3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka z budyniem i kruszonką :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

Kruszonkę

  • 70 g masła
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru

Chałkę

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 65 g mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania chałek
  • 1 budyń waniliowy+350 g mleka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Kruszonka - do naczynia wkladamy masło i roztapiamy go czas 50 sek, temp. 50 st, obr.2. Nastepnie dodajemy cukier i mąkę i miksujemy czas 20 sek, obr.3. Przekładamy kruszonkę do miseczki i wkładamy ją do lodówki.

    Budyń - budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu wykorzystując tylko 350 ml mleka, studzimy.

    Chałka - do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Następnie wkruszamy drożdże i zasypujemy łyżeczką cukru, zostawiamy w takiej postaci na 5 minut (ja w tym czasie przygotowałam budyń). Następnie wsypujemy do naczynia mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto czas 2 minuty pozycja Interwał. Ciasto przekladamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na conamniej godzinę, aby wyrosło.

    Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej części formujemy na podsypanej mąką stolnicy wałkiem podłużny placek, na każdym kawałku układamy porcje budyniu - tak jak widoczne to jest na zdjęciach, rolujemy w taki sposób aby przykryć budyń, z trzech wałków zaplatamy warkocz, tak samo z trzech nastepnych - wyjdą nam dwie chałki. Chałki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut.

    Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, wyjmujemy z lodówki kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami lub widelcem i posypujemy chałki.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wypróbowałam i szczerze

    Zgłoszony przez anettp1979 na czerwca 3, 2016 at 23:52.

    wypróbowałam i szczerze polecam, chałka sama w sobie jest znakomita, ale ten budyń... mniam mniam.

    Co prawda zrobiłam jedną chałkę ale wyszły mi jeszcze rbaczki i bułeczki i zawijasek mini tmrc_emoticons.;) pyszności.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wyprobowania 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 27, 2016 at 16:09.

    Dodaje do wyprobowania  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niesamowita alternatywa dla

    Zgłoszony przez mikulina na października 19, 2014 at 16:36.

    Niesamowita alternatywa dla chałki  Love Do tej pory robiłam bułki z budyniem,a tu taki przepis się trafił  Big Smile

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Róbcie dziewczyny, warto i

    Zgłoszony przez magi1 na października 9, 2012 at 21:16.

    Róbcie dziewczyny, warto i dajcie znać o efektach tmrc_emoticons.D Cooking 7

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki, Magi :love: 

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 8, 2012 at 23:48.

    Dzieki, Magi Big Smile Love Love  Swietnietmrc_emoticons.)  Juz jest w planie, dam znac Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj kusisz Magi już wiem jaki

    Zgłoszony przez niusia na października 8, 2012 at 21:17.

    Oj kusisz Magi tmrc_emoticons.) już wiem jaki będzie mój cel w tym tygodniu tmrc_emoticons.) Zrobić Twoją chałkę z budyniem !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia wyrosła normalnie,

    Zgłoszony przez magi1 na października 8, 2012 at 17:25.

    Vercia wyrosła normalnie, może jest ciut mniej puszysta jak zwykła, ale pyszna, smakuję jak ciasto drożdżowe, tak sobie pomyslałam, że można spróbować zrobić ją z twarożkiem i rodzynkami, albo dżemem tmrc_emoticons.D sprobuję pokombinować następnym razem tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna, Magi,

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 8, 2012 at 12:27.

    Swietna, Magi, super Big Smile Big Smile  Powiedz mi tylko jedna rzecz, kobietko, budyn nie obciazy chalki ? Na zdjeciu jest ok. Wyrosnie spokojnie, jak ta normalna? tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję Grażynko, jesteś

    Zgłoszony przez magi1 na października 7, 2012 at 21:21.

    Dziekuję Grażynko, jesteś kochana tmrc_emoticons.D wypróbuj jest pyszna tmrc_emoticons.D Cooking 7 pozdrawiam tmrc_emoticons.D buziaczki Love

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi uwielbiam Twoją chalkę i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 7, 2012 at 20:55.

    Magi uwielbiam Twoją chalkę i ta też będzie pyszna tmrc_emoticons.) Love Cooking 6 Dziękuję za przepis i zdjęcia tmrc_emoticons.D Uwielbiam takie czytelne przepisy tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze