3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto śliwkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Nadzienie

  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1000 g śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 100 g platkòw migdalòw

Ciasto

  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Z cukru zrobic puder  10sek/obr. 10

    dodac margaryne - 20sek/obr.5

    dodac reszte skladnikow na ciasto - 25sek/obr.5

  2. Wyrobione ciasto przelozyc do formy o srednicy 28cm. Docisnac, brzegi oformowac nieco wyzej.

  3. 1 kg przekrojonych na pol sliwek ulozyc na ciescie, ustawiajac je ciasno przy sobie. Posypac cukrem, cynamonem i migdalami.

  4. Piec w temperaturze 200 stopni termoobieg przez 50 minut.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mozna podawac z bitą smietaną.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne. Robię je po raz kolejny. Z małą...

    Zgłoszony przez Agresta na kwietnia 14, 2019 at 19:02.

    Przepyszne. Robię je po raz kolejny. Z małą modyfikacją - zamiast migdałów polewam gorzką czekoladą tmrc_emoticons.) polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię w tortownicy, ale

    Zgłoszony przez magorka8 na listopada 26, 2015 at 10:26.

    Ja robię w tortownicy, ale można też w formie do tarty, ponieważ ciasto nie wychodzi wysokie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A na jaką formę? Tortownicę?

    Zgłoszony przez mymagdalia na października 11, 2015 at 22:13.

    A na jaką formę? Tortownicę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis - już kolejny

    Zgłoszony przez ewko na października 2, 2015 at 09:58.

    super przepis - już kolejny raz piekłam tmrc_emoticons.D[[wysiwyg_imageupload:2461:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis: szybki

    Zgłoszony przez zygmunt_kotek na września 29, 2015 at 10:03.

    Bardzo dobry przepis: szybki i smaczny efekt tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne do

    Zgłoszony przez JustynaPi na września 26, 2015 at 14:08.

    Bardzo smaczne do ciastavdalam jedno dodatkowe żółtko,  zamiast cukru pudru cukier uderzył zmielonych z łaską wanilii a zamówienie astronomia płatków migdałowych zmieniłam migdały i dużo dużo śliwek!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze