3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karpatka


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

  • 300 g masła, miękkiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g)
  • 500 g mleka
  • Krem
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny, do pieczenia
  • 250 g wody
  • Ciasto
  • 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 2 żółtka
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto: Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.
    2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.
    4. Dodać jajka, wymieszać 1,5 min/obr. 3.
    5. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec 20 min.
    6. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Krem:
    7. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 min/100ºC/obr. 2, przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
    8. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i żółtka, wymieszać 1 min/obr. 3.
    9. Założyć motylek.
    10. Dodając porcjami masę budyniową, wyrobić 1-2 min/obr. 1.
    11. Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Krem zrobiłam z gotowca i błąd, bo za słodki ...

    Zgłoszony przez martynaprv na lutego 12, 2023 at 18:00.

    Krem zrobiłam z gotowca i błąd, bo za słodki tmrc_emoticons.( następny raz lecę z przepisu. Ciasto wg tego przepisu i naprawdę fajnie wyrosło. Całość na plus.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niesetye ale w przepisie jest bałagan i to...

    Zgłoszony przez Elizka1010 na grudnia 24, 2021 at 09:51.

    Niesetye ale w przepisie jest bałagan i to straszny :/. Polceam ten przepis tmrc_emoticons.)

    https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/wariant-karpatka/3re5hvlz-b4909-942735-f60be-ca9sqhu3

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • R. K:wystarczy budyniu.tam jest 60g a zwykłe...

    Zgłoszony przez Aston82 na sierpnia 19, 2020 at 20:07.

    R. K:wystarczy budyniu.tam jest 60g a zwykłe opakowanie ma 35g.ja użyłem delecta smietankowa 64g(1 opakowanie)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co do spisu produktów to faktycznie lekkie...

    Zgłoszony przez Aston82 na sierpnia 19, 2020 at 13:22.

    Co do spisu produktów to faktycznie lekkie zamieszanie i spory bałagan.Co do przepisu to rewelacja.Krem się udał,ciasto też.Czemu innym nie wychodzi krem? Otóż też byłem bliski popełnienia błędu.Napisane jest jedno opakowanie budyniu i ja tak też kupiłem,jednak standardowe opakowanie budyniu to 35g a tu w przepisie jest 60g.Ja użyłem Delecty 64g i na 500g mleka budyń wyszedł w punkt.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • yaro771: nic dodać nic ująć

    Zgłoszony przez basia.pyszka na stycznia 21, 2019 at 21:44.

    yaro771: nic dodać nic ująć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przecież do zrobienia kremu jest za mała ilość...

    Zgłoszony przez R. K na listopada 22, 2018 at 12:11.

    Przecież do zrobienia kremu jest za mała ilość budyniu, a jeszcze lepiej gdyby użyć mąki ziemniaczanej. Po ugotowaniu budyń powinnien być bardzo gęsty, bo łączony jest z miękim masłem, to krem wyjdzie OK. Wogóle bałagan z tymi składnikami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tragedia...

    Zgłoszony przez bebe8893 na lutego 25, 2018 at 19:08.

    Tragedia

    Szkoda czasu, szkoda skladników i moich nerwów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • masa, nigdy wiecej, a ciasto... lepiej nie...

    Zgłoszony przez yaro771 na lutego 13, 2018 at 14:18.

    masa, nigdy wiecej, a ciasto... lepiej nie komentowac. NIE POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Za słodki pewnie dlatego, że nie jest napisane...

    Zgłoszony przez Beata Jastrzębska na stycznia 1, 2018 at 22:28.

    Za słodki pewnie dlatego, że nie jest napisane czy budyń słodzony czy bez cukru. A dlaczegi nie Budyń-TM ? W cieście brakuje soli , no i lista składników dla wytrawnych układaczy puzzli a przecież TM oznacza łatwość.
    Pozdrawiam autorkę i życzę determinacji mimo komentarza tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety krem wyszed lejcy pomimo tego e zrobiam...

    Zgłoszony przez markar na kwietnia 22, 2017 at 17:30.

    Niestety krem wyszedł lejący, pomimo tego, że zrobiłam wszystko jak w przepisie. Pomimo, ze ciasto wyszlo super, krem wszystko zepsuł. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienita

    Zgłoszony przez Aanna na lutego 23, 2017 at 13:43.

    Wyśmienita Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • potwiedzam wszystko co napisala pani...

    Zgłoszony przez lucia na lutego 10, 2017 at 22:42.

    potwiedzam wszystko co napisala pani magda341....nic nie wyszlo az wstyd podac komukolwiek ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super!zrobilam wg.przepisu i wyszla...

    Zgłoszony przez Bettiwojcik na lutego 10, 2017 at 15:35.

    super!zrobilam wg.przepisu i wyszla extra😊.Tylko budyń gotowalam troszkę dłużej żeby zgęstniał.zrobilam z podwójnej porcji- czyli piekłam 2 oddzielne placki.Masa pyszna!polecam😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciast ok, krem lejący...

    Zgłoszony przez malgorzata90 na grudnia 25, 2016 at 19:26.

    Ciast ok, krem lejący...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karpatka wyszła pyszna Tak jak w uwagach dodałam...

    Zgłoszony przez Guszi na listopada 23, 2016 at 12:44.

    Karpatka wyszła pyszna SmileTak jak w uwagach dodałam tylko 100 gram cukru pudru i budyń gotowałam normalnie w garku. Ciasto piekłam na dwóch blaszkach z tego przepisu :http://www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=99 , gdyż nie wiedziałam czy podana ilość z dużej blaszki starczy na dwie małe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, tylko troche za słodkie

    Zgłoszony przez pawbry na listopada 19, 2016 at 21:25.

    Przepyszne, tylko troche za słodkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam po przeczytaniu

    Zgłoszony przez Alicantina na października 1, 2016 at 22:26.

    Zrobilam po przeczytaniu komentarzy niektórych  z mniejsza ilością mleka 400 gr. Jak był ciepły był trochę rzadki, ale jak całkowicie wystygł to był gęsty. 

    Jak dla mnie jednak za dużo masła, czuć go jak się je. I chyba za dużo cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis to jakaś pomyłka,

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 20, 2016 at 14:54.

    Ten przepis to jakaś pomyłka, po pierwsze to budyń trzeba ugotować w 250 ml mleka bo wychodzi za rzadki krem i możemy sobie go wyrzucić chociaż ja dodałam drugi budyń do powstałej rzadkiej masy i gotowałam 6 min/100'C/obr.2. bo szkoda mi było wyrzucić i czasu nie miałam żeby zaczynać od początku, co prawda pomogło ale to już raczej krem-budyń... Po drugie cukru pudru dałam tylko 50 g bo 150g to przesada no chyba, że ktoś lubi taki ulepek... Po trzecie ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam oddzielnie... Nie rozumiem jak takie przepisy mogą być wysoko oceniane, już nie raz się naciełam... Szukasz przepisu na dobre danie, zaznaczasz sortowanie od najwyżej ocenianych żeby mieć pewność, że bedzie ok a tu... klops!  tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzis robilam,piklam dwa

    Zgłoszony przez Macyszynka na kwietnia 30, 2016 at 19:57.

    dzis robilam,piklam dwa osobne placki i wyszly dobrze,ale krem za rzadka,wylala mi sie,nie chce stezec...szkoda bo milam taka oochote tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja pyszna

    Zgłoszony przez Nikusia na kwietnia 9, 2016 at 22:02.

    [[wysiwyg_imageupload:2627:]]Moja pyszna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto nie miałam z nim

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 13, 2016 at 18:32.

    Super ciasto nie miałam z nim żadnych problemów .Zrobiłam z kremem czekoladowym ,bo taki miałam budyń tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Zmieniłam proporcje do

    Zgłoszony przez IzabelaJS na marca 13, 2016 at 02:18.

    Super. Zmieniłam proporcje do kremu i wyszła bardzo dobra. Pierwsza karpatka w moim życiu i sukces tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety przepis fatalny,

    Zgłoszony przez niciunka na lutego 24, 2016 at 15:31.

    niestety przepis fatalny, krojenie na pol ciasta karpatkowego? hmm no chyba w poprzekmasa mdląco słodka i rzadka jestem strasznie rozczarowana bo robiłam ją na urodzinowe zamówienie tmrc_emoticons.;) a tu lipa nie do uratowania i z 15zl do kosza nie mowiac juz o czasie ktory nad tym spedzilam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety przepis fatalny,

    Zgłoszony przez niciunka na lutego 24, 2016 at 15:31.

    niestety przepis fatalny, krojenie na pol ciasta karpatkowego? hmm no chyba w poprzekmasa mdląco słodka i rzadka jestem strasznie rozczarowana bo robiłam ją na urodzinowe zamówienie tmrc_emoticons.;) a tu lipa nie do uratowania i z 15zl do kosza nie mowiac juz o czasie ktory nad tym spedzilam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam serdecznie polecam

    Zgłoszony przez Marzena2374 na lutego 21, 2016 at 11:03.

    Witam serdecznie polecam przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast karpatki wyszły

    Zgłoszony przez CzarnuSIA1988 na lutego 14, 2016 at 10:16.

    zamiast karpatki wyszły karpaty albo i nawet tatry tmrc_emoticons.) w smaku hmmmm pychotka, u mnie zamiast kremu śmietana  mniam,polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę rzadki krem wychodzi.

    Zgłoszony przez PatrycjaM. na lutego 6, 2016 at 21:38.

    Trochę rzadki krem wychodzi. I  chhba mialam trochę za zimne masło bo grudki byly

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis polecam!!!

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na stycznia 15, 2016 at 16:03.

