Składniki
60 kawałek/kawałki/kawałków
CIASTO
- 380 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g śmietany 18% gęstej
- 2 łyżek spirytusu
- 1 płaskich łyżeczek łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru do posypania, olej do smażenia lub inny ulubiony tłuszcz, np. smalec
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1 Wszystkie składniki wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" , wyrabiamy 1,5 min/poz"Ciasto"
2. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 4 lub 5 kawałków i każdy rozwałkowujemy cieniutko, jak na makaron.
3. Wykrawamy wąskie prostokąty , nożem robimy w środku nacięcie i przekładamy przez nie jedną część, formując faworki
4. Można też wykrawać kółeczka: jedno większe , drugie mniejsze, sklejać palcem w środku, nacinać wokół nożem na krawędziach, formując kwiatek (różę)
5.Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i smażymy na złoty kolor,
6. Wyjmujemy z tłuszczu i układamy na wyłożonej papierowym ręcznikiem tacy, posypujemy jeszcze ciepłe, cukrem pudrem
CIASTA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dobrze jest do rozgrzanego tłuszczu wrzucać kawałki (ósemki) surowego ziemniaka, żeby faworki się nie przypalały. Najlepiej jak druga osoba pomaga i posypuje cukrem-pudrem usmażone faworki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUpiekłam z tego przepisu. Bardzo wszystkim...
Upiekłam z tego przepisu. Bardzo wszystkim smakowało
Super.Naprawde pyszne.
Super.Naprawde pyszne.
(Brak tematu)
Ale Twòj przepis wypròbuje
Ale Twòj przepis wypròbuje Gabrysiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
A ja ròzyczki smaze co rok
A ja ròzyczki smaze co rok Bardzo lubimy, a wczoraj upieklam w piekarniku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Gabrysiu dzięki za
Gabrysiu dzięki za przypomnienie o różach Kiedyś takie robiłam ale tak dawno, że zapomniałam Dziś objadaliśmy się pączkami Faworki osmażę w Ostatki Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu kiedyś ( ok 20 lat
Gabrysiu kiedyś ( ok 20 lat temu ) piekłam takie róże bardzo efektownie wyglądają i szybko się robi. Mam upieczone faworki z przepisu Mixi więc Twoj przepis dodaję do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie
Zachęcam do wypróbowania tego
Zachęcam do wypróbowania tego mojego przepisu. "Odkopałam" go z gąszczu przepisów , bo dziś tłusty czwartek. Faworki są bardzo delikatne i pyszne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
fajny pomysł na te róże na
fajny pomysł na te róże na pewno wypróbuję
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/