Składniki
14 porcja/porcje/porcji
DODATKOWO
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki rumu
- gorąca woda, do namoczenia rodzynek, tak by je przykryła
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
BUDYŃ
- 700 gramów mleka
- 20 gramów cukru
- 30 gramów cukru waniliowego
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
CIASTO DROŻDŻOWE
- 220 gramów mleka
- 40 gramów świeżych drożdży pokruszonych
- 500 gramów mąki pszennej, plus 2 łyżki jeżeli ciasto będzie się kleiło
- 100 gramów cukru
- 80 gramów miękkiego masła w kawałkach
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1) Do "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i wlać mleko a także dodać pozostałe składniki na budyń, gotować przez 8min i 30sekund/100`C/obr. 2.
2) W między czasie zalej rodzynki gorącą wodą, tak by je przykryła i dodaj 2 łyżki rumu.
3) Kiedy budyń będzie gotowy przelej go do miski, odstaw na chwilę by ostygł. Do budyniu dodaj odcedzone z wody rodzynki i wymieszaj.
4) W plackach uformować zagłębienia i wypełnić je budyniem z rodzynkami, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 min w temperaturze 200`C.
1) Do "Blokada naczynia miksującego" wlać melko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2:30min/37`C/obr. 1.
2) Dodać mąkę, masło, jajko i sół, wyrobić 2min/"Ciasto" . Jeżeli ciasto będzie się kleiło dodać 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min/"Ciasto" .
3) Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 14 części, Z każdej uformować placki o średnicy 8-10 cm i ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośniecia.
4) W między czasie, kiedy wyrastają placki zrobić budyń
BUDYŃ
CIASTO DROŻDŻOWE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
By drożdżówki miały identyczną wielkość, zważyłam ciasto i podzieliłam wagę na 14 części. Każdą część ważyłam z osobna a póżniej formowałam placki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche...
Niby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche malo wyrazisty smak budyniu, trzeba moze aromatu dac?
Pozytyw taki ze latwo sie robi i szybko zniknely z blachy
Warto wyprobowac.