    Super przepis polecam!!! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Budyń robiony w TM wg tego

    Zgłoszony przez zipvirgin na stycznia 6, 2016 at 13:28.

    Budyń robiony w TM wg tego przepisu jest za rzadki, należy zrobić na gazie w garnku.

    Poza tym wszystko ok, do masła trzeba dać mniej cukru pudru, np zamiast 150 g dałam 100 g, i tak jest słodki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  nic sie nie udalo  (

    Zgłoszony przez sasia na listopada 6, 2015 at 21:37.

     nic sie nie udalo  tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • budyń wyszedł za rzadki ale

    Zgłoszony przez Gracja 84 na października 30, 2015 at 20:44.

    budyń wyszedł za rzadki ale gotuje tradycyjnie na gazie drugi a tak to ok

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam tą

    Zgłoszony przez sylwianad1 na października 20, 2015 at 10:45.

    Właśnie zrobiłam tą karpatkę,ciasto wyszło bardzo fajne ale krem tragiczny strasznie żadki i słodki.Tylko zmarnowałam produkty.Ciasto polecam a krem lepiej zrobic z innego prepisu i nie na termomixie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i jest

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na października 16, 2015 at 15:43.

    Właśnie zrobiłam i jest przepyszna, dziękuję ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam, przepyszna,

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na października 16, 2015 at 15:42.

    Właśnie zrobiłam, przepyszna, dziękuję...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak na pierwszy raz wyszlo

    Zgłoszony przez Dorota Piczura 1234 na października 15, 2015 at 15:38.

    jak na pierwszy raz wyszlo super tylko dalam wiecej budyniu i zrobilam dwa placki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  poprawny przepis, to jest to

    Zgłoszony przez kamila18 na września 17, 2015 at 15:02.

     poprawny przepis, to jest to tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepsza jaką jadłam 

    Zgłoszony przez JOLWIT na lipca 18, 2015 at 17:46.

    najlepsza jaką jadłam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja swoją Karpacicę przekładam

    Zgłoszony przez zuzik146 na czerwca 21, 2015 at 17:25.

    ja swoją Karpacicę przekładam frużeliną wiśniową i masą z bitą śmietaną likierem jajecznym  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • krem smakowo dobry, ale

    Zgłoszony przez inkazg na kwietnia 4, 2015 at 17:53.

    krem smakowo dobry, ale strasznie rzadki..... 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis. Karpaty

    Zgłoszony przez Agary na marca 6, 2015 at 21:17.

    Wspaniały przepis. Karpaty wyszły faktycznie bardzo okazałe. Ciasto upiekłam w dwóch blaszkach jednakowej wielkości, a krem zrobiłam wg własnego przepisu. Polecam, bowiem wizualnie robi duże wrażenie. Smakowo oczywiście też tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis, ale chyba

    Zgłoszony przez joooozia na lutego 1, 2015 at 15:00.

    super przepis, ale chyba trzeba ciasto podzielic na pol i upiec 2 osobne placki bo u mnie nie dalo sie przekroic

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkie przepisy dotyczące

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 28, 2015 at 10:01.

    Wszystkie przepisy dotyczące TM 31 można zastosować w nowym TM 5 Party Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ten przepis można zrobic

    Zgłoszony przez Soniando na stycznia 27, 2015 at 22:37.

    Czy ten przepis można zrobic na najnowszym termomixie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjnie... A jeszcze na

    Zgłoszony przez Dorcia1981 na listopada 7, 2014 at 22:38.

    Rewelacyjnie... A jeszcze na własnym budyniu...palce lizać. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszla super juz sladu nie

    Zgłoszony przez Dolores36 na sierpnia 30, 2014 at 17:40.

    Wyszla super juz sladu nie ma.pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i jak wyszla ? ja pieke dwa

    Zgłoszony przez katarina77 na sierpnia 29, 2014 at 22:02.

    i jak wyszla ? ja pieke dwa placki bo wygodnirj tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biore sie za robienie

    Zgłoszony przez Dolores36 na sierpnia 29, 2014 at 19:04.

    Biore sie za robienie karpatki u mnie w domu uwielbiaja zobaczymy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juz dwa razy ja robilam  w

    Zgłoszony przez katarina77 na sierpnia 19, 2014 at 18:46.

    juz dwa razy ja robilam  w tym tygodniu smakuje rewelacyjnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje dzieci kochają karpatke,

    Zgłoszony przez Gadżeciara na lipca 18, 2014 at 20:55.

    Moje dzieci kochają karpatke, ale po niektórych komentarzach boje sie spróbować ja zrobić tmrc_emoticons.) 

    Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zrobiłam według

    Zgłoszony przez Nita na października 9, 2013 at 09:37.

    Wszystko zrobiłam według przepisu.OCHYDNE!!!!!!!!!!!!!!

    Nikt nie chciał go zjeść.Nie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •