3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto Rafaello


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

  • 7 jaj
  • 70 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów mąki ziemiaczanej
  • 280 gramów cukru pudru, połowa cukru miałkiego
  • 300 gramów białej czekolady
  • 0,7 litra śmietanki 30%
  • 80 gramów cukru
  • 400 gramów wiórków kokosowych
  • masło, do wysmarowania formy
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Biszkopt:


    Zasada jest taka: na 1 jajo dajemy 10 gr mąki pszennej i 10 gr mąki ziemniaczanej oraz 40 gr cukru pudru. Na moją blachę wychodzi biszkopt z 7 jaj.


    Oddzielamy żółtka od białek. Zółtka z cukrem ucieramy na białą pulchną masę przekładamy do miski, umyć naczynie  wlać białka założyć motylek szczypta soli ubić pianę na sztywno.


    Do żółtek ubitych naprzemian porcjami dodawać mąkę (pszenną wymieszaną z ziemiaczaną) z białkami. Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany. Delikatnie połączyć składniki. Wylać na blaszkę, upiec 25 min 180 stopni.


    Wystudzić biszkopt, przekroić  tak by placek miał ok 3 cm grubości.


    Czekoladę połamać włożyć do naczynia rozdrobnić 10 s./obr 6.


    Dolać śmietanę gotować 10 min/90 s./Soft Kiedy czekolada się rozpuści dodać cukier i wiórki. 20 min/90 s./Wsteczne obr 1. pod koniec można dodać blanszowanych migdałów.


    Gorącą masę nakładac na biszkopt partiami, pierwszą bardzo wilgotną i ciepłą tak zeby płyny wsiąkły w placek. Podana ilość pozwala na nałożenie masy grubości około 3 cm.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja zawijam placek z masą w folię spożywczą żeby masa nie spływała, po zastygnięciu i schłodzeniu, posypać dla dekoracji wiórkami lub płatkami migdałowymi


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam mam pytanie po co dzielić biszkopt? ...

    Zgłoszony przez kasiamec na września 30, 2020 at 20:53.

    Witam mam pytanie po co dzielić biszkopt?
    Oraz co 1/3 piany ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam ale muszę troszkę pomarudzic. Jestem...

    Zgłoszony przez Zdx na stycznia 19, 2019 at 13:16.

    Przepraszam ale muszę troszkę pomarudzic. Jestem laikiem w kuchni i przepis jest dla mnie nieczytelny. "Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany." Co dalej z tą 1/3 piany?
    "Wystudzić biszkopt, przekroić tak by placek miał ok 3 cm grubości." Co dalej z przekrojonymi częściami!? Na jedną rozumiem nakładać masę a co z drugą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne !

    Zgłoszony przez Alicantina na listopada 10, 2016 at 22:58.

    pyszne !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest zwykły kogiel-mogiel,

    Zgłoszony przez milla36 na sierpnia 9, 2016 at 17:57.

    To jest zwykły kogiel-mogiel, tak z motylkiem jakieś 5 minut obroty 3

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacyjne, uwielbiam

    Zgłoszony przez karla599 na kwietnia 18, 2016 at 13:28.

    Ciasto rewelacyjne, uwielbiam kokos! Ciasto bardzo szybko zniknęło tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis a placek im

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na marca 14, 2016 at 21:44.

    Super przepis a placek im dłużej stoi  tym smaczniejszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ten przepis.

    Zgłoszony przez malenia123 na listopada 2, 2015 at 22:05.

    Polecam ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam jestem dość

    Zgłoszony przez asik271 na lipca 1, 2015 at 09:15.

    Witam jestem dość początkująca więc mam pytanie odnośnie tej masy z żółtek z cukrem czy robimy ją za pomocą motylka i na jakich ustawieniach ? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placek wychodzi przepyszny. W

    Zgłoszony przez malenia123 na grudnia 22, 2014 at 22:28.

    Placek wychodzi przepyszny. W szczególności jeśli ktoś tak jak ja uwielbia kokos, chociaż przepis dla laika jest dosyć trudny. Ogólnie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciesze się że smakuje  

    Zgłoszony przez milla36 na lipca 14, 2014 at 18:27.

    Ciesze się że smakuje tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna masa, co prawda

    Zgłoszony przez Halinab na lipca 13, 2014 at 21:35.

    Świetna masa, co prawda upiekłam biszkopt według własnego przepisu, ale reszta rewelacja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze