3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z dyni PUMPKIN PIE


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

podkład ciasto

  • 175 g mąki
  • 110 g masla schłodzonego w kawałkach
  • 15 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30-45 g lodowatej wody

nadzienie dyniowe

  • 500 g puree z dyni
  • 4 jajka
  • 140-150 g brązowego cukru
  • 140 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1/2 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1/8 łyżeczki zmielonych gożdzików
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na ciasto/spód do ciasta wkładamy do dzbanka czas 25 s obr 5.

    uformować kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć na 30 min do lodówki

    rozwałkować na okrąg wkłożyć do formy na tartę o średnicy 24-26 cm przykryć folią spożywczą i ponownie wstawić do lodówki

     

    puree,
    Dynię obrać pokroić na małe kawałki zmiksować na miazgę w Thermomixie. potem dodać 100 ml gorącej wody i gotowac 13 min w 100 st C, obr 2 przy zdjętej miarce, Na pokrywę nałożyc  sitko, koszyczek aby para mogła swobodnie się wydostawać

    puree wystudzić do temperatury pokojowej.


    Do suchego naczynia wrzucamy jajka delikatnie je roztrzepując 15s obr 4
    następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy 20s  obr 5

    Masę dyniową wylewamy na uformowany i schłodzony spód ciasta


    Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy 55-60 min

    Po wystudzeniu podawać z BITĄ Śmietaną!!!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • u mnie wyszło średnio, mimo

    Zgłoszony przez Ametyst 74 na września 27, 2013 at 14:05.

    tmrc_emoticons.p u mnie wyszło średnio, mimo że piekłam ze 20 min dłużej, to masa dyniowa była b. miękka. W smaku też mi nie podeszło. A jeszcze wciąż ne potrafię ucelować z czasem ubijania btej śmietany,  tmrc_emoticons.~ także klapa na całego. Ale to wszystko wina mojego mikro doświadczenia w gotowaniu z TM

    Cooking 7  Pozdrowienia dla autorki przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SKusiłam się na zrobienie

    Zgłoszony przez Alhambra na listopada 26, 2012 at 20:58.

    SKusiłam się na zrobienie tego ciasta na weekend. mniam! Także mój synek (14 miesięcy) bardzo polubił dyniową masę tmrc_emoticons.) Zdaje się, że to pumpkin pie trafi na stałe do zeszytu z przepisami Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magda, wczoraj zajadałam

    Zgłoszony przez ElaK na października 25, 2012 at 23:52.

    Magda, wczoraj zajadałam Twoje ciasto na "Jesiennych inspiracjach-wariacjach z TM" w naszym Biurze  tmrc_emoticons.) Byłam przekonana, że w tym nadzieniu są zmielone orzechy (czułam taki smak tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;) a tu niespodzianka-nie ma orzechów  tmrc_emoticons.D    PYCHA!!! Polecam każdemu. W sobotę na targu kupuję dynię i robię swoje  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie robiłam osobiście , ale

    Zgłoszony przez wladca21 na października 24, 2012 at 12:17.

    Nie robiłam osobiście , ale jadłam zrobione przez właścicielkę przepisu. Pychotka!!!!Big SmileBig Smile" alt=Big Smile src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>Big Smile" alt=Big Smile src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno oryginalny i

    Zgłoszony przez magdasa79 na października 22, 2012 at 12:28.

    Na pewno oryginalny i wyjątkowy , jednym smakuje innym niekoniecznie.Warunek bita śmietana lub bita śmietana z syropem klonowym!! Powodzenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musi byc smaczny, spròbuje

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 22, 2012 at 11:38.

    Musi byc smaczny, spròbuje Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie to oczywiste

    Zgłoszony przez magdasa79 na października 21, 2012 at 22:51.

    dla mnie to oczywiste czynności, na uformowany schłodzony i wyjęty z lodówki spód wylewamy masę dyniową w tem. pokojowej i calość zapiekamy razem bez uprzedniego zapiekania samego spodu około 1h. 

    Ale kto pyta, nie błądzi tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sądzę, że to puree dyniowe

    Zgłoszony przez gabi49 na października 21, 2012 at 22:46.

    tmrc_emoticons.~ Sądzę, że to puree dyniowe wykładamy na ciasto i pieczemy razem. Czyy też może ciasto najpierw podpiekamy i potem nakładamy puree? Nie sprecyzowałaś jak to wykonać.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze