Składniki
14 porcja/porcje/porcji
ciasto drożdzowe
- 450 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 30 g drożdży
- 180 g puree z dyni
- 80 g mleka
- 30 g letniej wody
- 1 jajko kurze
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Drożdżowe ślimaczki z dynią
Ten przepis znalazłam w Internecie, dostosowałam do TM.
Niewielki kawałek dyni pokroić na cząstki, oczyścić z włókien, skropić lekko olejem, upiec do miękkości razem ze skórą (na papierze do pieczenia) w 180st C. Ja piekłam ok. godziny. Po upieczeniu oddzielić skórę za pomocą widelca. (oszczędzi to wcześniejsze obieranie). Upieczona dynia nadaje się do wielu dań, a bułeczki są wyśmienite, wilgotne, dłużej zachowują świeżość.
Nadzienie:
60 g roztopionego masła
100 g brązowego cukru
100 g zwykłego cukru miałkiego
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki zmielonego ziela ang.
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
Upieczoną dynię włożyć do TM. zmiksować 4s./obr.5 dodać mleko, wodę, cukier, drożdże, wymieszać 20s./obr.2 następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min./ interwał, odstawić do wyrośnięcia.
(ciasto jest nieco rzadsze)
Wyrośnięte ciasto rozwałkować,( podsypując mąką) 30x40 cm posmarować stopionym masłem, posypać mieszaniną cukrów z przyprawami, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 14 kawałków, ułożyć na blasze,odstawić do wyrośnięcia, piec ok. 25 min. 180 st. C
Po upieczeniu polukrować (100 g. cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny)
Smacznego! : )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne, tylko trochę
Pyszne, tylko trochę zmieniłam: dałam samo mleko a zamiast zmielonych pzrypraw dałam przyprawę do piernika (bo to w gruncie to samo.