam pomysłu jak je wykorzystać.Polecam dla łasuchów którzy nie lubią się przemęczać ,a lubią coś dobrego . tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już nastąpiła konsumpcja

    Zgłoszony przez Dorota Krk na grudnia 17, 2014 at 22:17.

    Już nastąpiła konsumpcja ...świetny sposób na wykorzystanie białek zalegających w lodówce ! Pozdrawiam .

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks zaliczony !! :)  wyrósł

    Zgłoszony przez Dorota Krk na grudnia 17, 2014 at 22:10.

    Keks zaliczony !! tmrc_emoticons.)  wyrósł świetnie ,pięknie się prezentuje i pewnie tak będzie smakował tmrc_emoticons.-) ,jest też wersja z dodaniem  maku.

    Składniki:1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego niemielonego maku1 szklanka białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków0,5 szklanki stopionego masła  (9 dag)1 łyżeczka proszku do pieczenia10 dag suszonych moreli10 dag drobnych rodzynekkilka kropli olejku pomarańczowegomasło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blaszkidowolna polewa lub lukier 

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze